Deze voedingsstoffen helpen kans op osteoporose te verminderen

Iedere 6 minuten breekt iemand een bot als gevolg van botontkalking

Net als artrose is osteoporose uitgegroeid tot een echte volksziekte. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen last van gewrichtsslijtage. Het aantal mensen dat lijdt aan botontkalking wordt volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geschat op ruim 850.000. Boven de 50 jaar krijgt één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen te maken met deze aandoening. Het gaat hier om een sluipende ziekte die vanaf het 40e levensjaar heel geleidelijk kan inzetten. Het is dan ook belangrijk om rond deze leeftijd, of liever nog eerder, al maatregelen te nemen om de kans op osteoporose te verminderen.

Twee procent minder botweefsel per jaar

Bij het ouder worden verliezen de botten hun stevigheid. Hoewel een groot deel van de botten uit niet-organisch materiaal bestaat, en veel mensen het daarom als niet-levend beschouwen, is dit wel een heel dynamisch weefsel. Het wordt continue afgebroken en weer opgebouwd. Na het 30e levensjaar wordt de botafbraak geleidelijk groter dan de botaanmaak. Dit heeft als effect dat uw botmassa vanaf het 40e levensjaar met ongeveer 2 procent per jaar gaat afnemen. voedingsstoffen osteoporose schematischMeestal heeft u het niet in de gaten dat uw botten brozer worden. Dat wordt pas opgemerkt wanneer u op hogere leeftijd bij een val een bot breekt. In de meeste gevallen gaat het om een heup, pols of ruggenwervel. Wist u dat iedere zes minuten iemand in Nederland een bot breekt als gevolg van osteoporose?

Oorzaak osteoporose bij vrouwen en mannen

Bij vrouwen is de overgang de meest voorkomende oorzaak van osteoporose. De eierstokken stoppen dan met de productie van oestrogeen. Dit vrouwelijk geslachtshormoon remt de afbraak van botmineralen. Deze beschermende werking neemt af op het moment dat er minder oestrogeen in het lichaam aanwezig is. Met als gevolg dat de botmassa gaat verminderen. De beenderen worden brozer en kunnen dus gemakkelijk breken bij valincidenten.

Mannen krijgen gemiddeld 10 jaar later last van botontkalking dan vrouwen. De reden daarvan is dat mannen meer botweefsel hebben. Het botverlies van twee procent per jaar leidt bij mannen dus later tot dunnere en brozere botten. Ook hier speelt een hormoon een belangrijke rol in het ontstaan van osteoporose. Bij het ouder worden neemt de productie van testosteron af. En dit mannelijke geslachtshormoon is actief betrokken bij de opbouw en instandhouding van botweefsel. Zodra er minder testosteron wordt aangemaakt, neemt de botmassa dus af.

Calcium uit zee

Wat kunt u doen om osteoporose te voorkomen of het ontkalkingsproces van uw botten te stoppen? Dat is in ieder geval: zorgen voor een goede aanvoer van voldoende Calcium naar uw botten. Uw lichaam bevat ongeveer anderhalve kilo van dit mineraal. Ongeveer 99% daarvan wordt aangetroffen in uw botten. Heel belangrijk is, dat u voor een goed opneembare vorm van Calcium kiest. rode-alg-calcium voedingsstoffen osteoporoseDeze wordt bijvoorbeeld aangetroffen in de rode alg die leeft in de kraakheldere zee bij de kust van IJsland. De officiële naam Lithothamnion calcareum geeft al een hint in deze richting. Dit betekent ‘plantje bedekt met Calcium’. De rode alg blijkt dan ook bijzonder rijk te zijn aan Calcium en andere sporenelementen, zoals Magnesium. Het grote pluspunt van deze mineralen uit de zee is, dat ze sneller en vollediger door uw lichaam – en dus ook uw botten – opgenomen kunnen worden. Daardoor wordt de botstructuur verbeterd en de botdichtheid versterkt.
Overigens heeft recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat rode algen de werking van COX-2 in de gewrichten remmen. Dit enzym speelt een rol bij het ontstaan en op gang houden van ontstekingen in de gewrichten bij artrose.

Vitamine D

Verder moet Calcium altijd samen met vitamine D3 worden ingenomen. Veel osteoporosepatiënten hebben namelijk een tekort aan vitamine D. Deze voedingsstof speelt een belangrijke rol bij de opname van Calcium in het lichaam. Een goed voedingssupplement voor sterke botten bevat in ieder geval dus Calcium afkomstig van rode algen én vitamine D3.

Vitamine K2: onontbeerlijk voor sterke botten

Er is inmiddels wetenschappelijk bewijs gevonden, dat ook vitamine K een essentiële bijdrage levert aan het versterken van de botten. Deze voedingsstof stimuleert de activiteit van osteocalcine. Dit eiwit is nodig om Calcium daadwerkelijk in te bouwen in de botten. Zonder vitamine K bestaat het risico dat de ingenomen Calcium in het bloed achterblijft. In de aderen kan overtollige Calcium voor aderverkalking zorgen. Het gebruik van vitamine K bij een Calcium-supplement is dus erg belangrijk. Onze voeding bevat bijna uitsluitend vitamine K1. Het is echter aangetoond, dat osteocalcine alleen goed functioneert als er voldoende vitamine K2 aanwezig is. Vitamine K2 wordt namelijk aanzienlijk beter opgenomen dan vitamine K1. Deze voedingsstof komt in enkele voedingsmiddelen – zoals natto (gefermenteerde sojabonen) – voor. natto-osteoporoseAls we daar niet voldoende van eten, kan vitamine K2 als supplement worden ingenomen. De beste vorm van vitamine K2 is K2-MK7 (menaquinone-7). Hiervan is bewezen dat het daadwerkelijk helpt tegen verlies van botmineralen en dat het de botten sterker maakt. Daarnaast is vitamine K2-MK7 een bewezen belangrijke factor voor het hart en de bloedvaten. Het gaat aderverkalking tegen, houdt de bloedvaten elastisch en vermindert het algemeen risico op coronaire hartziekten.

Vitamine K2 en bepaalde antistollingsmiddelen

Voor mensen die antistollingsmiddelen van het type coumarinederivaten gebruiken, heeft vitamine K2 wel een nadeel: vitamine K2 mag niet samen gebruikt worden met acenocoumarol, fenprocoumon en warfarine. De werking van coumarinederivaten is gebaseerd op het remmen van vitamine K2. Gebruik van extra vitamine K2 naast deze vitamine K2-remmers is daarom geen goed idee. Bij andere antistollingsmiddelen, die op een andere manier werken (en dus geen coumarinederivaat zijn), kan vitamine K2 wél risicoloos gebruikt worden. Indien u vitamine K2 wilt gaan gebruiken, en een coumarinederivaat gebruikt, overleg dan eerst met uw arts of apotheker.

Magnesium, vitamine B2, B3 en B6

Tenslotte willen we nog een aantal voedingsstoffen noemen, die een ondersteunde rol spelen bij het behoud van sterke botten. Magnesium is één van de belangrijkste mineralen voor de botopbouw en bevordert tevens de opname van Calcium in de botten. Magnesium is ook goed voor de hersenen en uw hart, geeft meer energie en heeft een spierontspannende werking. Een magnesiumtekort kan stress en gespannen spieren veroorzaken. De best opneembare vorm is bioactieve magnesiumcitraat. Ook vitamine B2, vitamine B3 en vitamine B6 dragen indirect bij aan het behoud van sterke botten. Deze vitaminen verhogen het energieniveau van uw lichaam. En bewegen is goed voor uw botten. Als u wandelt, fietst, tuiniert, roeit of golft worden uw botten zwaarder belast. Daardoor worden ze steviger.

Zo kiest u een goed opbouwsupplement voor uw botten

Het is verstandig om eerst het etiket goed te bestuderen alvorens u een Calciumsupplement koopt. Belangrijk is, dat dit product in ieder geval Calcium uit rode algen, vitamine K2-MK7 en vitamine D3 bevat. Verder is het belangrijk dat het supplement vloeibaar is. De botopbouwende en -versterkende vitaminen en mineralen worden dan beter én vollediger opgenomen. Er zijn capsules bij de goede drogist, apotheek en reformwinkel te koop die deze hoogwaardige ingrediënten bevatten. Deze capsules bevatten eveneens de ondersteunde bestanddelen magnesiumcitraat, vitamine B2, vitamine B3 en vitamine B6. Deze supplementen bieden dus een totaaloplossing voor iedereen die het risico op osteoporose wil verminderen. Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt: let dan op of dat een coumarinederivaat is of niet, want dan mag u geen vitamine K2 gebruiken. Overleg bij twijfel over de combinatie met uw andere medicatie altijd eerst met uw arts of apotheker.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen