10 tips om uw risico op botontkalking te verminderen

Boven de 50 krijgt één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen last van botontkalking. Om deze sluipende ziekte te voorkomen, is het verstandig om al ver voor het 40e levensjaar passende maatregelen te nemen. Met een hoogwaardig en uitgebalanceerd voedingssupplement kunt u zorgen voor een goede aanvoer van botmineralen en ondersteunende vitamines naar uw skelet. Dat is de eerste stap om uw risico op osteoporose terug te dringen. Maar dat is niet voldoende. Door deze tien veranderingen in uw leefpatroon door te voeren, neemt de kans op botontkalking verder af.

1) Gebruik minder zout

Nederlanders consumeren jaarlijks gemiddeld één kilo zout. Hoe meer zout u eet, hoe meer Calcium uit uw lichaam verdwijnt. Zout heeft namelijk invloed op de hoeveelheid Calcium die via de urine wordt uitgescheiden. Bij vrouwen na de overgang heeft het verlagen van de inname van natrium hetzelfde remmende effect op botverlies als het verhogen van de inname van Calcium.

Het meeste zout – zo’n 80 procent – krijgt u binnen door het eten van kant-en-klaar producten. Dit is een goedkope smaakmaker en bovendien een effectief conserveringsmiddel. Dus het is beter om meer zelf te gaan koken en minder kant-en-klare producten in de supermarkt te kopen. De overige 20 procent zout voegen we zelf aan het eten toe. Probeer daarom tijdens het koken zout te vervangen door gezonde smaakmakers, zoals verse en gedroogde kruiden. Daarnaast is het verstandig om zorgvuldig het natriumgehalte op de etiketten te bestuderen. Natrium staat volgens de fabrikanten vriendelijker dan zout. Maar 1 gram natrium is nog altijd 2,5 gram zout.

2) Stop met ‘Binge Watching’

Binge Watching is het kijken van 2 tot 6 afleveringen van dezelfde televisieserie op één ochtend, middag of avond. Door de toenemende populariteit van Netflix en andere on-demand TV-diensten is dit erg populair geworden. Uit een onderzoek van DVJ Insights blijkt dat vier op tien Nederlanders daar gemiddeld drie uur voor uittrekt. En uit een onderzoek van de Universiteit van Texas komt naar voren dat avond na avond Binge Watching kan leiden tot eenzaamheid, depressie, overgewicht en zwakke botten. Dus kom van die bank af en ga bewegen. Door uw botten te belasten activeert u het mechanisme van uw lichaam om de botstructuur én botmassa te verbeteren.

3) Niet alleen fietsentochten maken

Houdt u ervan om urenlang door het Hollandse landschap te fietsen? Daar worden uw longen en uw hart sterker van. Het effect op uw botten is echter minimaal. Fietsen is geen dragende activiteit en heeft dus geen positieve invloed op de botdichtheid. Laat die fiets dus vaker staan en ga wandelen, tennissen of golfen. Of duik regelmatig het zwembad in. Door de weerstand van het water worden uw botten sterker.

4) Ga meer naar buiten

Urenlang knutselen in de garage of schilderen in het tot atelier omgetoverde achterkamertje? Leg de hamer of penseel wat vaker neer en ga naar buiten. Uw lichaam maakt dan zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. En deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de opname van Calcium uit uw darmen. Maak dus dagelijks een wandeling van 10 tot 15 minuten in de buitenlucht om voldoende vitamine D aan te maken.

5) Drink minder alcohol

Alcohol heeft invloed op de werking van cellen (osteoblasten en osteoclasten) én op hormonen die betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van botweefsel. Het drinken van maximaal één alcoholhoudend drankje per dag wordt in meerdere studies in verband gebracht met een hogere botdichtheid. De heren wetenschappers zijn het nog niet eens of een matige alcoholconsumptie – twee tot drie glazen per dag – nu wel of niet goed is voor de botten. Sommige studies tonen aan dat twee alcoholhoudende drankjes per dag een beschermend effect hebben op het skelet. Uit andere onderzoeken blijkt, dat deze hoeveelheid juist de botdichtheid verlaagt en de kans op botfracturen vergroot. Over zwaar alcoholgebruik – 10 tot 20 glazen per dag – is iedereen het roerend met elkaar eens: dit remt de botopbouw en versnelt de afbraak van botweefsel. De conclusie is, dat een zeer matig alcoholgebruik goed is voor uw botten. Het advies aan vrouwen is één drankje per dag en aan mannen twee drankjes per dag. Bier en wijn zijn de beste keuzes. Bier bevat het mineraal silicium dat goed is voor de botopbouw en in wijn zit polyfenol met oestrogeen-achtige eigenschappen.

6) Matig cola, koffie en thee

U mag deze dranken wel nemen, maar probeer niet te overdrijven. Frisdranken met een colasmaak zijn slecht voor de botten. De bestanddelen cafeïne en fosfor worden beide in verband gebracht met botverlies. Teveel kopjes koffie en thee kunnen uw botten eveneens beroven van Calcium.

7) Stop met roken

Roken kan het risico op het ontwikkelen van osteoporose vergroten of deze aandoening verergeren. Een sigaret of sigaar vertraagt de botopbouw en versnelt de afbraak van botcellen. Rokers hebben dan ook een grotere kans op botbreuken, die bovendien ook nog eens meer tijd nodig hebben om te genezen. Stoppen met roken draagt dus bij aan het behoud van sterke botten.

8) Gebruik een natuurlijke ontstekingsremmer

Sommige medicijnen kunnen bij langdurig gebruik de balans tussen botaanmaak en botafbraak verstoren. Dat geldt ook voor sommige ontstekingsremmende pijnstillers – zoals glucocorticoïden – die bij gewrichtsklachten worden voorgeschreven. Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte Bes-blad is een natuurlijke ontstekingsremmer, die geen nadelig effect heeft op uw botten.

9) Pak ondergewicht aan

Hebt u een te laag lichaamsgewicht? Dan is de kans op botverlies én fracturen groter dan bij mensen met een normaal postuur. Doe spierversterkende oefeningen om uw botten meer ondersteuning te geven. En gebruik een goed voedingssupplement om de botten te versterken. Als u niet weet waardoor uw ondergewicht is ontstaan, ga dan even bij de huisarts langs.

10) Niet struikelen

Kinderen die struikelen staan in een handomdraai weer overeind. Als je ouder wordt, gaat dat niet zo gemakkelijk meer. Bovendien is vallen gevaarlijker, omdat de botten zwakker worden. Een botbreuk heeft bij ouderen aanzienlijk meer tijd nodig om te genezen dan bij jongeren. Vallen op hoge leeftijd kan nare gevolgen hebben. Na het breken van een heup of wervelkolom kan de kwaliteit van leven voorgoed achteruit gaan. Zorg daarom voor een opgeruimd huis met zo weinig mogelijk obstakels. Vervang uw matten door exemplaren met een anti-sliplaag. En gebruik de leuning tijdens het traplopen. Doe er dus alles aan om misstappen met fatale gevolgen te voorkomen!

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen