Nieuwe studie: Vloeibare Groenlipmossel en Curcumine goed alternatief bij lage rugklachten

Belgische onderzoekers: minder pijn en meer kwaliteit van leven

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad zijn veelbelovende natuurlijke ontstekingsremmers bij lage rugpijn en mogelijk andere reumatische aandoeningen. Dit is de uitkomst van een nieuwe retrospectieve observatie-studie. Bij dit soort onderzoeken wordt op basis van medische dossiers achteraf bekeken hoeveel een bepaald medicijn heeft gedaan. Deze studie is uitgevoerd door de afdeling Reumatologie en Fysische geneeskunde van Iris Ziekenhuizen Zuid en de afdeling Emergency van het Erasmus Universiteitsziekenhuis in Brussel. De werking van Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad werd als ‘voldoende’ aangemerkt. Het verslag van deze studie is in mei 2017 gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift ‘Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases’.

Lage rugpijn vaak chronisch

onderzoek groenlipmossel rugpijnArtrose en vooral lage rugpijn zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die door patiënten worden gerapporteerd. Lage rugpijn komt voor onder verschillende leeftijdscategorieën en is vaak chronisch. Patiënten ervaren vaak te weinig effect bij een reguliere behandeling. Daarom gaan ze op zoek naar alternatieve therapieën. Bij lage rugpijn bestond in dit onderzoek de behandeling uit vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad gedurende 1 tot 3 maanden. Deze retrospectieve observatie-studie is uitgevoerd op basis van de ervaringen van 5 reumatologen. Deze specialisten stelden medische dossiers beschikbaar van patiënten met chronische lage rugpijn die minimaal 3 maanden met vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad zijn behandeld. De gemiddelde leeftijd was 69 jaar en de geslachtsverhouding was 24 procent mannen en 61 procent vrouwen. De duur van de lage rugpijn was gemiddeld 54 maanden. De onderzoekers verzamelden uit de 85 medische dossiers alle data over pijn, ernst van de klachten, behaalde resultaten én bijwerkingen. In het bijzonder werd gekeken naar de resultaten van de Dallas Pain Questionnaire. Deze vragenlijst is een snel en eenvoudig instrument om de ernst van de pijn in de rug vast te stellen.

Sterke afname pijn

De onderzoekers vergeleken de verzamelde data uit de medische dossiers op drie momenten: voor de start van de behandeling, na zes weken en na drie maanden. De behandeling met vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad zorgde voor een sterk afname van de pijn in de eerste zes weken. Dit voordeel hield tot het laatste meetpunt van drie maanden aan.lage rugpijn behandeling Binnen zes weken na de start van de behandeling nam ook de kwaliteit van leven significant toe. De behoefte aan pijnstillers nam af en er was minder hulp nodig bij de dagelijkse verzorging, zoals tandenpoetsen, aankleden en in of uit bed gaan. Daarnaast waren patiënten beter in staat om dingen op te tillen. De werkzaamheid van de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad werden na zes weken als ‘matig’ tot ‘goed’ beoordeeld. Deze score nam iets verder toe tegen het einde van de onderzoeksperiode van drie maanden. Er werden geen bijwerkingen gerapporteerd. Slechts 2 van de 85 patiënten meldden aan het begin van de behandeling lichte diarree. En 3 patiënten gaven aan moeite te hebben met slikken van de capsules.

Toelichting auteurs

Deze retrospectieve studie is gebaseerd op de klinische ervaring van 5 reumatologen en de medische dossiers van 85 patiënten met chronische lage rugklachten. De natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad verminderden niet alleen de pijn, maar ook de noodzaak om ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken. De invloed van de chronische lage rugpijn op het dagelijks leven nam ook af. Deze natuurlijke ingrediënten brachten de patiënten een sterk verbeterde kwaliteit van leven. Dit voordeel werd in de eerste 6 weken van de therapie bereikt en hield tot het einde van de onderzoeksperiode van drie maanden aan. Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad zijn daarom reële alternatieven voor pijnstillende of ontstekingsremmende geneesmiddelen die gewoonlijk bij lage rugklachten worden voorgeschreven.

Voorgaande studie

Deze studie is het vervolg op een eerdere studie naar dit product. De eerdere studie is te zien op de pagina op onze site met de resultaten van het eerste onderzoek >>>

Bronvermelding

In verband met de regelgeving is het niet toegestaan om merknamen te noemen.

Qu, J.G. et al. (2017) (****) in Refractory Low Back Pain: A Retrospective Observational Study. Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases 7;120-127.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen