Registratie gewrichtsprotheses levert schat aan informatie op

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 jan 2017

De Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) heeft een rapportage gepubliceerd met informatie over alle gewrichtsprotheses die tussen 2010 en 2015 geplaatst zijn. Dit register wordt sinds 2010 bijgehouden. Het bevat alle gegevens over de plaatsing van heup-, knie-, enkel-, schouder- en elleboogprotheses en revisie-ingrepen. De hoeveelheid informatie neemt jaarlijks toe. Nu kan dus voor het eerst inzicht verkregen worden in de 5-jaars-overleving van protheses die in 2010 zijn geplaatst.

Ervaringen van patiënten

Ook de ervaringen van patiënten met een knie- en heupprothese worden dit jaar voor het eerst gepresenteerd. Zij ervaren dat de algemene kwaliteit van leven en het functioneren na de operatie is toegenomen.

“Deze ervaringen kunnen we weer gebruiken in de spreekkamer als er een beslissing moet worden genomen over een operatie,”

aldus Prof. dr. Rob Nelissen, voorzitter van de LROI en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

Verbeteren orthopedische zorg

Patiënten, orthopedisch chirurgen, onderzoekers, verpleegkundigen en andere zorgverleners leveren een bijdrage aan dit register. Doel is om patiëntveiligheid en de kwaliteit van de orthopedische zorg nog verder te verbeteren. Minder goed presterende protheses zijn dankzij dit register gemakkelijker op te sporen. Op deze website kunt u de rapportages bekijken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.