Osteoporose? Tien tips om een fractuur te voorkomen

Osteoporose is een echte bottenbreker. Dagelijks ontstaan bij 250 mensen door broze en zwakke botten fracturen. Met deze tien tips maakt u uw huis veiliger, zodat het risico op fatale uitglijders sterk afneemt.


In ons land breken dagelijks 250 mensen een bot als gevolg van osteoporose. Omdat de botten zwakker en brozer worden, zijn ze vooral bij een valpartij zeer kwetsbaar. In de meeste gevallen ontstaan fracturen in de heupen (17.000 per jaar), pols (12.000 per jaar) en ruggenwervels (16.000 per jaar). De meeste ongelukken gebeuren thuis. Daarom is voor mensen met botontkalking het veiliger maken van hun eigen huis een noodzakelijk actiepunt. Deze maatregelen kunt u heel eenvoudig zelf nemen.

1) Zorg voor een goede verlichting

Zorg ervoor dat uw huis overal goed verlicht is. Zo voorkomt u struikelen in het donker. Er zijn automatische lichtschakelaars verkrijgbaar die de lampen aandoen als u een kamer binnenkomt. Controleer of de route van uw slaapkamer naar de badkamer voldoende verlicht is. Plaats overal in uw huis nachtlichten, eventueel voorzien van een bewegingsmelder.

2) Draag de juiste schoenen

Met de juiste schoenen blijft u beter op de been. Kies voor lage hakken en rubberen zolen. Loop absoluut niet op schoenen met leren zolen. Deze zijn vaak glad, zodat u gemakkelijk kunt uitglijden. Loop niet door het huis op sokken, sloffen of slippers.

Ook interessant om te lezen

Vijf signalen die mogelijk kunnen duiden op osteoporose
Deze voedingsstoffen helpen kans op osteoporose te verminderen
Wat is osteoporose?
Verbeter uw balans en houd uw botten heel

3) Maak uw badkamer antislip

Bij een smak op een harde badkamervloer is het bijna altijd bingo. Installeer daarom handgrepen bij het toilet en de badkuip én in de douche. Water maakt de vloer spekglad. Leg dus een antislipmat op de vloer en in de douche. Ga als extra veiligheidsmaatregel op een stoel zitten onder de douche. Dit vermindert de kans op vallen.

4) Maak uw trappen veiliger

Van de trap vallen kan ernstige gevolgen hebben bij zwakke en broze botten. Zorg dus dat daar altijd goede verlichting aanwezig is. Installeer leuningen aan beide zijden van de trap, zodat u altijd voldoende grip heeft. Breng een antislip loopvlak aan als de treden van uw trap glad zijn. Installeer voor nog meer veiligheid een kinderhekje boven aan de trap.

5) Geen ‘vliegende’ tapijten

Losse tapijten op de grond kunnen gaan glijden. Dit kunt u voorkomen door ze met antisliptape stevig aan de vloer te bevestigen. Heeft u kamerbreed tapijt? Zorg dat het goed op de vloer wordt geplakt.

6) Ruim de rommel op

Hoe minder spullen er door uw huis rondslingeren, hoe minder de kans om over iets te struikelen. Zorg dat er geen snoeren op de vloer liggen op plekken waar u loopt. Leg ook geen tijdschriften of andere voorwerpen op de vloer van uw woonkamer.

7) Berg alles slim op

Spullen die u veel gebruikt, kunt u beste op een gemakkelijk bereikbare plaats opbergen. Dus niet op de bovenste of onderste planken van een kast. Als u toch iets van een moeilijk bereikbare plaats moet pakken, gebruik dan een grijp-hulpmiddel. Dat is veiliger dan op een kruk of stoel klimmen.

8) Beter zitten en slapen

Opstaan en zitten gaat gemakkelijk bij hogere stoelen. Is uw bank of fauteuil te laag, leg er dan een kussen op. Armleuningen geven meer steun bij het opstaan. Als uw bed te laag is, dan wisselt u het matras met een dikker exemplaar.

9) Laat uw gehoor en ogen controleren

Als u niet goed hoort of ziet, dan kan dat van invloed zijn op uw evenwichtsgevoel. Gebruik een hoortoestel als u minder goed hoort. Laat regelmatig uw ogen controleren en zorg ervoor dat uw bril altijd de optimale sterkte heeft.

10) Verbeter uw balans

Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende manier om uw balans te verbeteren. Het helpt bovendien om uw botten sterker te maken. Dit vermindert de kans op een botbreuk als u een keer mocht vallen. Goede activiteiten voor uw botten zijn yoga, Tai Chi, zwemmen en wandelen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen