Vitamine K

Nieuwe inzichten tonen aan: Vitamine K belangrijk voor botten en gewrichten

Lange tijd werd aangenomen, dat vitamine K alleen een belangrijke rol speelde in het bloedstollingsproces. De letter ‘K’ staat niet voor niets voor het Duitse woord ‘Koagulation’, ofwel stolling. Nieuwe studies tonen echter aan dat deze voedingsstof meer essentiële functies in het lichaam vervult. Het helpt bij het schoonhouden van de slagaderwanden, houdt het kraakbeen soepel en draagt bij aan het behoud van sterke botten. Deze nieuwe functies worden onvoldoende ingevuld door vitamine K1 (fylloquinon), omdat het slecht door het lichaam wordt opgenomen. Vitamine K2 (menaquinon) kan deze extra taken wel aan. Het wordt immers uitstekend oor het lichaam geabsorbeerd. Onze Westerse voeding bestaat voor 90% uit vitamine K1 en voor slechts 10% uit vitamine K2. Wanneer u wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van vitamine K, dan is het raadzaam om voor vitamine K2 te kiezen.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die niet alleen in voeding voorkomt, maar ook voor een deel door bacteriën in de dikke darm wordt aangemaakt. Het gaat hier slechts om bescheiden hoeveelheden. Vitamine K is nauw betrokken bij de aanmaak van een stof die nodig is bij de bloedstolling. Dit proces zorgt ervoor dat het bloed bij een verwonding klontert en hard wordt. Zo wordt het bloedverlies beperkt. Verder is vitamine K noodzakelijk voor een goede werking van de lever en is deze voedingsstof betrokken bij de regulering van de menstruatiecyclus.

Wat is het verschil tussen vitamine K1 en vitamine K2?

Het grootste verschil hebben we reeds aan het begin van dit verhaal aangestipt. Vitamine K2 wordt beter door het lichaam opgenomen dan vitamine K1. Maar er is meer. Vitamine K1 richt zich hoofdzakelijk op het activeren van bloedstollingsfactoren in de lever. Met andere taken in het lichaam houdt deze voedingsstof zich dus nauwelijks bezig. Dat is wel het geval bij vitamine K2. Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid en kan daardoor ook op andere plaatsen in het lichaam actief zijn. En dat zijn botten, kraakbeen en vaatwanden.

vitamine k nattoVitamine K1 zit in groene bladgroenten, fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 komt slechts in bescheiden hoeveelheden voor in vlees, eieren en zuivel. De meest krachtige en natuurlijke vorm van vitamine K2 is menaquinone-7 (MK-7). Dit is volgens wetenschappelijk onderzoek de meest effectieve vorm om de vitamine K-status in uw lichaam op peil te houden. De belangrijkste bron van vitamine K2 (MK-7) is natto. Dit is een traditioneel Japans gerecht, dat bestaat uit gekookte en gefermenteerde sojabonen.

Wat doet vitamine K2 voor uw botten?

Vitamine K2 is een belangrijke voedingsstof om osteoporose of botontkalking te voorkomen. Dit wordt door steeds meer wetenschappelijk bewijs ondersteund. Deze vitamine versterkt de activiteit van osteocalcine. Osteocalcine speelt een essentiële rol bij de inbouw van Calcium in de botten. Daardoor wordt de botmineralisatie en botdichtheid daadwerkelijk verbeterd en neemt de kans op fracturen af. Boven de 40 jaar wordt geadviseerd om dagelijks een voedingssupplement voor het behoud van sterke botten te nemen. Let er op dat dit product naast Calcium, Magnesiumcitraat en vitamine D3 dus óók vitamine K2 (MK-7) bevat.

Wat doet vitamine K2 voor uw vaatwanden

Bij een tekort aan vitamine K2 wordt er onvoldoende Calcium door het botweefsel opgenomen. In plaats daarvan wordt een deel van de kalk afgezet rond de elastinevezels die de slagaderen soepel houden. De vaatwanden worden daardoor minder elastisch en veranderen op den duur in ‘betonnen pijpjes’. De bloeddruk gaat stijgen en het hart moet harder werken om het bloed door het lichaam te kunnen pompen. Dit vergroot het risico op een hartinfarct. Volgens senior onderzoeker Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht hebben diverse studies aangetoond dat vitamine K2 verkalking van de vaatwanden tegengaat. Het advies is dan ook om geen enkelvoudige Calcium-supplementen te gebruiken. Het product moet altijd ook Magnesiumcitraat, vitamine D3 en vitamine K2 (MK-7) bevatten. Deze voedingsstoffen ondersteunen de opname van Calcium in de botten, zodat het niet in de bloedvaten zal achterblijven. Daardoor blijven de bloedvaten schoon en gezond.

vitamine k aderverkalking

Zonder vitamine K blijft ingenomen Calcium in de bloedvaten achter en kan dit leiden tot aderverkalking

Wat doet vitamine K2 voor uw kraakbeen?

Hoewel er nog weinig klinisch onderzoek naar is gedaan, zijn er aanwijzingen dat vitamine K2 nodig is voor het behoud van gezond kraakbeen. Eén studie suggereert in ieder geval dat een lage vitamine K-status in verband kan worden gebracht met artrose in handen en knieën. Vitamine K2 activeert namelijk het matrix Gl-proteïne. Dit eiwit gaat verkalking van het kraakbeen tegen. Wanneer dit elastische weefsel door kalkafzetting gaat verharden, neemt de kans op slijtage toe. Er wordt dan gesproken van artrose.

Hoeveel vitamine K heb ik per dag nodig?

Er is in Nederland geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH / RI) van vitamine K vastgesteld. De reden daarvan is, dat een teveel aan deze vitamine niet voorkomt en waarschijnlijk ook niet schadelijk is. Het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM) komt wel met een aanbeveling. En dat is 90 microgram per dag voor volwassen vrouwen en 120 microgram per dag voor volwassen mannen. Wanneer u bloedverdunners of antistollingsmiddelen van het type coumarinederivaten gebruikt, moet u zich wel beperken tot 100 microgram vitamine K per dag. Anders kan de werking van deze medicijnen verminderen. Vitamine K2 mag dus niet samen met acenocoumarol, fenprocoumon en warfarine worden gebruikt. De werking van deze middelen is immers gebaseerd op het remmen van vitamine K2. Bij andere antistollingsmiddelen, die geen coumarinederivaat zijn, kan vitamine K2 wél risicoloos gebruikt worden. Indien u vitamine K2 wilt gaan gebruiken, en een coumarinederivaat gebruikt, overleg dan eerst met uw arts of apotheker.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen