Vijf signalen die mogelijk kunnen duiden op osteoporose

En zes tips om de botten sterk en gezond te houden

Osteoporose is een sluipende en onzichtbare ziekte. Dat u er last van heeft weet u eigenlijk pas op het moment dat u een bot breekt. Toch zijn er subtiele aandachtspunten die u kunnen vertellen dat uw botten dunner en brozer worden. En wat kunt u zelf doen om uw skelet sterk te houden?


Eén op drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt boven de 50 te maken met osteoporose. Maar hoe weet u nu dat uw botten brozer en dunner worden? U kunt ze door uw huid heen immers niet zien. Uw arts kan er ook niet naar luisteren, zoals bij uw hart en longen wel het geval is. Osteoporose is een sluipend proces. In feite heeft u geen symptomen totdat u een bot breekt. Toch zijn er subtiele signalen die u kunnen vertellen, dat de kwaliteit van uw botten minder begint te worden. Merkt u deze op? Dan hebt u meestal nog voldoende tijd om maatregelen te nemen om het botweefsel te versterken.

Signaal 1: terugwijkend tandvlees

Dit veelvoorkomende verschijnsel kan meerdere oorzaken hebben. Eén daarvan is botontkalking. Uw tanden zijn verbonden met het kaakbot. En als de kaak botweefsel begint te verliezen, kan het tandvlees gaan terugwijken. Een goed geïnformeerde tandarts moet dit opmerken wanneer hij regelmatig een röntgenfoto van uw gebit maakt. Hij kan u via de huisarts laten doorsturen naar een ziekenhuis voor een botdichtheidsscan (dexa).

Signaal 2: zwakke en broze vingernagels

Breken uw vingernagels gemakkelijk af? Ook dit kan in de richting van osteoporose wijzen. Bij vrouwen en mannen die voedingssupplementen gebruiken voor het versterken van de botten, worden de nagels gezonder en sterker. Er is dus een link tussen botontkalking en een slechte nagelgezondheid. Maar pas op met het beoordelen van uw nagels. Ze kunnen ook zwakker worden door veel zwemmen, agressieve schoonmaakmiddelen of werken in de tuin. Houd daar dus rekening mee.

Signaal 3: krampen, spierpijn en botpijn

Naarmate we ouder worden, accepteren we dat pijntjes en kwaaltjes een deel van ons leven zijn geworden. Maar sommige symptomen kunnen er ook op wijzen, dat uw botten behoefte hebben aan meer ondersteuning. Spier- en botpijn wijzen vaak op een tekort aan vitamine D in uw lichaam. En deze voedingsstof is essentieel voor de opname van calcium in het botweefsel. Daarnaast moet u attent zijn op nachtelijke spierkrampen in uw benen en voeten. Dit kan wijzen op een tekort aan magnesium en calcium: twee mineralen die belangrijk zijn voor de botopbouw.

Signaal 4: krimpen

Het is heel normaal dat u wat krimpt bij het ouder worden. Het kan ook een gevolg zijn van osteoporose. Deze aandoening heeft namelijk een grote voorliefde voor de ruggenwervels. Ze zakken daardoor als het ware heel langzaam in. Dat zorgt ervoor dat u een paar centimeter aan lichaamslengte moet inleveren. Een wervelverzakking wordt niet altijd ontdekt door artsen. Dus dring aan op uitgebreid onderzoek op het moment dat u gaat krimpen.

Signaal 5: slechte conditie

Osteoporose wordt in verband gebracht met een achteruitgang van uw lichamelijke fitheid, spierkracht en zelfs lichaamsbalans. Raakt u sneller vermoeid en voelt u zich vaker uitgeblust? Dan is de kans groot dat ook uw botmassa afneemt. Een slechte conditie kan een overduidelijk signaal zijn, dat u serieus werk moet gaan maken van het verbeteren van uw botgezondheid.

Tip 1: maak vaker verse kippensoep

Krijg een enorme calcium-boost met een zelfgemaakte kippensoep. Kippenbotten bevatten veel calcium en magnesium die belangrijk zijn voor het behoud van sterke botten. Laat een paar kippenpoten een half uurtje trekken in een pan met water. Haal de kip er uit en snijd het vlees klein. Doe dit samen met wat vers gesneden groente (bijvoorbeeld prei, ui, paprika, peterselie) terug in de pan. Doe er een scheutje azijn bij om de opname van calcium te verbeteren.

Tip 2: let op uw lichaamshouding

Verminder de druk op uw wervelkolom door dagelijks een goede houding te oefenen. Leg tijdens het zitten een kussentje of opgerolde handdoek in uw onderrug. Pas op dat u uw rug niet buigt wanneer u achter een bureau of tafel zit. Een gebogen rug is schadelijk voor de wervelkolom bij osteoporose of een lage botmassa. Raapt u iets van de grond? Buig dan door de knieën en niet door de rug.
Calcium rijke groente

Tip 3: eet meer groene groenten

Verzorg uw botten goed door meer calcium te consumeren. Groene groenten zijn een grote bron van dit mineraal. Kies daarom vooral voor spinazie, broccoli, boerenkool en spruitjes.

Tip 4: zoek de zon op

Onder invloed van zonlicht maakt uw lichaam zelf vitamine D aan. Deze voedingsstof is een belangrijke speler als het gaat om het handhaven van sterke botten. Dus ga naar buiten als de gouden bol aan de hemel staat te stralen. Bij drie keer per week een wandeling van 20 minuten in de zon, maakt u voldoende van deze vitamine aan. Tijdens de herfst- en wintermaanden kunt u het beste een vitamine D3-supplement gebruiken om de voorraad op peil te houden. Doe dit vooral in de maanden maart en april wanneer de vitamine D-reserves bijna zijn opgebruikt.

Tip 5: vergeet magnesium niet

Calcium en magnesium zijn dikke vrienden. Sterker nog: ze kunnen niet zonder elkaar. Zonder magnesium wordt calcium amper in de botten opgenomen. Bladgroenten, volle granen, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van magnesium. Een verrassende bron van dit mineraal is pindakaas. Met twee eetlepels per dag krijgt u een goede dosering binnen.

Tip 6: kies voor calcium uit zee

Boven de 40 neemt uw botmassa met gemiddeld 2 procent per jaar af. Dat is dan ook het moment om te starten met een voedingssupplement om extra bouwstoffen naar uw botten toe te voeren. Bij de aanschaf van zo’n botproduct moet u op een paar dingen letten. Kies voor mineralen uit zee, omdat deze sneller en vollediger door uw botten worden opgenomen. De Rode alg (Lithothamnion calcareum) is bijzonder rijk aan goed opneembare calcium en andere botmineralen.
Wetenschappers hebben het bewijs gevonden dat vitamine K2 nodig is om Calcium in de botten in te bouwen. Deze vitamine mag dan ook niet in uw supplement ontbreken. De beste vorm van vitamine K2 is K2-MK7 (menaquinone-7). Hiervan staat vast dat het daadwerkelijk helpt tegen verlies van botmineralen en dat het de botten sterker maakt. Uiteraard mogen ook vitamine D3 en Magnesium niet in uw supplement ontbreken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen