Osteoporose: Sociale leven kan botten maken of breken

Een slecht sociaal leven kan uw botten slopen. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Arizona. Zij merken sociale stress aan als een grote risicofactor voor osteoporose of botontkalking. Spanningen met de mensen in uw omgeving hebben namelijk een grote invloed op de gezondheid van uw botten.

Hoe meer goede vrienden, hoe sterker uw botten blijven

Een nieuw Amerikaans onderzoek heeft een verrassende relatie aangetoond tussen het sociale leven en de kwaliteit van de botten. Vrouwen boven de 50 die problematische relaties onderhouden met partners, vrienden, buren, collega’s en instanties – zoals de belastingdienst, woningbouwvereniging of gemeente – ervaren meer botverlies. Dit onderzoek toont bovenal het belang van een goed sociaal leven aan. Niet alleen voor het mentale en emotionele welzijn, maar ook voor de lichamelijke gezondheid.

Risicofactoren botverlies

In Nederland krijgt één op de drie vrouwen boven de 60 jaar last van osteoporose of botontkalking. De botcellen worden bij deze aandoening in een hoog tempo afgebroken. Met als gevolg dat de botten dunner en brozer worden en gemakkelijk breken. De Universiteit van Arizona in Tucson was met name geïnteresseerd in het ontdekken van risicofactoren voor botverlies bij vrouwen die beïnvloed konden worden. De onderzoekers stelden vast dat er een verband bestaat tussen iemands sociale leven en de hoeveelheid botverlies die wordt ervaren. De botgezondheid wordt daarbij niet bepaald door de kwantiteit, maar de kwaliteit van de relaties die met andere mensen worden onderhouden.

Wat is sociale stress?

Deze risicofactor voor osteoporose wordt ‘sociale stress’ genoemd. Deze kan in een aantal situaties ontstaan. Het kan voortkomen uit conflicten met de partner, familie, buren, collega’s of instanties. Een andere oorzaak is, dat andere mensen u veroordelen, kritisch beoordelen, negeren, verbannen of afwijzen. Sociale stress kan ook breder worden opgevat. Het heeft dan te maken met een lagere rol of status binnen en groep of gemeenschap.

“Sociale stress ontregelt de hormoonafscheiding van onder andere cortisol, schildklierhormonen en groeihormonen,”

schrijven de onderzoekers in hun studie.

“Daardoor worden botcellen sneller afgebroken. En dit vergroot het risico op botbreuken.”

Sociale stress leidt bovendien tot gedragsveranderingen op het gebied van eten, drinken, lichaamsbeweging en slaapgewoonten. Deze factoren kunnen bijdragen aan het verlies van botmassa en dus osteoporose.

Women’s Health Initiative

Voor deze studie maakte de Universiteit van Arizona gebruik van de gegevens van 11.020 vrouwen van 50 tot 70 jaar die zich hadden ingeschreven voor het Women’s Health Initiative (WHI). Dit is een langlopend initiatief dat is gericht op het vinden van preventieve strategieën voor onder andere hart- en vaatziekten, borstkanker en osteoporose bij vrouwen. De deelneemsters hadden zich ingeschreven voor een deelonderzoek met betrekking tot botdichtheid. Bij aanvang moesten de deelneemsters een uitgebreide vragenlijst invullen. Daarbij werd ook gevraagd naar het niveau van sociale stress:

  • de mate van sociale spanning. Dit verwijst naar de slechte kwaliteit van sociale relaties;
  • de mate van sociale ondersteuning. Dit verwijst naar de goede kwaliteit van sociale relaties;
  • de mate van sociaal actief zijn.

De Universiteit vergeleek de botmetingen bij inschrijving met die van zes jaar later. De onderzoekers ontdekten dat hoge niveaus van sociale stress verband hielden met een lagere botdichtheid. Zelfs nadat de onderzoeksgegevens waren gecorrigeerd met verstorende gegevens, zoals leeftijd, opleidingsniveau, rookstatus, alcoholgebruik en lichaamsgewicht. Het grootste botverlies werd opgemerkt in dijbeenderen, heupen en het onderste deel van de wervelkolom.

Sociale netwerken

De sociale spanning bij de deelneemsters werd gemeten op een schaal van 1 tot 20. Hoe hoger de score, hoe groter de sociale stress. Het team ontdekte dat met elk extra punt het botverlies toenam. Meer specifiek: 0,082 procent minder botdichtheid per punt van het dijbeen, 0,110 procent van de heup en 0,069 procent van het onderste deel van de wervelkolom. De onderzoekers uit Tucson suggereren in de eindconclusie van hun studie, dat oudere vrouwen baat hebben bij kwalitatief goede én actieve, sociale netwerken.

“Dit kan het botverlies bij vrouwen na de overgang beperken. Er zijn veel biochemische processen die een rol spelen bij osteoporose. Sociale stress is daarbij een belangrijke factor, die vaak over het hoofd wordt gezien.”

Hoe houdt u uw botten sterk?

Ook zonder sociale spanningen neemt uw botmassa boven de 40 af. Dat is gemiddeld met twee procent per jaar. Slechte relaties met uw omgeving kunnen dus het botverlies verder versterken. Sociale stress of niet, het is altijd belangrijk om vroeg te starten met het innemen van extra Calcium. Eén van de beste natuurlijke bronnen is de Rode alg (Lithothamnion calcareum). Deze is bijzonder rijk aan goede opneembare Calcium en andere botmineralen. Belangrijk is dat uw botsupplement nog andere stoffen bevat, die de opname van Calcium in de botten stimuleren. Eén daarvan is vitamine K2. De beste vorm is K2-MK7 (menaquinone-7). Het is wetenschappelijk aangetoond, dat K2-MK7 helpt om de botten sterker te maken. Daarnaast moet een supplement altijd Magnesium en vitamine D3 bevatten. Zonder Magnesium wordt Calcium amper door de botten opgenomen. En vitamine D3 is onontbeerlijk voor het behoud van sterke botten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen