Breken van heup of wervelkolom verhoogt risico op chronische wijdverspreide pijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 jan 2016

heup breuk pijnHet breken van één van de grote botten kan op latere leeftijd leiden tot wijdverspreide chronische pijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Southampton. Het gaat om mannen en vrouwen die een wervelkolom hebben gebroken en vrouwen die een heupfractuur hebben gehad. Zij ervaren op langere termijn twee keer zoveel chronische pijn als mensen die geen botbreuk hebben gehad.

Medische databank

Volgens Nicholas Harvey – hoogleraar Reumatologie en Klinische Epidemiologie – is dit onderzoek een belangrijke stap om chronische wijdverspreide pijn na een dergelijke fractuur te kunnen bestrijden. Tijdens deze studie werden de gegevens uit een medische databank van 500.000 volwassenen in de leeftijd van 40 tot 69 jaar bestudeerd. Er werd geselecteerd op mensen die in het verleden fracturen van de bovenste of onderste ledematen, of fracturen van heup of wervelkolom hadden gehad. Daarnaast werd geselecteerd op de aanwezigheid van chronische wijdverspreide lichaamspijn. De onderzoekers concludeerden dat vooral na een breuk van de wervelkolom of heup het risico daarop aanwezig was.

Gezondheidsproblemen

Professor Harvey: “Chronische wijdverspreide pijn komt vaak voor en leidt tot aanzienlijke gezondheidsproblemen en verhoogt de kans op handicaps. Studies uit het verleden hebben een verhoogd risico op chronische pijn na een traumatische gebeurtenis reeds aangetoond. Maar niemand heeft dit direct gekoppeld aan botfracturen.”

U kunt op onze website ook een artikel lezen over artrose in de heup en over een heupprothese.
Ook kunt u meer informatie lezen over artrose in de rug, lage rugpijn of over een rughernia.
Ook hebben we informatie over osteoporose en over het tegengaan van osteoporose door bepaalde voedingsmiddelen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.