Poly-Artrose

Alles over het verschil tussen artrose en poly-artrose

Het kraakbeen van alle gewrichten in uw lichaam kan bij het ouder worden brozer en dunner worden. Meestal treedt dit slijtageproces in slechts één gewricht op. U heeft dan last van artrose of mono-articulaire artrose. Soms kan dit slijtageproces ook in meerdere gewrichten tegelijk optreden. Bijvoorbeeld in uw linkerknie en rechterheup. Er wordt dan gesproken over poly-artrose. Veroudering is dus een risicofactor bij het krijgen van zowel artrose en poly-artrose. In sommige gevallen kan poly-artrose echter niet in verband worden gebracht met één van de oorzaken van mono-articulaire artrose. Dan wordt deze vorm van gewrichtsslijtage aangemerkt als een auto-immuunziekte. Dit is een groep van aandoeningen – waartoe ook reumatoïde artritis behoort – waarbij het afweersysteem de gezonde cellen van het lichaam aanvalt. In dit geval dus het kraakbeen.

Wat is artrose precies?

polyartrose artsBij artrose is er sprake van slijtage van slechts één van de gewrichten van uw lichaam. Het kan gaan om o.a. de heup, knie, hand en vingers, elleboog, schouder, ruggenwervels of voeten. Als gevolg van de kraakbeenschade kunnen er in de gewrichtsvloeistof prostaglandinen en cytokinen vrijkomen. Deze factoren kunnen pijnlijke ontstekingshaarden in de gewrichten vormen en verder aanwakkeren. Deze ontstekingsfactoren kunnen via de bloedcirculatie soms ook andere gewrichten bereiken. Dit zorgt voor nieuwe gewrichtsontstekingen die het kraakbeen kunnen aantasten. Ook op deze locatie ontstaat dan artrose. Er wordt dan niet gesproken over poly-artrose, omdat het nieuwe gewrichtsprobleem het gevolg is van het eerste. Bovendien ontstaan bij deze vorm van artrose de klachten aan meerdere gewrichten niet tegelijkertijd.

De belangrijkste risicofactoren van artrose zijn het continu overbelasten of verkeerd belasten van de gewrichten, overgewicht en een beschadiging van de gewrichten door een ongeluk of sportblessure. Daarnaast is het een natuurlijk slijtageproces bij het ouder worden. Een ouderdomskwaal dus. Artrose symptomen zijn onder andere stijfheid en pijn aan de gewrichten.

Wat is poly-artrose?

poly-artroseBij poly-artrose treedt het slijtageproces tegelijkertijd op in twee of meer gewrichten. Meestal heeft deze aandoening dezelfde oorzaken als mono-articulaire artrose. Het kraakbeen gaat op meerdere plaatsen het lichaam in kwaliteit en kwantiteit achteruit, waardoor klachten als pijn, stijfheid en zwellingen kunnen ontstaan. Maar niet altijd kunnen artsen de link leggen tussen slijtage in meerdere gewrichten en artrose. Met andere woorden: een verkeerde houding, overgewicht of veroudering spelen geen rol bij het ontstaan van poly-artrose. Er is dan duidelijk iets anders aan de hand. De slijtage wordt dan veroorzaakt door een ontregeling van het verworven afweersysteem.

Zo werkt het afweersysteem

Het verdedigingsmechanisme van uw lichaam is opgebouwd uit drie linies. Bij uw geboorte krijgt u van nature een afweersysteem mee. Deze aangeboren of natuurlijke afweer is uw eerste verdedigingslinie tegen schadelijke bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Deze barrière wordt gevormd door o.a. uw huid, maagzuur, slijmvliezen en vooral uw darmflora. Vervolgens bent u ook uitgerust met een a-specifiek afweersysteem. Deze heeft als taak om ziekteverwekkers die er toch in geslaagd zijn om uw lichaam binnen te dringen uit te schakelen. Tenslotte beschikt uw lichaam nog over een verworven of aangeleerd afweersysteem. Dit wordt het immuunsysteem genoemd. Dit reageert op één specifieke ziekteverwekker per keer. Na een eerste contact met de indringer – bijvoorbeeld een griepvirus – worden de kenmerken in een soort van geheugen opgeslagen. Bij een volgend contact kan het immuunsysteem sneller in actie komen.
Bij een auto-immuunziekte is het verworven of aangeleerd afweersysteem ontregeld geraakt. Door een nog onbekende oorzaak, is in het geheugen ook informatie over bijvoorbeeld kraakbeencellen opgeslagen. Deze worden dan ook gezien als indringers en vervolgens aangevallen. Het immuunsysteem keert zich als het ware tegen de eigen lichaamscellen. Het vormt auto-antistoffen die in het geval van poly-artrose het kraakbeen van meerdere gewrichten tegelijkertijd te lijf gaan.

Diagnose en behandeling

Wanneer u last heeft van pijn, zwellingen en stijfheid in één of meerdere gewrichten, dan maakt u een afspraak met uw huisarts. Aan de hand van diverse onderzoeken kan hij vaststellen welke vorm van artrose u heeft. Bovendien zal hij samen met u een doelgericht behandelingsplan opstellen of u doorverwijzen naar een specialist.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 26    Gemiddelde: 3.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties