Veel lichaamsvet is risico osteoporose voor mannen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 mrt 2022

Tot voor kort namen artsen aan, dat mensen met een hoog lichaamsgewicht beter beschermd zijn tegen osteoporose. Daarom worden ze minder vaak gescreend op poreuze botten. Nieuw onderzoek wijst nu het tegenovergestelde uit. En vooral voor mannen met overgewicht is het oppassen geblazen.


Mannen met een hoog lichaamsvetgehalte hebben een lagere botdichtheid en dus meer kans om een bot te breken. Dit staat in een nieuwe studie die is gepubliceerd in de Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Artsen gaan er nu nog van uit dat mensen met een hoger lichaamsgewicht ook een hoge botdichtheid hebben. Daarom wordt bij deze groep minder snel gescreend op osteoporose.

Lichaamsgewicht

“We ontdekten dat een hogere vetmassa verband hield met lagere botdichtheid. Deze trend was sterker bij mannen dan bij vrouwen,” zegt Rajesh K. Jain, MD, van de University of Chicago Medicine in Chicago. “Ons onderzoek suggereert dat een hoog lichaamsgewicht alleen geen bescherming biedt tegen botontkalking.”
Jain en zijn team analyseerden de botmineraaldichtheid en lichaamsgewicht van meer dan tienduizend mensen onder de 60 jaar. Deze data waren verzameld in een groot gezondheidsonderzoek dat liep van 2011 tot 2018.

Botmineraaldichtheid

De onderzoekers vonden een sterk verband tussen vetvrije massa en botmineraaldichtheid bij zowel mannen als vrouwen. Vetvrije massa is het gehele gewicht van het lichaam met uitzondering van vet. Omgekeerd werd ontdekt dat vetmassa een matig negatief effect had op de botmineraaldichtheid. En dat vooral bij mannen.
“Zorgverleners moeten screening op osteoporose overwegen bij patiënten met een hoog lichaamsgewicht. Vooral als ze andere risicofactoren hebben, zoals hogere leeftijd, eerdere fracturen, familiegeschiedenis of het gebruik van steroïden,” aldus Jain.

Meer informatie over osteoporose

Download gratis informatieboekje over osteoporose.
Wellicht zijn deze artikelen ook interessant:
Osteoporose bij mannen
Deze voedingsstoffen helpen kans op osteoporose te verminderen

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.