Is Fibromyalgie een auto-immuunziekte?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 jul 2021

Een nieuwe studie van King’s College London is zeer hoopgevend voor fibromyalgie-patiënten. De wetenschappers hebben ontdekt, dat deze ‘onzichtbare’ aandoening een auto-immuunziekte is. De symptomen worden veroorzaakt door antilichamen die de activiteit van pijngevoelige zenuwen door het hele lichaam verhogen. Deze ontdekking maakt de weg vrij voor nieuwe therapeutische behandelingen.


Veel symptomen van fibromyalgie worden veroorzaakt door antilichamen die de activiteit van pijngevoelige zenuwen door het hele lichaam verhogen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience van King’s College London. De huidige opvatting dat deze aandoening in de hersenen ontstaat, kan volgens de wetenschappers in de prullenbak. Zij hebben zeer sterke aanwijzingen dat fibromyalgie wordt veroorzaakt door een ziekte van het immuunsysteem.

Spierzwakte

De studie is recent in het Journal of Clinical Investigation gepubliceerd. Daarin wordt aangetoond dat de verhoogde pijngevoeligheid en spierzwakte bij fibromyalgie het gevolg zijn van antilichamen. De onderzoekers injecteerden muizen met antilichamen van patiënten met fibromyalgie. Ze merkten op dat de diertjes snel een verhoogde gevoeligheid voor druk en kou ontwikkelden en ook minder grijpkracht vertoonden. Dit was niet het geval bij muizen die werden geïnjecteerd met antilichamen van gezonde mensen. Dit toont volgens de onderzoekers aan dat antilichamen op zijn minst een belangrijke bijdrage leveren aan de ziekte.

Antilichaamniveaus

De muizen die waren geïnjecteerd met fibromyalgie-antilichamen herstelden volledig nadat de antilichamen uit het lichaam waren verdwenen. Deze bevinding suggereert sterk dat therapieën die antilichaamniveaus bij patiënten verlagen waarschijnlijk effectieve behandelingen zijn. Dergelijke therapieën zijn al beschikbaar en worden gebruikt om andere aandoeningen te behandelen die worden veroorzaakt door auto-antilichamen.

Therapeutische opties

Hoofdonderzoeker Dr. David Andersson zegt: “De implicaties van dit onderzoek zijn ingrijpend. Vaststellen dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is, zal de manier waarop we naar de aandoening kijken veranderen. Dit maakt de weg vrij voor effectievere behandelingen voor miljoenen mensen die getroffen worden door deze aandoening. Ons werk heeft een heel nieuw gebied van therapeutische opties blootgelegd en dit zou echte hoop moeten geven aan fibromyalgiepatiënten.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.