Voeding met veel vet en koolhydraten mogelijk risicofactor voor artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 mei 2017

Mensen die teveel vet en koolhydraten consumeren, hebben een groter risico om artrose te ontwikkelen. Deze waarschuwing komt van twee Universiteiten in Australië. De onderzoekers voerden een studie uit naar het verband tussen artrose en voedingsvetten. De resultaten wijzen overduidelijk naar de belangrijke rol die voeding kan spelen in het krijgen of voorkomen van artrose.

Zwakker kraakbeen

voeding artrose verzadigd vet koolhydratenHet team keek specifiek naar het effect van verzadigde vetzuren – zoals in boter, kokosolie, palmolie en dierlijk vet – en enkelvoudige koolhydraten op de gezondheid. Deze combinatie wordt vaak in fastfood aangetroffen. Men ontdekte dat verzadigde vetten zich ophopen in het kraakbeen, waardoor de aanmaak van gezonde cellen minder wordt. Het kraakbeen wordt zwakker en extra gevoelig voor beschadigingen.

Kokosolie wel goed voor kraakbeen

Maar niet alle verzadigde vetten zijn schadelijk voor het kraakbeen. Zo bevat kokosolie ‘laurinezuur’. Er zijn aanwijzingen dat dit verzadigd vetzuur juist de degeneratie van het kraakbeenweefsel af kan remmen.

“Onze conclusie is, dat voeding een belangrijke rol bij de ontwikkeling of voorkomen van artrose speelt”

aldus onderzoeksleider professor Yin Xiao.

“Het advies is om minder verzadigde verzuren te consumeren. Dit kan de ontwikkeling van artrose vertragen.”

Lees meer over de relatie tussen voeding en artrose >>>

Bron

U kunt het volledige (Engelstalige) onderzoeksartikel online inzien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.