Spierversterking vermindert klachten bij artrose

“Met artrose kun je leren leven, mits je blijft bewegen. Zelfs wanneer het lijf pijn doet.”

Zo luidt het advies van professor Marijke Hopman – Rock, die sinds 2009 het hoogleraarschap lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam bekleedt. Meer bewegen en minder rusten kan volgens haar voorkomen dat chronische pijn bij artrose leidt tot vermindering van de kwaliteit van leven. Door regelmatig te fietsen, wandelen en zwemmen, worden de spieren rondom het aangetaste gewricht sterker en stabieler. Daardoor worden gewrichten en kraakbeen minder belast. Dit leidt op den duur tot minder pijnklachten.

Gewricht is meer dan bot alleen

Hoewel de gewrichten een belangrijk onderdeel vormen van uw bewegingsapparaat, mag de functie van de spieren, de pezen en het gewrichtskapsel absoluut niet onderschat worden. Ze vormen samen met de gewrichten één geheel die het voor u mogelijk maken om te bewegen en een bepaalde houding aan te nemen. Het gewricht is verpakt in een beschermend gewrichtskapsel. Dit bindweefsel is aan de binnenkant bekleed met een gewrichtsslijmvlies, dat een taaie vloeistof afscheidt. Dit gewrichtssmeer zorgt ervoor dat de gewrichtskoppen soepel over elkaar kunnen blijven schuiven tijdens het bewegen. De skeletspieren zijn door middel van pezen aan de botuiteinden van de gewrichten verbonden. Als de spier zich spant, trekt het aan het de pees. Hierdoor komt het gewricht in beweging. Spieren houden daarnaast de gewrichten goed op hun plaats en vangen ‘schokken’ tijdens het bewegen op.

Het belang van sterke spieren bij artrose

Bij het ouder worden is de kans groot dat het kraakbeen tussen de gewrichten gaat slijten. Mensen die last hebben van artrose, hebben de neiging om minder te gaan bewegen. Het is echter verkeerd om te denken dat rust de beste remedie is tegen een stijf en pijnlijk gevoel in de gewrichten. Voor artrose-patiënten geldt: rust roest. Minder beweging leidt tot vermindering van de spierkracht. Daardoor wordt het aangetaste gewricht minder stabiel en kunnen de klachten toenemen. Professor Hopman – Rock adviseert dan ook om te blijven bewegen. Dit helpt om uw spieren zo sterk en soepel mogelijk te houden. U bent dan beter in staat om bewegingen en activiteiten goed uit te voeren. Bewegingswetenschapper en fysiotherapeut drs. Jesper Knoop van Reade toonde in 2012 al eens aan dat het versterken van de spieren leidde tot een vermindering van de klachten bij knieartrose.

Blijf in beweging bij artrose

Sterke spieren geven meer steun aan de gewrichten, waardoor de pijn afneemt. Regelmatig bewegen verbetert ook de conditie en helpt om overgewicht kwijt te kraken. Ook heel belangrijk, want deze overtollige kilootjes zijn een extra belasting voor de versleten gewrichten.
Hier volgen een aantal tips om soepel in beweging te blijven:

  • Probeer een goed evenwicht te vinden tussen beweging en belasting. Doe het de volgende keer rustiger aan als u ná het bewegen meer pijn in het gewricht heeft.
  • Beweeg minimaal drie keer per week een half uur per dag. Geschikte sporten zijn stevig wandelen, fietsen, zwemmen en aquajogging. Ook kunt u thuis trainen met een hometrainer.
  • Het wordt afgeraden om intensieve balsporten (bijvoorbeeld voetbal, tennis of volleybal), vechtsporten, krachtsporten en wintersporten te beoefenen. Deze sporten belasten uw gewrichten te zwaar. Bij deze sporten heeft u daarnaast te maken met onvoorziene, plotselinge bewegingen, waardoor u het gewricht onbedoeld zult moeten forceren.
  • Probeer het bewegen rustig op te bouwen. Kies in het begin voor 5 of 10 minuten sporten. Daarna gaat u steeds een paar minuten langer trainen.
  • Warme spieren bewegen gemakkelijker. Doe daarom eerst een ‘warming-up’ of neem vóór het bewegen eerst een warme douche.
  • Beweeg op de goede momenten van de dag. Dus wanneer u minder last van pijn en stijfheid hebt. U houdt het dan langer vol, zodat u betere resultaten boekt.
  • Bij ernstige klachten is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het oefenen van spieren en gewrichten bij mensen met artrose.
  • Op ‘Bewegen zonder Pijn’ staan oefenprogramma’s gericht op specifieke gewrichten. Het gaat om mobiliserende oefeningen om de beweeglijkheid van de gewrichten te bevorderen. En om spierversterkende oefeningen om de spieren rondom het gewricht sterker en stabieler te maken.

U vindt ze onderaan de volgende artikelen op deze site:

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen