Door vetrijke voeding veroorzaakte artrose effectiever behandelen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 mrt 2019

Obesitas is een belangrijke oorzaak van knie-artrose en heupartrose. Vetweefsel maakt namelijk stoffen aan die het kraakbeen in de gewrichten kan beschadigen. Australische wetenschappers hebben nu ontdekt, dat een specifiek medicijn bij zwaarlijvige patiënten de ontstekingen kan remmen.

Overgewicht artrose behandeling
Australische wetenschappers hebben ontdekt dat een specifiek medicijn gewrichtsontstekingen kan verminderen bij mensen met overgewicht. Het gaat om Resolvin D1 dat is afgeleid van omega 3-vetzuren. Dit geneesmiddel blijkt sterke ontstekingsremmende eigenschappen te hebben bij artrose in onder andere de knieën en heupen als gevolg van een vetrijk dieet.

Lichaamsvet

Al eerder had de universiteit van Queensland vastgesteld, dat er een relatie is tussen een hoge consumptie van vetten en koolhydraten en artrose. Bij mensen met overgewicht gaat de stofwisseling veranderen. Als gevolg daarvan gaat het lichaamsvet stoffen aanmaken die de gewrichten kunnen beschadigen. Dit veroorzaakt artrose. Met dit onderzoek bouwen de wetenschappers voort op deze bevindingen.

Afbraak kraakbeen

In dit nieuwe onderzoek werd gekeken naar het effect van verschillende medicijnen op ontstekingen bij artrose bij mensen met overgewicht. Resolvin D1 bleek het meest effectief. De wetenschappers zagen in het laboratorium dat de ontstekingen in menselijke cellen afnamen. Bij muizen met obesitas namen de ernst van de ontstekingen af en werd de afbraak van kraakbeencellen verminderd.

“Omdat Resolvin D1 is afgeleid van omega 3-vetzuren is het een natuurlijk medicijn. Dit is veiliger en geeft minder bijwerkingen,”

aldus onderzoeksleider Prasadam.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.