Nachtschade slecht voor de gewrichten

Hoe schadelijk is nachtschade voor de gewrichten? De duistere kant van aardappelen, tomaten, paprika en rode peper

Onderzoekers van de Universiteit van Stanford stelden een aantal jaren geleden, dat de oorzaak van artrose in een compleet andere hoek gezocht moet worden. De slijtage van het kraakbeen wordt meestal niet veroorzaakt door overbelasting, blessures en overgewicht. De afbraak van dit elastische weefsel tussen de gewrichten zou worden veroorzaakt door lichte ontstekingen. En deze zijn al lang aanwezig voordat de eerste slijtageverschijnselen optreden. Planten uit de Nachtschade-familie zouden mede verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingen. Zo werd de mythe geboren, dat artrose een voedselallergie is. Waar of niet waar?

Wat is nachtschade?

nachtschade artroseNachtschade is een omvangrijke plantenfamilie die uit meer dan 1600 verschillende soorten bestaat. Tabak is daar één van. Een aantal knollen en vruchten verwerken we vrijwel dagelijks in onze maaltijden. Het gaat om aardappelen, aubergine, tomaat, paprika en rode pepers. Het eerste deel van de naam van deze grote plantenfamilie verwijst waarschijnlijk naar de bloemen die ’s nachts gaan geuren. En de toevoeging ‘schade’ geeft aan, dat sommige nachtschades giftige stoffen bevatten. Het gaat om solanine in o.a. aardappel en aubergine en tomatine in tomaten.

Hoe giftig zijn solanine en tomatine?

Het eten van onrijpe tomaten kan dodelijk zijn. Groene tomaten bevatten een hoog gehalte aan tomatine. Bij een inname van 25 mg treden er vergiftigingsverschijnselen op. En wie 400 mg tomatine consumeert, kan het waarschijnlijk niet meer navertellen. Eet daarom alleen rijpe tomaten. Deze bevatten geen tomatine en kunnen dus veilig in gerechten verwerkt worden. Bij aardappelen zit 30 tot 80 procent van de solanine vlak onder de schil. Deze giftige stof wordt dus grotendeels verwijderd wanneer u de knol van zijn bruine jasje ontdoet. Het resterende deel wordt niet afgebroken tijdens het koken. Vergiftigingsverschijnselen treden pas op bij consumptie van ongeveer 4 kilo geschilde aardappelen. Een gemiddeld dagelijks portie bedraagt 250 gram, dus kan geen problemen opleveren. Bewaar aardappelen wel altijd op een donkere plaats, want onder invloed van licht neemt de hoeveelheid solanine toe. Wel wordt geadviseerd om de groene plekjes en uitlopers altijd goed weg te snijden. Dat vermindert u de inname van solanine.

Wat is de invloed van nachtschades op uw gewrichten?

Dat artrose een voedselallergie is, is tot op heden nog niet bewezen. De veronderstelling van de onderzoekers van de Universiteit van Stanford blijft dus tot op heden nog een veronderstelling. De wetenschappers wierpen dit balletje in 2011 op. En sindsdien zijn er geen nieuwe studies verschenen, die aantonen dat nachtschades ontstekingen in de gewrichten kunnen veroorzaken. De relatie tussen deze plantenfamilie en artrose is dus nog nooit serieus onderzocht. Uiteraard kunt u gerust eens kijken wat een dieet zonder aardappelen, paprika, tomaten, aubergine en rode peper met uw gewrichten doet. Misschien schuilt er inderdaad een waarheid in de filosofie van de Stanford Universiteit en nemen uw gewrichtsklachten af. Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof. Hier kunt u een boekje downloaden met 25 heerlijke recepten zonder nachtschade.
Of lees een ander artikel over voeding en artrose >>>

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 37   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties