Ontdekking kan straks botverlies bij osteoporose én reumatoïde artritis voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 nov 2021

Oorlog voeren tegen bot-afbrekende osteoclasten is niet de manier om botverlies bij onder andere osteoporose te voorkomen. Volgens Amerikaanse wetenschappers zijn ze niet de ‘slechteriken’ waar ze tot nu toe voor gehouden werden. Een eiwit met de naam ‘ELMO1’ is dat wel. Het elimineren van dit eiwit zou een succesvollere strategie kunnen zijn.


Een ontdekking van de University of Virginia School of Medicine kan mogelijk in de toekomst botverlies bij osteoporose en reumatoïde artritis voorkomen. De onderzoekers hebben een verklaring gevonden waarom gespecialiseerde botcellen – osteoclasten – meer bot beginnen af te breken dan dat het lichaam kan vervangen. Dit opent de weg voor meer onderzoek om de onderliggende oorzaak van botverlies te voorkomen of te behandelen.

ELMO1

Deze doorbraak geeft ook een antwoord op de vraag waarom de tot nu toe ontwikkelde behandelingen voor osteoporose teleurstellende resultaten opleverden.
“Botafbraak en daaropvolgende reparatie is een verfijnde interactie tussen cellen die het bot afbreken – osteoclasten – en cellen die de nieuwe botmatrix produceren. Het simpelweg elimineren van osteoclasten is daarom niet de beste benadering om botverlies te behandelen,” zegt onderzoeker Sanja Arandjelovic.
Daarom richtte ze haar focus gericht op een cellulair eiwit met de naam ELMO1. Ze ontdekte dat dit eiwit de activiteit van de bot-afbrekende osteoclasten bevorderde. Ze zegt daarover: “Osteoclasten lijken misschien ‘slechteriken’ omdat ze bot verwijderen. Toch zijn ze van cruciaal belang voor de gezondheid van de botten, omdat ze normaal gesproken net genoeg verwijderen om de groei van nieuw bot te stimuleren. Het probleem ontstaat wanneer de osteoclasten te agressief worden en meer bot verwijderen dan het lichaam maakt. En in dit proces speelt ELMO1 een prominente rol.”

Oorlog voeren

Bij laboratoriummuizen konden de onderzoekers botverlies voorkomen door ELMO1 te blokkeren. Dit lukte ook in twee verschillende modellen van reumatoïde artritis. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat artsen dit eiwit kunnen gebruiken om botverlies bij zowel osteoporose als reumatoïde artritis te voorkomen. Dit kan een succesvollere behandeling zijn dan eerdere pogingen die gericht waren op de osteoclasten.
“Osteoclasten verwijderen niet alleen bot. Ze spelen ook een rol bij het oproepen van andere cellen om nieuw botweefsel aan te maken. Het elimineren van ELMO1 is een betere optie dan oorlog voeren tegen osteoclasten,” aldus Arandjelovic.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.