Omega 3 en Curcumine kunnen migraineaanvallen verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 okt 2021

Mensen met migraine kunnen baat hebben bij Omega 3-vetzuren en curcumine. Volgens een Iraans onderzoek kunnen deze natuurlijke ingrediënten het aantal aanvallen en de ernst daarvan verminderen. Ze beïnvloeden een molecuul in het bloedserum die een rol speelt bij een migraine-aanval.


Iraanse onderzoekers denken dat Omega 3-vetzuren en Curcumine vergelijkbare ontstekingsremmende effecten kunnen hebben als migrainemedicijnen. Beide natuurlijke ingrediënten zouden het aantal aanvallen en de ernst daarvan verminderen door een specifiek molecuul te beïnvloeden. Het gaat om het vasculaire celadhesiemolecuul (VCAM) dat wordt geproduceerd in het bloedserum en een sleutelfactor is voor de ernst van de hoofdpijn.

Bloedmonsters

De productie van VCAM wordt in gang gezet door de aanwezigheid van ontstekingsbevorderende cytokines, zoals TNF-alfa. Geneesmiddelen tegen migraine werken als ontstekingsremmer en voorkomen de aanmaak van TNF-alfa. Er is al bestaand bewijs dat Omega 3-vetzuren en Curcumine hetzelfde ontstekingsremmende effect hebben als deze medicijnen. Daarom hebben de twee Iraanse onderzoekers twee maanden lang een dubbelblind onderzoek uitgevoerd met 80 migrainepatiënten. De deelnemers werden geheel willekeurig in vier groepen ingedeeld. De eerste groep kreeg dagelijks twee capsules Omega 3-vetzuren en één capsule Curcumine. Bij andere proefpersonen werd of de Omega 3 of de Curcumine vervangen door een placebo. De laatste groep kreeg uitsluitend capsules met nepmiddelen. De deelnemers vulden vragenlijsten in om de duur, ernst en frequentie van de migraineaanvallen te kunnen registreren. Ook werden er bloedmonsters afgenomen om de hoeveelheid VCAM in het bloedserum te kunnen meten.

Resultaten van de combinatie

De combinatie van Omega 3 en Curcumine leverde het beste resultaat op. Het gemiddelde aantal aanvallen per week daalde van 2,72 naar 0,40. Ook bij de deelnemers die alleen Omega 3-vetzuren of Curcumine slikten, nam het gemiddelde aantal hoofdpijnincidenten af, maar minder significant dan in de combinatiegroep.

Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel

Een natuurlijke bron van Omega 3 is vloeibare Groenlipmossel. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel is immers rijk aan de Omega 3-vetzuren EPA en DHA. Daarnaast bevat dit weekdier nog een hele reeks van deze gunstige vetten, waaronder een aantal zeer zeldzame. In de natuurgeneeskunde wordt vaak ook Zwarte bes-blad aangeraden om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden. Op Bewegen zonder Pijn schrijven we regelmatig over natuurlijke ontstekingsremmers als behandeling bij reumatische klachten, zoals artrose. Ook hebben we in het verleden een uitgebreid artikel geschreven over het mogelijke positieve effect van groenlipmossel, curcumine en/of zwarte bes-blad bij Astmatische bronchitis. Dit Iraanse onderzoek toont maar weer eens aan dat deze natuurlijke ontstekingsremmers een veelzijdige werking in het lichaam hebben en een veilig alternatief kunnen zijn voor medicijnen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.