Artrose in de elleboog

Last van de elleboog?

last van elleboogWanneer u last heeft van een pijnlijk en stijf gevoel in één van uw ellebogen, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat er artrose in het spel is. De elleboog is een delicaat gewricht dat zeker in deze tijd, met intensieve sportbeoefening en het gebruik van elektronische gadgets, overbelast kan raken. Veel voorkomende elleboogblessures zijn: een golfarm, een tennisarm en RSI, waarbij de pezen of aanhechtingsplaatsen van de pezen ontstoken zijn geraakt. Ook kunnen de klachten veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking, reuma, door reumatoïde artritis of door het cubitale tunnel syndroom, waarbij een zenuw aan de binnenkant van de arm geïrriteerd is geraakt. Bij aanhoudende pijn en stijfheid in de elleboog is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts, zodat hij de precieze oorzaak van de klachten kan vaststellen.

Recent nieuws over artrose in de elleboog

Zo zit de elleboog in elkaar

De elleboog is een bijzonder gewricht. Het verbindt namelijk één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm. Dit maakt het niet alleen mogelijk om de arm te buigen, maar ook om de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar te laten draaien. De botuiteinden van de ellebooggewrichten zijn bekleed met een laagje kraakbeen om de gewrichten soepel over elkaar te laten glijden. Uit de voorzijde van de bovenarm komen biceps (spieren), die er voor zorgen dat de arm gebogen en gedraaid kan worden. De triceps (spieren) aan de achterzijde van de elleboog en bovenarm zorgen ervoor dat de arm gestrekt kan worden. Het ellebooggewricht is rondom voorzien van gewrichtsbanden die voor de nodige stevigheid moeten zorgen.

Oorzaak artrose in de elleboog

Artrose in het ellebooggewricht komt niet al te vaak voor. Dit is namelijk een gewricht dat tijdens het bewegen niet zo zwaar belast wordt. Het zijn meer de pezen die door repeterende bewegingen geforceerd kunnen worden. Daardoor kunnen ze geïrriteerd of ontstoken raken. Wanneer de huisarts of specialist de pijn en stijfheid toeschrijft aan kraakbeenslijtage, dan wordt er gesproken van artrose. Bij kraakbeenslijtage komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen. Ook kan het kraakbeen door een ontstekingsreactie worden beschadigd, zoals bij reumatoïde artritis. Meestal komt reumatoïde artritis voor in beide ellebogen.
Tenslotte kan artrose ontstaan na een breuk in het ellebooggewricht. Deze vorm van artrose kan jaren na beschadiging optreden.

Symptomen van artrose in elleboog

De eerste klachten bij artrose in de elleboog is: pijn bij het bewegen en bij het belasten van het gewricht. Ook kan er sprake van startstijfheid na een periode van rust. De stijfheid verdwijnt zodra u weer gaat bewegen. Soms kan de elleboog niet meer goed gebogen en gestrekt worden. Dit kan problemen met eten opleveren en de persoonlijke verzorging beperken. De gewrichten kunnen gaan ontsteken door vrijkomende stukjes kraakbeen. Een ontstoken elleboog gaat pijn doen en raakt opgezwollen.

Diagnose artrose in de elleboog

Voor het vaststellen van artrose in de elleboog is een röntgenfoto meestal voldoende. De afname van de dikte van het kraakbeen en de onregelmatige vorm van het gewricht is hierop goed te zien.

Behandeling artrose in de elleboog

arm-behandelingBij beginnende artrose zal de arts u meestal doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Hij kan u met behulp van oefeningen helpen om de spieren rondom het ellebooggewricht soepel en sterk te houden. Artrosepatiënten met goed getrainde spieren rondom een versleten gewricht hebben vaak minder pijn. Ook kan de fysiotherapeut helpen om de beweeglijkheid van de elleboog te verbeteren. Daarnaast kan de arts geneesmiddelen voorschrijven tegen de pijn.
Meestal wordt er gestart met paracetamol.
Als dit onvoldoende helpt, kan de arts u NSAIDs voorschrijven. Dit pijnstillende en ontstekingsremmende medicijn wordt echter door veel patiënten niet als prettig ervaren. Het gebruik daarvan gaat namelijk nogal eens gepaard met nare bijwerkingen.

Sommige mensen met artrose gebruiken daarom liever natuurlijke alternatieven als vloeibaire Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers met een bijna vergelijkbare werking als NSAIDs, zij het wat langzamer. Het gebruik van deze vloeibare supplementen gaat maar zelden gepaard met bijwerkingen. Bovendien is dit middel zonder recept verkrijgbaar bij de betere zelfstandige drogist, apotheek en reformwinkelier.

Soms kan de arts er ook voor kiezen om de elleboog te injecteren met een corticosteroïd. Dit verlicht alleen op korte termijn de pijn.
Bij gevorderde vormen van artrose kan besloten worden om operatief in te grijpen. Tijdens een kijkoperatie kunnen stukjes losliggend kraakbeen verwijderd worden en ruwe randen glad gemaakt worden. Dit vermindert de pijn en eventuele zwellingen. Ook kan de chirurg besluiten om tijdens zo’n kijkoperatie kleine gaatjes in de botlaag onder het kraakbeen te ponsen. Daardoor gaat littekenweefsel de gaatjes in het kraakbeen opvullen. Dit verbetert de gewrichtsfunctie en vermindert de pijn.
Bij ernstige slijtage van het ellebooggewricht kan er een prothese geplaatst worden.

Oefeningen bij artrose in de ellebogen

Hier volgt een oefenprogramma om de spieren van uw ellebogen te versterken en de beweeglijkheid van uw gewrichten te verbeteren. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Oefening 1:

Ga op een stoel zitten met uw handen op de bovenbenen. Beweeg uw handen naar de schouders door de ellebogen te buigen. Houd deze positie even een paar seconden vast en breng uw armen weer terug naar de beginhouding.

Oefening 2:

Ga op een stoel zitten met uw handen op de bovenbenen. Beweeg uw armen naar voren door de ellebogen te strekken. Houdt deze positie een paar seconden vast. Keer dan weer terug naar de startpositie.

Oefening 3:

Ga aan tafel zitten met uw onderarmen op tafel en met uw handpalmen naar beneden. Draai uw handpalmen omhoog, maar houdt wel uw ellebogen op tafel. Houdt even vast en breng de handpalmen weer terug naar de startpositie.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 33    Gemiddelde: 4.2/5]
(advertentie)
Voordeeluitjes

Reacties