Hoog cholesterol heeft invloed op ontstaan artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 nov 2016

Een hoog cholesterol is niet alleen schadelijk voor hart- en bloedvaten. Nieuw onderzoek bij muizen en ratten suggereert dat deze vetachtige stof ook kan leiden tot oxidatieve stress op de kraakbeencellen. Daardoor ontstaat er uiteindelijk artrose. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Queensland University in Australië in samenwerking met orthopedische chirurgen van het Prince Charles Hospital in Brisbane.

Knieverwondingen

Tijdens deze studie werden twee groepen dieren bestudeerd. De eerste groep (muizen) was genetisch gemodificeerd, waardoor zij een te hoog cholesterol zouden krijgen. De tweede groep (ratten) kreeg een hoog cholesterol door het volgen van een bepaald dieet. Vervolgens werden de dieren geopereerd, waarbij een knieverwonding werd nagebootst. De dieren met een hoog cholesterolgehalte in het bloed vertoonden na verloop van tijd ernstige knie-artrose. Dat was minder het geval in de controlegroep met een normaal cholesterolgehalte.

Mechanisme

Door het te hoge cholesterolgehalte werkten de mitochondriën minder goed, werd oxidatieve schade veroorzaakt (te veel productie van ROS, Reactive Oxygen Species), werd in de kraakbeencellen een mechanisme ‘aangezet’ dat leidt tot kraakbeenafbraak, en er werd ook daadwerkelijk meer kraakbeenafbraak waargenomen.

Voorlichtingscampagne

cholesterol-artroseOp het moment dat de dieren met artrose een cholesterolverlagend middel (atorvastatine) en antioxidanten (om de ROS onschadelijk te maken) kregen toegediend, nam de slijtage aanzienlijk af. Het onderzoeksteam is al begonnen om samen met diëtisten het publiek te informeren over gezonder eten: een cholesterolverlagend dieet én voldoende vitaminen, die als antioxidant werken. Met als doel om cholesterol beheersbaar te houden en om zo schade aan de gewrichten te voorkomen.

Bron

Zie de website van Science Daily of zie een (Engelstalige) samenvatting van de originele publicatie.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.