Artrose in de elleboog

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Wanneer u last heeft van een pijnlijk en stijf gevoel in één van uw ellebogen, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat er artrose in het spel is. De elleboog is een delicaat gewricht dat zeker in deze tijd, met intensieve sportbeoefening en het gebruik van elektronische gadgets, overbelast kan raken.
last van elleboog

Last van de elleboog?

Veel voorkomende elleboogblessures zijn: een golfarm, een tennisarm en RSI, waarbij de pezen of aanhechtingsplaatsen van de pezen ontstoken zijn geraakt. Ook kunnen de klachten veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking, reuma of door het cubitale tunnel syndroom, waarbij een zenuw aan de binnenkant van de elleboog geïrriteerd is geraakt. Bij aanhoudende pijn en stijfheid in de elleboog is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts of de orthopeed, zodat de precieze oorzaak van de klachten kan worden vastgesteld.

Recent nieuws over artrose in de elleboog

Zo zit de elleboog in elkaar

De elleboog is een bijzonder gewricht. Het verbindt namelijk één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm. Dit maakt het niet alleen mogelijk om de arm te buigen, maar ook om de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar te laten draaien. De bot-uiteinden van de ellebooggewrichten zijn bekleed met een laagje kraakbeen om de gewrichten soepel over elkaar te laten glijden. Uit de voorzijde van de bovenarm lopen de biceps (spieren), die er voor zorgen dat de arm gebogen en gedraaid kan worden. De triceps (spieren) aan de achterzijde van de elleboog en bovenarm zorgen ervoor dat de arm gestrekt kan worden. Het ellebooggewricht is rondom voorzien van gewrichtsbanden die voor de nodige stevigheid en stabiliteit moeten zorgen.

Oorzaak artrose in ellebooggewricht

Artrose in het ellebooggewricht komt niet al te vaak voor. Dit is namelijk een gewricht dat tijdens het bewegen niet zo zwaar belast wordt. Het zijn meer de pezen met hun aanhechtingen die door repeterende (zich steeds herhalende) bewegingen geforceerd kunnen worden. Daardoor kunnen ze geïrriteerd of ontstoken raken. Wanneer de huisarts of specialist de pijn en stijfheid toeschrijft aan kraakbeenslijtage, dan wordt er gesproken van artrose. Bij kraakbeenslijtage komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen. Ook kan het kraakbeen door een ontstekingsreactie worden beschadigd, zoals bij reumatoïde artritis. Meestal komt reumatoïde artritis voor in beide ellebogen.

Artrose elleboog na breuk

Artrose kan eveneens ontstaan na een breuk in het ellebooggewricht. Deze vorm van artrose kan jaren na de beschadiging optreden.

Klachten artrose in elleboog

De eerste klachten bij artrose in de elleboog zijn: pijn bij het bewegen en bij het belasten van het gewricht. Ook kan er sprake zijn van startstijfheid na een periode van rust. De stijfheid verdwijnt zodra u weer gaat bewegen. Soms kan de elleboog niet meer goed gebogen en gestrekt worden. Dit kan problemen met eten opleveren en de persoonlijke verzorging beperken. De gewrichten kunnen gaan ontsteken door vrijkomende stukjes kraakbeen. Bij artrose in de elleboog doet het gewricht pijn en raakt opgezwollen, terwijl de functie afneemt. Een strek-beperking is van een van de eerste symptomen die duiden op een zich ontwikkelend elleboog-probleem.

Diagnose artrose in de elleboog

Voor het vaststellen van artrose in de elleboog is een röntgenfoto meestal voldoende. De afname van de dikte van het kraakbeen en de onregelmatige vorm van het gewricht is hierop goed te zien. Voor verfijnde diagnostiek zijn aanvullende scans nodig.

Behandeling artrose in de elleboog

arm-behandelingBij beginnende artrose zal de arts u meestal doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Hij kan u met behulp van oefeningen helpen om de spieren rondom het ellebooggewricht soepel en sterk te houden. Artrose-patiënten met goed getrainde spieren rondom een versleten gewricht hebben vaak minder pijn. Ook kan de fysiotherapeut helpen om de beweeglijkheid van de elleboog te verbeteren. Daarnaast kan de arts geneesmiddelen voorschrijven tegen de pijn.
Meestal wordt er gestart met paracetamol.
Als dit onvoldoende helpt, kan de arts u NSAIDs voorschrijven. Dit pijnstillende en ontstekingsremmende medicijn wordt echter door veel patiënten niet als prettig ervaren. Het gebruik daarvan gaat namelijk nogal eens gepaard met nare bijwerkingen.

Sommige mensen met artrose gebruiken daarom liever natuurlijke alternatieven als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers met een bijna vergelijkbare werking als NSAIDs, zij het wat langzamer. Door het remmen van de ontstekingsverschijnselen heeft de patiënt meteen minder pijnklachten. Soms kan de arts er ook voor kiezen om de elleboog te injecteren met een corticosteroïd. Dit verlicht alleen op korte termijn de pijn.

Operatie artrose in elleboog

Bij gevorderde vormen van artrose kan besloten worden om operatief in te grijpen. Tijdens een kijkoperatie kunnen stukjes losliggend kraakbeen verwijderd worden, ruwe randen glad gemaakt worden en het gewricht worden gespoeld. Dit vermindert de pijn en eventuele zwellingen. Ook kan de chirurg besluiten om tijdens zo’n kijkoperatie kleine gaatjes in de botlaag onder het kraakbeen te ponsen. Daardoor gaat littekenweefsel (pseudo– of nep kraakbeen) de slechte plekken tussen het kraakbeen opvullen. Dit verbetert op termijn de gewrichtsfunctie en vermindert de pijn. Bij ernstige slijtage van het ellebooggewricht kan er een prothese geplaatst worden.

Elleboogbrace bij artrose

Bij artrose in de elleboog kunt u er voor kiezen om een brace te gaan dragen. Dit hulpmiddel geeft verlichting bij overbelasting van de elleboog. Bovendien bevordert een brace de doorbloeding, zodat ontstekingsremmende stoffen het gewricht beter kunnen bereiken en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Artrose elleboog hond en kat

Bij honden en katten kan het kraakbeen beschadigd raken als gevolg van elleboogdysplasie. Dysplasie betekent letterlijk het niet goed aangelegd zijn van het gewricht en is dus eigenlijk aangeboren. Meer informatie over elleboogdysplasie bij honden en katten.

Zo voorkomt u een elleboogbreuk

Bij winterse gladheid melden meer mensen zich in het ziekenhuis met een elleboogbreuk. En zo’n fractuur is één van de risicofacturen voor artrose. Draag daarom stevige schoenen met een profiel dat voor veel grip zorgt. Daarnaast is het belangrijk om uw lichaamsbalans te trainen. Dat doet u bijvoorbeeld door uw tanden te poetsen op één been. Zo leert u beter uw evenwicht te bewaren als over een gladde ondergrond loopt. Nog een tip: ga eens na of er in uw omgeving een cursus ‘val breken’ wordt gegeven. Daar leert u hoe u tijdens een val de klap over uw hele lichaam kan verdelen. Dit vermindert de kans op een elleboogbreuk én dus artrose.

Oefeningen bij artrose in de ellebogen

Hier volgt een oefenprogramma om de spieren van uw ellebogen te versterken en de beweeglijkheid van uw gewrichten te verbeteren. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Oefening 1:

Ga op een stoel zitten met uw handen op de bovenbenen. Beweeg uw handen naar de schouders door de ellebogen te buigen. Houd deze positie even een paar seconden vast en breng uw armen weer terug naar de beginhouding.

Oefening 2:

Ga op een stoel zitten met uw handen op de bovenbenen. Beweeg uw armen naar voren door de ellebogen te strekken. Houdt deze positie een paar seconden vast. Keer dan weer terug naar de startpositie.

Oefening 3:

Ga aan tafel zitten met uw onderarmen op tafel en met uw handpalmen naar beneden. Draai uw handpalmen omhoog, maar houdt wel uw ellebogen op tafel. Houdt even vast en breng de handpalmen weer terug naar de startpositie.

Veelgestelde vragen over artrose in de elleboog

Hoe herkent u artrose in de elleboog?

Artrose in de elleboog gaat gepaard met pijn, zwellingen en afname van de functie van het gewricht. Daardoor kan de elleboog niet meer goed bewogen worden. Door vrijgekomen kraakbeenfragmenten kunnen er ontstekingen ontstaan.

Hoe wordt artrose in de elleboog behandeld?

Bij beginnende klachten kunt u paracetamol nemen. Als dit onvoldoende werkt, dan kan uw arts pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. Ook kunt u kiezen voor natuurlijke onstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze geven geen bijwerkingen.

Kan artrose in de elleboog operatief verholpen worden?

Bij gevorderde klachten kan een kijkoperatie worden uitgevoerd. Tijdens deze ingreep worden losse kraakbeenfragmenten verwijderd en de randen van het gewricht gepolijst. In ernstige gevallen kan er een kunstgewricht worden geplaatst.

Geeft een brace verlichting bij artrose aan de elleboog?

Een brace voorkomt overbelasting van het gewricht. Dit hulpmiddel stimuleert tevens de doorbloeding, zodat er meer ontstekingsremmende stoffen kunnen worden aangevoerd.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over artrose in de elleboog die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de elleboog of een andere aandoening.

Pijn in ellebogen

Ik heb sinds een paar weken last in de gewrichten van mijn ellebogen als de arm gestrekt is aan de onderzijde, maar heb dit aan beide kanten gelijk. Ook al maanden aan mijn knie de binnen zijde. Nu verwijst mijn huisarts mij gelijk naar de fysio maar vind het opvallend dat het op verschillende delen in mijn lichaam is, in mijn pols rug en nek is er al artrose vast gesteld. Ik slik 3 x per dag tramadol met paracetamol, dit is 75mg tramadol per keer, dus zit aan de max. Kan dit artrose zijn die zich uitbreid? Want pijnstillers doen niet veel voor mijn klachten.
U moet in plaats van met de fysiotherapeut maar eens praten met een orthopeed of een reumatoloog. Dat brengt duidelijkheid over de diagnose. Hebben we een diagnose, dan kunnen we ook adviseren over de behandeling. Die zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het kuren met vloeibare groenlipmossel of curcumine.

Twee schouders in het gips?

Mijn dochter heeft door de fybromyalgie een tenniselleboog aan alle 2 de ellebogen. Nu heeft de revalidatiearts aangegeven om met alle 2 te gelijk in het gips te gaan. Ik werk zelf in de zorg en weet dat dit geen effect heeft, want de pezen worden op deze manier alleen nog meer kwetsbaar.
Twee armen in gips tegelijkertijd is zo onhandig dat je dat niet moet doen. Heel soms helpt gips wel. Maar net als welke behandeling bij een tennisarm dan ook; er is er niet een die altijd bij grote groepen succesvol is. Kortom, het blijft zoeken en vaak helpt niets. Het goede nieuws; een tennisarm gaat altijd over, ook als je niets doet. Maar je moet er veel geduld voor hebben, soms wel 3-4 jaar lang.

Operatie tennisarm

Ik heb een tennisarm. Die heb ik 20 jaar geleden ook heb gehad, die toen met succes geopereerd is. Nu heb is de tennisarm terug. Is het mogelijk om deze opnieuw te opereren?
Tennisarm niet voor een tweede keer laten opereren. Dit is meestal geen succes. Dus conservatief beleid verder.

Zenuwblokkade elleboog

Ondanks veel operaties nog steeds pijn in mijn elleboog. Is het mogelijk met zenuwblokkade van de pijn af te komen?
Wellicht. Maar eerst een oorzaak laten vaststellen als dat nog lukt na zoveel operaties. Dat maakt het werk van de pijnpoli, waar u wellicht heen moet, een stuk makkelijker en gerichter.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen