Voedingsvezels verminderen pijn in de knie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 dec 2016

Het eten van meer voedingsvezels kan de kans op het ontwikkelen van chronische kniepijn verminderen. Dat blijkt uit een studie van de Boston University School of Medicine. Voedingsvezels kunnen een doeltreffend middel zijn tegen artrose, omdat ze het lichaamsgewicht verlagen en de hoeveelheid C-Reactieve Proteïnen – welke een indicatie van ontstekingen zijn – in het bloed verminderen.

34,5 procent deelnemers pijnvrij

Tijdens deze studie werden 4796 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 79 jaar 8 jaar lang gevolgd. Alle deelnemers hadden artrose aan het kniegewricht of liepen het risico om deze aandoening te ontwikkelen. Gedurende de onderzoeksperiode werd geschat hoeveel voedingsvezels de deelnemers gebruikten. 4,9 procent van de patiënten onderging uiteindelijk een gewrichtsvervangende operatie. 34,5 procent ondervond geen pijn in de knie. Milde pijn trad op bij 38,1 procent van de patiënten, terwijl 21,2 procent matige en 6,2 procent ernstige pijnklachten had. Het hebben van geen of weinig pijn was significant te relateren aan het gebruiken van een dieet met veel voedingsvezels. Andersom gold dit ook: een dieet met weinig voedingsvezels was gerelateerd aan matige of ernstige pijn in de knie.

25 gram voedingsvezels per dag

Het onderzoek toonde aan dat een hogere vezelconsumptie de kans op matige tot ernstige pijn in de knieën kan verminderen. Een vezelrijk dieet met grote hoeveelheden fruit, groenten, bonen, boter en volkoren granen vermindert ontstekingen en verbetert de gezondheid van de gewrichten. De aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels naar aanleiding van dit onderzoek is 25 gram per dag.

Bron

Een Engelstalige samenvatting van het originele bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.