Waarom is Groenlipmossel betere keuze bij gewrichtspijn dan visolie?

Visolie is een veelgehoord advies aan mensen met gewrichtsontstekingen. Het bevat immers de omega 3-vetzuren EPA en DHA die ontstekingen kunnen verdrijven. De laatste jaren wordt Groenlipmossel echter als een veel effectievere optie aangemerkt. Het bevat meer soorten omega 3-vetzuren plus furaanvetzuren. Daardoor zou Groenlipmossel krachtiger bij ontstekingen zijn dan visolie.

Breder scala aan ontstekingsremmende omega 3-vetzuren als geheim wapen

Veel mensen nemen dagelijks visolie om gewrichtspijn te bestrijden. Het is immers al lang bekend, dat de omega 3-vetzuren op een natuurlijke wijze de ontstekingen bestrijden die als gevolg van artrose en reumatoïde artritis ontstaan. De laatste jaren is de Groenlipmossel echter met een stevige opmars bezig. Steeds meer mensen ontdekken dat dit weekdier uit Nieuw-Zeeland een groter effect op gewrichtspijn heeft dan visolie. De Groenlipmossel is namelijk uitgerust met een ‘geheim wapen’ dat in visolie, krillolie, levertraan en zalmolie ontbreekt. En dat is een extra pallet aan Omega 3-vetzuren. Dus niet alleen EPA en DHA, maar ook ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA. Deze vetzuren vormen een extra front tegen ontstekingsreacties in de gewrichten.

Groenlipmossel: superfood van de Maori’s

Mensen eten al eeuwenlang Groenlipmosselen. De inheemse Maori’s van Nieuw-Zeeland beschouwden dit weekdier zelfs als een soort van superfood. De kustbewoners aten het met grote regelmaat om de gezondheid van de gewrichten te onderhouden. Dit zorgde voor opmerkelijk minder gewrichtsklachten dan onder stammen die meer landinwaarts woonden. Zij hadden immers geen directe toegang tot deze gezondheidsschatten uit de kristalheldere wateren van de Marlborough Sounds. Dit bleef niet onopgemerkt bij Westerse wetenschappers.
Sinds de jaren zeventig oogstten mosselboeren de Groenlipmossel als omega 3-bron voor gebruik in voedingssupplementen. Sinds een jaar of tien gebruiken ook steeds meer Nederlanders met artrose, reumatoïde artritis en andere reumatische aandoeningen de Groenlipmossel als natuurlijke ontstekingsremmer (vaak in combinatie met Curcumine en/of Zwarte bes-blad). Dit bijzondere weekdier uit Nieuw-Zeeland verdringt de laatste jaren visolie en Glucosamine als natuurlijk alternatief bij gewrichtspijn. En niet voor niets.

Groenlipmossel bevat meer soorten omega 3-vetzuren

Visolie bevat twee soorten omega 3-vetzuren: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze hebben het vermogen om ontstekingen te verminderen. Groenlipmossel heeft een veel uitgebreidere samenstelling aan gunstige vetzuren. Het bevat dus ook ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeer schaars voorkomende ETA. Welke van deze extra vetzuren verantwoordelijk zijn voor het krachtigere ontstekingsremmende effect dan visolie is nog niet bekend. Men vermoed dat in ieder geval ETA een centrale rol speelt in dit proces. Laboratoriumproeven hebben in ieder geval aangetoond dat met name dit vetzuur ervoor zorgt, dat er minder arachidonzuur wordt omgezet in ontstekingsbevorderende eicosanoïden. Nog niet zo lang gelden is ontdekt, dat Groenlipmossel bovendien furaanvetzuren bevat. Er komen steeds meer aanwijzingen dat deze vetzuren ook een ontstekingsremmende werking hebben.

Groenlipmossel zuiverder dan visolie

Visolie wordt gewonnen uit vette vissoorten, zoals zalm, kabeljauw, makreel en haring. Het is echter zo, dat oceanen tegenwoordig grote hoeveelheden schadelijke en giftige stoffen bevatten. Deze krijgen de vissen die daar in rondzwemmen ook binnen. En dat geldt vooral voor vette vissen die als roofvissen ook andere oceaanbewoners opeten. Visolie afkomstig van kweekvis is ook geen gezond alternatief, omdat ze antibiotica krijgen om te groeien. De Groenlipmossel wordt gevonden voor de kust van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Dit wordt gerekend tot de schoonste wateren van de wereld vanwege de grote afstand tot dichtbevolkt en industrieel gebied. De mosselen zijn daarom ook vrij van schadelijke en giftige stoffen. Bovendien wordt de kwaliteit en zuiverheid van de Groenlipmossel continu gecontroleerd door de overheid van Nieuw-Zeeland.

Groenlipmossel heeft meer gezondheidsvoordelen dan visolie

De Groenlipmossel beschikt niet alleen over ontstekingsremmende eigenschappen. Uit diverse studies is gebleken dat de bijzondere samenstelling aan Omega 3-vetzuren niet alleen actief is in de gewrichten, maar ook op andere plaatsen in uw lichaam. Lees meer over Groenlipmossel en gezondheid. Groenlipmossel is tegenwoordig verkrijgbaar in tal van varianten: van droogpoeder tot vloeibaar. Lees meer over verschil in kwaliteit.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen