Ontstekingen bij Reumatoïde artritis – Waarom blijven ze bestaan?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 aug 2017

Waarom blijven ontstekingen bij Reumatoïde artritis bestaan? Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat dit komt door lymfoïde cellen die in een soort ‘winterslaap’ verkeren. Er wordt nu gezocht naar een behandeling om deze aangeboren afweercellen wakker én actief te maken bij deze aandoening.

‘Winterslaap’ lymfoïde cellen houdt chronische ontstekingen bij Reumatoïde artritis in stand

Ontstekingen bij Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is de meest voorkomende auto-immuunziekte van de gewrichten. Deze aandoening veroorzaakt chronische ontstekingen, omdat lichaamseigen cellen de slijmvliezen aanvallen die de binnenkant van de gewichten bekleden. Dit proces houdt echter niet spontaan op. Duitse onderzoekers hebben nu een afweercel kunnen identificeren die gericht kan worden ingezet om deze ontstekingsreacties onder controle te brengen.

Chronisch dus levenslang

Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit van Erlangen-Neurenberg.
“Een bijzonder verontrustend respect van Reumatoïde artritis is, dat de ontstekingen chronisch zijn en dus een levenslang behandeld moeten worden,” legt Professor Georg Schett uit. “Er is tot op heden nog weinig bekend waarom ontstekingen niet worden opgeruimd bij mensen die lijden aan deze aandoening.”
Samen met wetenschapers uit Londen, Barcelona, Zurich, Indianapolis en Dublin probeert hij nu dit mysterie op te lossen.

Wakker maken

De wetenschappers concentreerden zich tijdens deze studie op aangeboren lymfoïde cellen die een belangrijke rol spelen bij het opruimen van ontstekingen. Tot op heden zijn deze lichaamseigen ontstekingsremmers nauwelijks onderzocht. Het lijkt er op, dat bij Reumatoïde artritis deze lymfoïde cellen in een soort van ‘winterslaap’ verkeren. Daardoor blijven de ontstekingen in de gewrichten bestaan. Er wordt nu gezocht naar een behandeling om deze afweercellen ‘wakker’ te maken. Daardoor zal de kwaliteit van de behandeling van Reumatoïde artritis in de toekomst sterk kunnen verbeteren.

Bron

De samenvatting van het (Engelstalige) bronartikel is online in te zien.
Het volledige bronartikel is op te vragen bij de redactie. Vermeld daarbij dat het gaat om het artikel over het Ontstekingen bij Reumatoïde artritisk.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.