Melk nachtmerrie voor de gewrichten?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 mrt 2016

Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson. Hij is verbonden aan de afdeling Chirurgische Wetenschappen van de Universiteit van Uppsala in Zweden. Het drinken van drie glazen melk per dag heeft al een slechte invloed op de gewrichten.

Fabeltje

melk slecht reuma gewrichtenOver het algemeen wordt aangenomen, dat de calcium in melk helpt om de botten en gewrichten te versterken. Ook dat is volgens de Zweedse onderzoeker een fabeltje [1]. Het drinken van melk zou juist het verlies van calcium en andere mineralen in de botten en spiercellen bevorderen [1]. Ook dit kan volgens hem het risico op botbreuken, reumatoïde artritis en andere gewrichtsklachten verhogen.

Nadelig effect

In Nederland doet Dr. Fons van Loo onderzoek naar de invloed van koemelk op reumatoïde artritis [2]. Hij is als moleculair bioloog verbonden aan de afdeling Reumatologie van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Hij wijst naar onderzoeken die al hebben aangetoond dat koemelk een nadelig effect heeft op reumatoïde artritis [2]. Het immuunsysteem reageert op stoffen die in de ‘Witte Motor’ zitten.

Reumatoïde artritis komt sporadisch voor bij inheemse volkeren die nauwelijks koemelk drinken. Mensen zijn de enige wezens op aarde die na de borstvoeding melk blijven drinken en die reumatoïde artritis ontwikkelen. Ik hoop binnenkort aan te tonen of het inderdaad waar is dat bestanddelen in koemelk gewrichtsontstekingen kunnen beïnvloeden,”

aldus Van Loo. [2]

 

Bronvermelding:

[1] Michaëlsson, K. et al. (2014) Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. British Medical Journal 349;g6015.
Het volledige onderzoek (Engelstalig) is online te lezen.

[2] Zie website van het Reumafonds: bron.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.