Osteoporose bij mannen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2018

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen op latere leeftijd last krijgen van osteoporose. De gevolgen van een fractuur kunnen voor mannen vaak ernstiger zijn. Toch hebben zij amper kennis over botontkalking en de gevolgen daarvan. Boven de 75 jaar hebben mannen zelfs meer kans op een botbreuk dan een hartinfarct.

Osteoporose bij mannen
Botontkalking wordt over het algemeen gezien als een vrouwenziekte. Maar uit een onderzoek van de Amerikaanse National Osteoporosis Foundation blijkt dat mannen vaker getroffen wordt door deze aandoening dan gedacht. Eén op de twee vrouwen breekt een bot als gevolg van osteoporose. Bij mannen blijkt dat één op de vier te zijn.

Hartaanval

In een studie – die recent is gepubliceerd in de Indian Journal of Endocrinology and Metabolism – screenden onderzoekers de botmassa van 200 mannen die een polikliniek bezochten. Ze ontdekten dat 40 procent van de 55-plussers een lage botmassa had en negen procent osteoporose. Nog zorgwekkender:

“Mannen boven de 75 hebben een grote kans op een botbreuk door osteoporose dan een hartaanval,”

zo waarschuwt een professor Interne Geneeskunde die verbonden is aan de Virginia Commonwealth University.

“Je merkt niets van botontkalking totdat je een bot breekt. Op dat moment kunnen de gevolgen ernstig zijn, vooral voor mannen. Zij hebben een slechtere prognose voor herstel na een fractuur dan vrouwen.”

Erectiestoornissen

Na bijvoorbeeld een heupfractuur overlijdt 15 tot 20 procent van de oudere vrouwen in het jaar na de breuk. Bij mannen is dit sterftecijfer maar liefst 33 procent. Toch wordt osteoporose bij mannen door artsen vaak over het hoofd gezien. Maar ook mannen zelf hebben onvoldoende kennis over deze aandoening en de ernst daarvan. Daarom zijn ze minder geneigd om regelmatig de botmineraaldichtheid te laten meten. Unieke risicofactoren voor mannen zijn lage testosteronniveaus en het gebruik van bepaalde medicijnen voor prostaatkanker. Een Turks onderzoek heeft in 2015 al aangetoond dat mannen met erectiestoornissen een lagere botdichtheid hebben en dus een groter risico lopen op osteoporose.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.