Wetenschappers slaan alarm over forse stijging gevallen lage rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 jun 2023

De komende decennia zal het aantal gevallen van lage rugpijn fors toenemen. Dit is reden voor Australische wetenschappers om alarm te slaan, omdat dit in de toekomst een zware druk zal leggen op de gezondheidszorg. Bovendien maken ze een einde aan de mythe dat lage rugpijn alleen volwassenen treft die werkzaam zijn.

Lage rugpijn bereikt alarmerende niveaus: naar verwachting zullen in 2050 meer dan 800 miljoen mensen worstelen met deze pijnlijke aandoening, wat neerkomt op een stijging van 36 procent ten opzichte van 2020. Australische onderzoekers schrijven deze aanzienlijke toename toe aan de groeiende wereldbevolking en de vergrijzing ervan. Vanwege het gebrek aan behandelingsopties maken zij zich zorgen dat dit kan leiden tot een wereldwijde gezondheidscrisis, aangezien lage rugpijn momenteel de belangrijkste oorzaak van invaliditeit wereldwijd is. Deze bevindingen zijn in 2023 gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Lancet Rheumatology.

Vooral ouderen worden getroffen

Voor deze studie hebben de onderzoekers GBD-gegevens geanalyseerd van 1990 tot 2020, afkomstig uit meer dan 204 landen, om het aantal gevallen van lage rugpijn in kaart te brengen. GBD biedt het meest uitgebreide overzicht van sterftecijfers en invaliditeit op basis van land en leeftijd. Op basis van deze gegevens weerleggen de onderzoekers de mythe dat lage rugpijn voornamelijk voorkomt bij werkende volwassenen. De studie toont aan dat lage rugpijn vaker voorkomt bij oudere mensen en dat het aantal gevallen hoger is bij vrouwen dan bij mannen.

Effectieve strategieën noodzakelijk

Gezondheidsstelsels moeten reageren op de toenemende last van lage rugpijn die wereldwijd mensen treft. Er moet veel meer gedaan worden om lage rugpijn te voorkomen en tijdige toegang tot zorg te garanderen,” zegt professor Anthony Woolf, medevoorzitter van de Global Alliance for Musculoskeletal Health in Australië. “Ministeries van Volksgezondheid kunnen de aanzienlijke toename van lage rugpijn niet langer negeren. Dit is het moment om te leren over effectieve strategieën om deze zware last aan te pakken én actie te ondernemen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.