Weekdier allergie

Kan ik Groenlipmossel wel veilig gebruiken bij gewrichtsklachten?

De Groenlipmossel uit Nieuw-Zeeland raakt in ons land meer en meer ingeburgerd als remedie bij gewrichtsklachten. Dit weekdier – dat uitsluitend kan overleven in de extreem schone wateren van de Marlborough Sounds – bevat immers een schat aan ontstekingsremmende bestanddelen. En deze zijn vooral actief in en om de gewrichten. Veel mensen met allergie of intolerantie voor de gewone Zeeuwse mossel vragen zich af of ze de Groenlipmossel wel veilig kunnen gebruiken.

“De kans bestaat dat er dan ook bij de Groenlipmossel allergische reacties ontstaan. Er is dus voorzichtigheid geboden als je een supplement met Groenlipmossel gaat uitproberen, maar in het verleden een reactie hebt gehad bij de gewone Zeeuwse mossel. Laat anders de huisarts even meekijken,”

waarschuwt orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong.

Wat is het verschil tussen een schaaldier en een weekdier?

De kreeftachtige dieren worden ook wel schaaldieren genoemd. Deze zijn vaak herkenbaar aan een ruggenschild. Het gaat o.a. om de garnaal, kreeft en krab. Een weekdier is ongewerveld. Dat betekent dat ze geen wervelkolom of ruggengraat hebben. Meestal leven ze ook in één of twee schelpen. Tot deze categorie behoren o.a. mosselen, oesters, kokkels en sint-jakobsschelpen. Dus een mossel is geen schaaldier, maar een weekdier. Wie allergisch is voor schaaldieren hoeft dus niet per se ook allergisch te zijn voor weekdieren. En dat geldt natuurlijke ook voor het omgekeerde scenario. Wel is de kans dan verhoogd – het is dus altijd oppassen met wat u inneemt in deze gevallen.

Wat is een mosselallergie?

weekdier-allergie-groenlipmosselSchaal- en weekdieren zijn één van de grootste veroorzakers van voedselallergieën in ons land. Ongeveer 2 procent van de volwassenen en een half procent van de kinderen is overgevoelig voor deze eetbare diertjes. Het gaat hier om een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen in schaal- of weekdieren. Deze worden als vijandig aangemerkt. Vervolgens worden er antistoffen aangemaakt, die de allergische reacties veroorzaken.

Bij mosselen wordt het eiwit tropomyosine aangemerkt als het belangrijkste allergeen. Dit wordt aangetroffen in het spierweefsel van bijna alle dieren. Meestal kan dit geen kwaad. Naarmate tropomyosine genetisch meer overeenkomt met de menselijke variant, zijn we er minder gevoelig voor. Bij koeien en schapen komt de samenstelling van dit eiwit voor 99 procent overeen met de menselijke variant. Bij mosselen is dit slechts 51 procent. Daardoor neemt de kans op overgevoeligheid voor tropomyosine bij sommige mensen toe. Hoewel de Zeeuwse mossel en de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel op veel vlakken van elkaar verschillen, zijn er toch hier en daar wat overeenkomsten. En de aanwezigheid van tropomyosine is daar één van. Overigens is er nog een belangrijk verschil tussen deze twee mosselsoorten: de Zeeuwse variant bevat geen bestanddelen die helpen om ontstekingen in de gewrichten te bestrijden. De Groenlipmossel heeft deze eigenschappen wel!

Wat zijn de symptomen van mosselallergie?

De eerste klachten kunnen soms binnen paar minuten na het consumeren van mosselen ontstaan. U kunt zich echter ook uren later ziek gaan voelen. De symptomen kunnen variëren van ademhalingsproblemen tot misselijkheid en braken. En van duizeligheid tot buikpijn en diarree. Ook kan er netelroos, eczeem of jeuk ontstaan. Het is oppassen als de lippen, tong en keel gaan opzwellen. Dit kan levensbedreigend zijn. Deze klachten moeten – net als ernstige ademhalingsproblemen – met spoed worden behandeld.

Wat te doen bij mosselallergie?

Dat is eigenlijk vrij simpel: ban weekdieren volledig uit uw dagelijkse voeding. Dus eet geen mosselen en andere weekdieren meer. Maar daarmee bent u er nog niet. Veel producten kunnen sporen van weekdieren bevatten. Dit is dan ook één van de 14 allergenen die wettelijk verplicht op de verpakking vermeld moeten worden. Weekdieren komen o.a. vaak voor in borrelhapjes, tapas, oestersaus, Aziatische en Mediterrane gerechten, vissoep, salades, paella, zeebanket en kruidenmixen. Bestudeer dus zorgvuldig de verpakking voordat u een product in de winkel koopt.

Maar wat als ik toch Groenlipmossel wil proberen?

Bij een allergie of intolerantie voor den Zeeuwse mossel is de kans groot dat u dit ook ervaart met de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel. Wanneer u lichte of matige symptomen ervaart na het eten van weekdieren, zou u misschien toch eens een supplement met Groenlipmossel kunnen uitproberen. Alleen dan komt u er achter of u ertegen kunt of niet. Sommige fabrikanten willen u best kosteloos een dagdosering toesturen om te testen of u allergisch of intolerant voor dit middel bent. Uiteraard is het niet de bedoeling dat u serieuze risico’s gaat lopen, dus als u er echt van in shock kunt raken (bewusteloos e.d.) dan is het raadzaam om ook een soort proefmonster al niet eens te proberen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen