Vier voedingsmiddelen die uw gewrichten pijnigen bij artrose en reumatoïde artritis

Wat we eten, heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Verkeerd voedsel kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtspijn. Als u last heeft van artrose, reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening, dan kunt u de voedingsmiddelen die we in dit artikel noemen beter niet eten. Ze doen uw gewrichten namelijk nog meer pijn.

Geraffineerde suikers

Meerdere studies hebben aangetoond, dat geraffineerde suikers ontstekingen kunnen bevorderen. Dit kan leiden tot pijn, zwellingen en roodheid. Daarom is het verstandig om de inname van suiker te verminderen. Een goed alternatief voor mensen met artrose en reumatoïde artritis is Stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de Stevia-plant. Het bevat glycosiden die 300 keer zoeter zijn dan suiker. Stevia bevat geen calorieën.

Geraffineerde granen

Geraffineerde granen kunnen ook ontstekingen in de gewrichten bevorderen, omdat ze snel na consumptie worden omgezet in suikers. Door het raffinageproces zijn bovendien alle waardevolle voedingsstoffen uit de granen verdwenen. Eet daarom liever volkorenbrood of speltbrood.

Kunstmatige zoetstoffen

Ziet u al een patroon? Alle voedingsmiddelen die niet natuurlijk zijn of een ingrijpende industriële bewerking hebben ondergaan, kunnen uw gewrichten pijn doen. Ook kunstmatige zoetstoffen – die onzichtbaar verpakt zijn in talloze voedingsmiddelen – kunnen ontstekingsreacties oproepen. Het Malcolm Randall Centrum in Florida meldt dat vier patiënten met de reumatische aandoening fibromyalgie spontaan genazen op het moment dat ze de smaakversterker glutamaat en de zoetstof aspartaam uit hun voeding elimineerden. De klachten kwamen terug toen ze deze kunstmatige smaakstoffen weer gingen gebruiken.

Plantaardige oliën

Plantaardige oliën – zoals maisolie, arachideolie en sojaolie – kunnen ook ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Dit geldt ook voor sommige soorten olijfolie. Gebruik in de keuken daarom uitsluitend extra vergine olijfolie. Deze soort is goed voor uw gezondheid en kan zelfs helpen om ontstekingen te verminderen.

Welke ingrediënten moet u juist wel nemen bij artrose?

U weet nu welke voedingsmiddelen u zoveel mogelijk moet proberen te vermijden bij artrose en reumatoïde artritis. Natuurlijk wilt u nu ook graag weten welke voedingsmiddelen helpen om de ontstekingen in de gewrichten te verminderen. De beste keus zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Deze ingrediënten kunt u het beste in de vorm van een supplement innemen, omdat ze dan beter door uw lichaam worden opgenomen.

Lees meer over welke voeding wel goed is bij artrose.

Bronnen

Artikel over smaakversterkers en zoetstoffen bij fibromyalgie

Site Charisma Nieuws (Engelstalig)

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen