Nachtschade slecht voor artrose?

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Is artrose een voedselallergie die veroorzaakt wordt door het eten van nachtschade? Engelse wetenschappers opperden jaren geleden dat onder andere aardappelen, tomaten en paprika de afbraak van kraakbeenweefsel stimuleren. Mythe of niet? Bewegen zonder Pijn gaat in dit artikel op onderzoek uit.
nachtschade artrose

↳Inhoudsopgave nachtschade bij artrose

De duistere kant van aardappelen, tomaten, paprika en rode peper
Wat is nachtschade?
Hoe giftig zijn solanine en tomatine?
Wat is de invloed van nachtschades op uw gewrichten?
Ben ik allergisch voor nachtschade?
Ontstekingen in de gewrichten
Mensen vragen ook over nachtschade

De duistere kant van aardappelen, tomaten, paprika en rode peper

Onderzoekers van de Universiteit van Stanford stelden een aantal jaren geleden, dat de oorzaak van artrose in een compleet andere hoek gezocht moet worden. De slijtage van het kraakbeen wordt volgens de onderzoekers meestal niet veroorzaakt door overbelasting, blessures en overgewicht. De afbraak van dit elastische weefsel tussen de gewrichten zou worden veroorzaakt door lichte ontstekingen. En deze zijn al lang aanwezig voordat de eerste slijtageverschijnselen optreden. Planten uit de Nachtschade-familie zouden mede verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingen. Zo werd de mythe geboren, dat artrose een voedselallergie is. Waar of niet waar?

Wat is nachtschade?

Nachtschade is een omvangrijke plantenfamilie die uit meer dan 1600 verschillende soorten bestaat. Tot 1492 werden ze in Europa niet als voedsel gebruikt, omdat ze werden beschouwd als sierplanten. Pas toen werden pepers, aardappelen en tomaten hier geïntroduceerd en zijn we ze gaan eten. Tegenwoordig verwerken we een aantal knollen en vruchten uit de nachtschade-familie vrijwel dagelijks in onze maaltijden. Het gaat om aardappelen, aubergine, tomaat, paprika en rode pepers. Het eerste deel van de naam van deze grote plantenfamilie verwijst waarschijnlijk naar de bloemen die ’s nachts gaan geuren. En de toevoeging ‘schade’ geeft aan, dat sommige nachtschades giftige stoffen bevatten. Het gaat om solanine in onder andere aardappel en aubergine, en tomatine in tomaten.

Hoe giftig zijn solanine en tomatine?

Het eten van onrijpe tomaten kan dodelijk zijn. Groene tomaten bevatten een hoog gehalte aan tomatine. Bij een inname van 25 mg treden er vergiftigingsverschijnselen op. En wie 400 mg tomatine consumeert, kan het waarschijnlijk niet meer navertellen. Eet daarom alleen rijpe tomaten. Deze bevatten geen tomatine en kunnen dus veilig in gerechten verwerkt worden. Bij aardappelen zit 30 tot 80 procent van de solanine vlak onder de schil. Deze giftige stof wordt dus grotendeels verwijderd wanneer u de knol van zijn bruine jasje ontdoet. Het resterende deel wordt niet afgebroken tijdens het koken. Vergiftigingsverschijnselen treden pas op bij consumptie van ongeveer 4 kilo geschilde aardappelen. Een gemiddeld dagelijks portie bedraagt 250 gram, dus kan geen problemen opleveren. Bewaar aardappelen wel altijd op een donkere plaats, want onder invloed van licht neemt de hoeveelheid solanine toe. Ook wordt geadviseerd om de groene plekjes en uitlopers altijd goed weg te snijden. Dat vermindert u de inname van solanine.

Wat is de invloed van nachtschades op uw gewrichten?

Dat artrose een voedselallergie is, is tot op heden nog niet bewezen. De veronderstelling van de onderzoekers van de Universiteit van Stanford blijft dus tot op heden nog een veronderstelling. De wetenschappers wierpen dit balletje in 2011 op. En sindsdien zijn er geen nieuwe studies verschenen, die aantonen dat nachtschades ontstekingen in de gewrichten kunnen veroorzaken. De relatie tussen deze plantenfamilie en artrose is dus nog nooit serieus onderzocht. Uiteraard kunt u gerust eens kijken wat een dieet zonder aardappelen, paprika, tomaten, aubergine en rode peper met uw gewrichten doet. Misschien schuilt er inderdaad een waarheid in de filosofie van de Stanford Universiteit en nemen uw gewrichtsklachten af. Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.

Lees hier een ander artikel over voeding en artrose >>>

Ben ik allergisch voor nachtschade?

Mensen kunnen voor de meest uiteenlopende voedingsmiddelen allergisch zijn. Dus ook voor sommige leden van de nachtschade-familie. U ervaart een allergische reactie kort nadat u één of meer van deze groente of vruchten heeft gegeten. Bent u vooral attent op de volgende symptomen:

  • huiduitslag
  • kortademigheid
  • piepende ademhaling
  • hoesten
  • beklemming van de keel
  • bleke huid
  • anafylaxie

Anafylaxie is een levensbedreigende overgevoeligheidsreactie op bijvoorbeeld een geneesmiddel, voedingsmiddel of insectenbeet. Dit wordt in medische termen ook wel een anafylactische shock genoemd. Dit is een medisch noodgeval en moet dus direct behandeld worden. Naast de reeds genoemde allergische klachten, kan anafylaxie gepaard gaan met onder andere buikkrampen, misselijkheid, diarree, afwijkende hartslag, lage bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen en shocktoestand.

Ontstekingen in de gewrichten

Aan het begin van dit artikel schreven wij dat lichte ontstekingen in de gewrichten de aanzet zijn tot afbraak van kraakbeenweefsel. Maar er is nooit bewezen, dat nachtschade hierbij een rol speelt. Ontstekingen op zich spelen zeker een rol bij het ontstaan van artrose. Het is dan ook verstandig om bij het optreden van de eerste gewrichtsklachten – zoals pijn en stijfheid – proberen deze ontstekingen te temperen. Dat kan met Paracetamol of sterkere ontstekingsremmers zoals NSAIDs. Ook kunt voor een meer natuurlijke – met minder bijwerkingen – oplossing kiezen. Bijvoorbeeld vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten.

Mensen vragen ook over nachtschade

Zijn zoete aardappelen ook nachtschade?

Aardappelen maken deel uit van de nachtschadefamilie. Dit omvat witte, rode, gele en blauwschillige aardappelrassen. Volgens de University of California zijn zoete aardappelen echter geen nachtschade.

Welke voedingsmiddelen zijn ontstekingsremmend?

Er zijn enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen om ontstekingen onder controle te houden. Het gaat onder andere om vette vis en kleurrijke groente en fruit zoals bosbessen, kersen, boerenkool en broccoli. Ook noten, zaden en bonen kunnen helpen om gewrichtsontstekingen onder controle te houden.

Hoe kun je een gewrichtsontsteking herkennen?

Een gewrichtsontsteking geeft dezelfde klachten als iedere andere ontsteking. Dus pijn, zwelling, lokale warmte en meestal ook roodheid. Typisch voor artrose en reumatoïde artritis is de gewrichtsstijfheid.

Mag ik nachtschade eten als ik een auto-immuunziekte heb?

Het wordt officieel afgeraden om nachtschade te eten als je een auto-immuunziekte hebt. De giftige stoffen in deze groente- en fruitsoorten kunnen het immuunsysteem triggeren. Daardoor kunnen de klachten toenemen.


Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen