Goede voeding en voldoende lichaamsbeweging kunnen artrose voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 mei 2017

Artrose kan mogelijk worden voorkomen met een goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dat staat in een review van de Engelse Universiteit van Surrey dat onlangs in het medische tijdschrift Nature Reviews Rheumatology is verschenen. De onderzoekers ontdekten een cruciale schakel tussen de stofwisseling en artrose.

Overproductie glucose

metabolisme voedsel beweging artroseSlechte voeding en te weinig lichaamsbeweging kunnen metabole veranderingen in het lichaam in gang zetten. Daardoor vindt er een genetische herprogrammering van de cellen in het lichaam en in de gewrichten plaats. Deze metabole veranderingen hebben impact op het vermogen van de cellen om energie te produceren, waardoor ze geforceerd worden om alternatieve energiebronnen te generen. Dit leidt tot een overproductie van glucose. Wat niet gebruikt wordt voor energie, wordt omgezet in melkzuur dat heel moeilijk door het lichaam kan worden afgevoerd. Hoge niveaus van melkzuur veroorzaken ontstekingen aan het kraakbeen.

Artrose geen ‘slijtageziekte’

Door het vaststellen van metabole veranderingen in de cellen, zou het mogelijk moeten zijn om de eerste tekenen van artrose vast te stellen of om de ontwikkeling van deze aandoening te vertragen.

“Te lang is er van uit gegaan, dat artrose een ‘slijtageziekte’ is en hoort bij het ouder worden. Dat is dus niet het geval,”

aldus onderzoeksleider Professor Ali Mobasheri, hoogleraar Musculoskeletale Fysiologie.

“We hebben nu geleerd dat we met goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging artrose kunnen voorkomen én beheersen.”

Bron

Het volledige (Engelstalige) onderzoeksartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.