Wereld Osteoporose Dag: 20 oktober 2023

Bouw sterkere botten: dit is het thema van Wereld Osteoporose Dag. Vandaag wordt overal op de wereld mensen aangemoedigd om preventieve maatregelen te nemen om osteoporose te voorkomen. In dit artikel vijf tips voor een breukvrije toekomst. 

Wereld Osteoporose Dag: 20 oktober 2023

Vandaag is het Wereld Osteoporose Dag met als thema ‘Bouw Sterkere Botten’. Het doel is om mensen aan te moedigen preventieve maatregelen te nemen voor hun botgezondheid en daarmee het risico op osteoporose en botbreuken in de toekomst te verminderen. En vergeet het gratis informatieboekje over osteoporose niet te downloaden!

Onschuldige val

Dat de botten minder stevig worden bij het ouder worden is een normaal verschijnsel. Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen verliezen echter botcellen in een te hoog tempo. Bij osteoporose of botontkalking worden de botten dunner en brozer. De kans op een fractuur neemt daarom toe. Dat kan al gebeuren bij een onschuldige val in huis of op straat. Dat overkomt dagelijks 250 vrouwen én mannen met deze aandoening.

Preventie osteoporose

Osteoporose blijft lang een ‘onzichtbare’ ziekte. U heeft niet in de gaten dat uw skelet brozer en dunner wordt, totdat u een bot breekt. Daarom focust Wereld Osteoporose Dag zich dit jaar op preventie, diagnose en behandeling. Om met preventie te beginnen: daar kunt u na uw 40e levensjaar al actief mee beginnen. Het nemen van extra Calcium is slechts een halve maatregel. Dit mineraal moet ook daar terecht komen waar u het wilt hebben. En dat is in de botten. Daar heeft Calcium de hulp nodig van andere voedingsstoffen. Vitamine D3 is nodig om dit botmineraal vanuit uw darmen in het bloed te krijgen. Vitamine K2 zorgt er vervolgens voor dat de Calcium ook daadwerkelijk in uw botten terecht komt. Maar er spelen nog meer voedingsstoffen een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten. Heel veel informatie kunt u lezen in het boekje: Osteoporose: alles over de stille bottenroof. Dit kunt u hier gratis downloaden of in boekvorm bestellen. In het laatste geval vragen wij wel een bijdrage in de portokosten. 

Diagnose en behandeling osteoporose

Naar schatting lijden één miljoen Nederlanders aan osteoporose zonder dat ze het zelf weten. Maak daarom eens een afspraak met uw huisarts voor een osteoporose-onderzoek. Hoe eerder u weet dat uw botten dunner en brozer worden, hoe eerder er gestart kan worden met een gerichte behandeling. Deze is gericht op pijnbestrijding, het voorkomen van botbreuken en het verder verlies aan botweefsel stoppen.

 

Vijf tips voor sterkere botten in de toekomst

  1. Regelmatige lichaamsbeweging: zorg ervoor dat u dagelijks minstens 30 minuten wandelt, fietst of aan sport doet om de botaanmaak te stimuleren en uw spieren te versterken.
  2. Voeding: zorg ervoor dat uw maaltijden rijk zijn aan voedingsstoffen die goed zijn voor uw botgezondheid. Calcium is natuurlijk belangrijk, maar ook vitamine D3, vitamine K2 en magnesium zijn cruciaal omdat ze helpen bij het transport van calcium in uw botten.
  3. Levensstijl: behoud een gezond gewicht, volg een uitgebalanceerd dieet en vermijd roken en overmatig alcoholgebruik.
  4. Risicofactoren: wees bewust van de risicofactoren, zoals leeftijd (vooral bij oudere volwassenen en postmenopauzale vrouwen), familiegeschiedenis en medicijnen of medische aandoeningen die het risico op osteoporose kunnen verhogen.
  5. Testen: overweeg een botdichtheidsmeting, ook wel een DEXA-scan genoemd, om uw risico op osteoporose te beoordelen. Raadpleeg uw arts voor advies over het moment waarop zo’n test zinvol is.

Dossier osteoporose

Inmiddels heeft Bewegen zonder Pijn een groot dossier opgebouwd over osteoporose. Wereld Osteoporose Dag is een goede aanleiding om u eens te verdiepen in uw risico en wat u zelf kunt doen om deze ziekte te voorkomen:

 

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen