Vitamine B2

Actief blijven met gewrichtsklachten met energievitamine B2

Mensen met gewrichtsklachten moeten in beweging blijven. Minimaal vijf dagen per week een half uur stevig doorwandelen, fietsen of zwemmen, maakt de spieren rondom de gewrichten sterker. Dit vermindert de pijn en maakt de gewrichten soepeler. Natuurlijk hebt u naast de intentie om u dagelijks in te spannen ook voldoende lichaamsenergie nodig. Met vitamine B2 kunt u de brandstoftank van uw lichaam op peil houden.

Zo werkt de energiehuishouding van uw lichaam

Vitamine B2 of riboflavine is één van de leden van de uitgebreide familie van B-vitaminen. Deze voedingsstof is onmisbaar voor een goede energiehuishouding van uw lichaam. Net als alle andere B-vitamines helpt vitamine B2 bij het vrijmaken van energie uit uw voeding. Vitamine B2 zet als co-enzym de koolhydraten in de darmen om in glucose. Dit is de eenvoudigste vorm van suiker. Een deel daarvan wordt via uw bloed door het lichaam verspreid. Uw spieren – maar ook de hersenen – kunnen glucose meteen als brandstof gebruiken om energie te krijgen. De overtollige glucose wordt door insuline omgezet in glycogeen. Dit wordt vervolgens in de spieren en lever opgeslagen als energievoorraad. Wanneer u voor spierarbeid en hersenwerk wat extra energie nodig heeft, dan zet adrenaline dit glycogeen weer om in glucose.

Meer over vetten en eiwitten als brandstofbron

Vitamine B2 speelt ook een rol in de omzetting van vetten en eiwitten in energie. Op dit moment zit u dit artikel te lezen en blijft de glucosevoorraad in uw lichaam onaangeroerd. Het zal rustig ‘pruttelen’ op de energie die wordt verkregen uit de verbranding van vetten met behulp van vitamine B2. Dit wordt dan ook de ‘langzame’ energie genoemd. De verbranding van vetten gaat immers drie keer zo langzaam als de verbranding van koolhydraten. Vetten zijn dus alleen geschikt voor een geleidelijke aanlevering van energie. Op deze brandstof schakelt uw lichaam dus automatisch over wanneer u zich niet of nauwelijks inspant. Dit heeft als voordeel, dat de lichaamsvoorraad glucose gespaard wordt voor als u straks gaat zwemmen, fietsen, wandelen of boodschappen doen. De derde brandstof voor uw lichaam is eiwit. Dit wordt alleen door vitamine B2 in energie omgezet in uiterste noodgevallen. De primaire functie van eiwitten in uw lichaam is immers de opbouw, het onderhoud en het herstel van weefsels, zoals spieren, huid en organen. Dus als uw voeding voldoende koolhydraten en vetten bevat, dan kunnen de eiwitten zich vooral blijven concentreren op de instandhouding van uw lichaam. Alleen na langdurig vasten zullen de eiwitten als energiebron worden ‘aangesproken’.

Andere functies van vitamine B2

Vitamine B2 is dus nodig om voldoende energie te krijgen én te houden. Toch doet deze voedingsstof veel meer voor uw lichaam. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem en zenuwstelsel goed blijft functioneren. Verder houdt vitamine B2 uw huid en haren gezond en beschermt het uw ogen tegen zonlicht. Bekend is ook, dat vitamine B2 een rol speelt bij het behoud van vitale hersenen tijdens het ouder worden. Het voorkomt dat het geheugen langzaam achteruit gaat en kan zelfs het risico op Alzheimer verminderen. Bij geheugenproblemen is het dus raadzaam om voldoende vitamine B2 te gebruiken. Ook bij hoofdpijnklachten, zoals migraine, wordt extra vitamine B2 aanbevolen.

Hoeveel vitamine B2 heb ik dagelijks nodig?

vitamine b2Belangrijke voedingsbronnen van vitamine B2 zijn melk en melkproducten. Ook vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten bevatten deze voedingsstof. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveel (ADH of RI) van vitamine B2 is voor volwassen mannen 1,5 milligram en volwassen vrouwen 1,1 milligram. In principe krijgt u deze hoeveelheid binnen als u vier glazen melk per dag drinkt. Bewaar melk overigens altijd op een donkere plaats: vitamine B2 kan namelijk niet tegen zonlicht. Als u gewrichtsproblemen heeft, zijn andere voedingsbronnen dan melk wellicht een beter idee, zie bijvoorbeeld het nieuwsbericht over de invloed van melk op de gewrichten bij reumatoïde artritis >>>
Patiënten met reumatoïde artritis hebben vaak een tekort aan vitamine B2 in het lichaam, maar het is dus de vraag of dit met de consumptie van extra melk moet worden tegengegaan.
Andere voedingsbronnen van vitamine B2 zijn bijvoorbeeld noten, broccoli, eieren, vlees, spinazie en asperges.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen