U bent het gelukkigst tussen uw 60e en 70e, maar….

Bent u tussen de zestig en zeventig jaar? Gefeliciteerd! Dan behoort u tot de gelukkigste mensen in Nederland. Maar toch is voor u als ‘Golden Girl’ of ‘Golden Boy’ het behoud van een goede gezondheid belangrijker dan ooit. Boven de zestig gaat namelijk veel in uw lichaam veranderen…

…’Gouden decennium’ zit vol met gezondheidsuitdagingen

Onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen toont aan dat jongeren van 18 jaar het gelukkigst zijn. Volgens hoogleraar Dimitris Ballas daalt vervolgens het geluksgevoel en bereikt het rond het veertigste levensjaar een dieptepunt. Dat heeft in veel gevallen te maken met het feit, dat men het leven toch iets anders heeft voorgesteld. Daarna stijgt de tevredenheid weer. Tussen de zestig en zeventig is het geluksgevoel weer even hoog als op de leeftijd van 18 jaar. Het leven heeft dan geleerd om van goede tijden te genieten en dat slechte periodes weer voorbij gaan. Maar dit ‘gouden decennium’ brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zoals het behoud van een goede gezondheid. Het is immers zo, dat na uw 60e veel dingen in uw lichaam gaan veranderen.

Gehoor

Slechthorendheid is één van de meest voorkomende klachten bij het ouder worden. Eén op de vier zestigjarigen én drie op de vier tachtigjarigen krijgt te maken met gehoorverlies. Dit wordt veroorzaakt door het afsterven van haarcellen in het binnenoor naarmate u ouder wordt. Maar ook infecties, hart- en vaatziekten, hoofdletsel en bepaalde medicijnen kunnen uw gehoor aantasten. Een hoortoestel is dan de oplossing om weer goed te kunnen horen. Maar uit de praktijk blijkt, dat de meeste mensen tien jaar wachten om zo’n apparaatje aan te schaffen.

Lichaamsgewicht

Boven de zestig neemt de kans toe dat uw lichaamsgewicht gaat toenemen. Bij vrouwen is dit meer dan bij mannen. Dit is niet voor honderd procent toe te schrijven aan veranderingen in uw lichaam. Ja, uw metabolisme – dat is de snelheid waarmee uw lichaam calorieën verbrandt – neemt af tijdens het klimmen van de jaren. Maar er spelen ook andere factoren mee, waar u direct invloed op uit kunt oefenen. En dat is een verkeerd voedingspatroon en gebrek aan lichaamsbeweging. Dus pas op met wat u eet. En word actiever, zodat u meer vet-verbrandende spieren opbouwt.

Huid

De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen. Huidwonden hebben meer tijd nodig om te genezen en ook uw zweetklieren worden minder actief.

Gezichtsvermogen

Op een leeftijd van 65 jaar is de kans één op drie dat uw gezichtsvermogen wordt belemmerd door een oogziekte, zoals staar of glaucoom. Eén van de grootste bedreigingen is maculadegeneratie, waarbij de lichtgevoelige cellen in het midden van uw oog afsterven. Uw zicht wordt dan steeds minder scherp. Laat daarom uw ogen elk jaar controleren. Ook als u nog geen problemen hebt opgemerkt met uw gezichtsvermogen is dit verstandig. Om scherp te kunnen blijven zien, kunt u een supplement met astaxanthine gebruiken. Deze carotenoïde uit Bloedregenalgen is een sterke antioxidant die onder andere de cellen van uw ogen beschermt tegen beschadiging.

Hersenvermogen

Veel mensen boven de zestig beginnen te merken dat hun geest niet meer zo scherp is als voorheen. U kunt moeilijker namen, telefoonnummers en straatnamen onthouden. Ook bent u minder adequaat in het oplossen van problemen. Positief is wel, dat uw woordenschat, kennis en langetermijngeheugen waarschijnlijk stabiel zullen blijven. Ook hier kan het gebruik van astaxanthine een goed idee zijn. Uit wetenschappelijke studie is gebleken, dat deze natuurlijke stof kan helpen bij vergeetachtigheid en concentratiestoornissen op latere leeftijd.

Nachtrust

Ook boven de zestig heeft u iedere nacht zeven tot negen uur slaap nodig. Maar u zult merken, dat u daar niet altijd meer aan toekomt. Dat komt, omdat uw lichaam steeds minder van het slaaphormoon melatonine aan gaat maken. Daardoor wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Veel ouderen doen overdag een dutje. Ook dit kan de slaapbereid ’s nachts verminderen. Er zijn supplementen verkrijgbaar die melatonine bevatten. Deze kunnen u eenmaal in bed een zetje richting dromenland geven.

Botten

Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt boven de zestig last van osteoporose of botontkalking. Omdat de botten dunner en brozer worden, kunnen ze gemakkelijk breken. Het is daarom belangrijk om tijdig te zorgen voor een voldoende inname van Calcium. Een goed opneembare vorm wordt aangetroffen in de Rode alg die leeft in de schone wateren voor de kust van IJsland. Maar dat is niet voldoende. Calcium heeft onder andere Magnesium, vitamine D3 en vitamine k2 nodig om goed opgenomen te kunnen worden in de botten. Dus kies bij voorkeur voor een uitgebreid complex voor het onderhoud van de botten.

Gewrichten

Gewrichtsslijtage is een normaal onderdeel van het ouder worden. Bij de een verloopt dit proces sneller dan bij de ander. De pijn die bij artrose ontstaat, wordt veroorzaakt door ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Er is helaas nog geen methode die kan helpen om het beschadigd kraakbeen te herstellen. Dus het afremmen van de ontstekingen is uw enige optie om de pijn en stijfheid te bestrijden. Veel mensen met gewrichtsklachten kiezen voor Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die in tegenstelling tot ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) geen bijwerkingen hebben.

Hart en bloedvaten

In Nederland is de gemiddelde leeftijd van iemand met een hartstilstand 67 jaar. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een hartinfarct. Door de jaren heen hebben zich vetafzettingen tegen de wanden van uw bloedvaten opgebouwd. Uiteindelijk raakt een slagader verstopt en wordt de bloedtoevoer naar het hart afgesneden. Naast een hoog cholesterol zijn ook een hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel serieuze risicofactoren voor een hartinfarct of beroerte. Het vervelende is, dat u er nauwelijks iets van merkt als deze waarden verhoogd zijn. Laat ze daarom regelmatig controleren door uw huisarts.
Uiteraard kunt u zelf ook het een en ander doen aan preventie van hart- en vaatziekten. Niet roken, meer bewegen en minder zout, suiker en verzadigde vetzuren van vlees en zuivelproducten helpen u al een flink eind op weg. Daarnaast kunt u supplementen gebruiken met Rode gist rijst om de cholesterol te verlagen. Kies hier ook voor een uitgebreidere formule met daarin onder andere Visolie (Omega 3), chromium, Q10, Bio-flavonoïden en/of Pijnboomschors.

Blaas

Als u ’s nachts vaker uw bed uit moet om te plassen, geef dan maar gerust uw leeftijd de schuld. Het blaasweefsel is niet meer zo flexibel als voorheen en kan daardoor minder urine vasthouden. Ook komt op oudere leeftijd incontinentie voor. U kunt dan heel moeilijk uw urine ophouden of verliest steeds kleine beetjes plas wanneer u hoest of niest.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen