Pijn bestrijden bij artrose: tips en adviezen

Alles over pijnbestrijding bij artrose

Artrose enkelsPijn in één of meerdere gewrichten is het meest voorkomende symptoom bij artrose. In het begin valt het mee, maar in de loop van de jaren kan het erger worden en is de pijn steeds aanwezig. Dan is er sprake van chronische gewrichtspijn.
Bij artrose gaan de ruwe botuiteinden over elkaar schuren als het kraakbeen erg dun is geworden. Dit wordt bot-op-botcontact genoemd. Ook kan de pijn veroorzaakt worden door abnormale botgroei aan de randen van de aangetaste gewrichten. Op deze manier probeert het lichaam de gewrichten breder te maken, waardoor de druk over een groter oppervlak wordt verdeeld. Daarnaast kunnen er in de door artrose aangetaste gewrichten ontstekingen ontstaan. Dit laatste veroorzaakt niet alleen pijn, maar ook zwellingen. Met medicijnen kunt u de pijn verlichten en eventuele ontstekingen bestrijden. Welke middelen zijn er en wanneer moet u die gebruiken?

Wat is pijn nu eigenlijk precies?

Pijn is onzichtbaar, een gevoel, onaangenaam, en voelt als ‘schade’. Zo wordt ‘pijn’ door de International Association for the Study of Pain (IASP) gedefinieerd. Dat gevoel kennen we allemaal. Bijvoorbeeld als u met uw blote handen een gloeiend hete pan wilt optillen. Het pijnsysteem van uw lichaam zorgt ervoor, dat u onmiddellijk loslaat. Daardoor wordt vergaande weefselschade voorkomen of in ieder geval beperkt. Pijn is dus een alarmeringssysteem dat in werking treedt als er ergens iets fout gaat. Er komen stoffen vrij – zoals prostaglandines – die de pijnzenuwen prikkelen. Vervolgens wordt er via de zenuwbanen in het ruggenmerg een signaal naar de hersenen uitgestuurd. Op dat moment bent u bewust van de pijn.
De pijn in uw gewrichten is niet afkomstig van het slijtende kraakbeen. Dit elastische weefsel tussen de gewrichten bevat namelijk geen zenuwcellen die schade kunnen signaleren. De botten en gewichtsslijmvliezen bevatten wél zenuwcellen. Deze geven signalen door die de hersenen als ‘pijn’ herkennen. Bijvoorbeeld bij bot-op-botcontact of bij de aanwezigheid van ontstekingsfactoren in de gewrichtsvloeistof.

Paracetamol bij artrose

ParacetamolUw arts zal u vaak in eerste instantie Paracetamol adviseren. Dit is een eenvoudige pijnstiller die zonder recept verkrijgbaar is bij uw drogist of apotheek. Paracetamol is pijnstillend, maar helpt niet tegen ontstekingen. Het heeft snel effect, echter de werking houdt niet zo lang aan. Daarom moeten ze regelmatig ingenomen worden bij aanhoudende pijn. Meestal worden 6 tabletten van 500 milligram verdeeld over de dag voorgeschreven.

Onderzoekers van de Universiteit van Sidney in Australië waarschuwen echter dat Paracetamol onvoldoende werkt bij lage rugpijn en artrose in de heup en de knie. Zij evalueerden 13 klinische studies, waarin de werking van Paracetamol werd vergeleken met die van een placebo (nepmiddel). Bij lage rugpijn bleek deze eenvoudige pijnstiller geen enkel effect te hebben. Bij artrose in de heup en knie werd slechts een beetje pijnverlichting en iets meer bewegingsvrijheid geconstateerd.

Paracetamol heeft de naam een onschuldig middel te zijn zonder bijwerkingen. Bij een verantwoord gebruik is dat inderdaad zo. Bij langdurige, hoge doseringen van 3 gram per dag kunnen echter de levercellen beschadigd raken. Dat wordt veroorzaakt door het toxische bijproduct NAPQI, dat tijdens de afbraak van Paracetamol in de lever ontstaat. Deze stof kan de lever zelf neutraliseren bij een veilig en kortdurend gebruik. In andere gevallen gaat dit gif zich opstapelen en de levercellen vernietigen. De Australische onderzoekers dringen dan ook aan op verder onderzoek naar langdurig gebruik van Paracetamol door artrose-patiënten. Dit is immers wereldwijd het meest voorgeschreven middel bij deze aandoening.

NSAIDs bij artrose

Wanneer de artrose gepaard gaat met duidelijke ontstekingen, dan zal de arts u een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Deze medicijnen worden ook wel NSAIDs (Non Steroid Anti-Inflammationary Drugs) genoemd. Ze verlichten pijn, koorts en ontstekingen. De bekendste medicijnen uit deze groep zijn Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen. Deze ontstekingsremmende pijnstillers zijn al tientallen jaren verkrijgbaar en worden ook wel klassieke NSAIDs genoemd. Moderne NSAIDs zijn later ontwikkeld. Dit zijn selectieve COX-2 remmers. COX-2 is een enzym dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van ontstekingsprocessen in de gewrichten. Een voorbeeld van een moderne NSAID is Etoricoxib.

Het nadeel van NSAIDs is dat het gebruik gepaard kan gaan met nare bijwerkingen. Deze geneesmiddelen stimuleren de aanmaak van maagzuur. Dit kan leiden tot een maagzweer, irritatie van de maag en zelfs maagbloedingen. Ook remmen NSAIDs de bloedplaatjes en daardoor de bloedstolling. Daarom mag een dergelijke ontstekingsremmende pijnstiller niet gebruikt worden door patiënten die bloedverdunners gebruiken. Omdat NSAIDs ook een bloedverdunnend effect hebben, kan dit leiden tot (hersen)bloedingen. Veel patiënten met artrose zien dan ook liever af van het gebruik van NSAIDs.
Mogelijke alternatieven zijn vloeibare GroenlipmosselCurcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn ontstekingsremmende ingrediënten op natuurlijke basis. Er zijn tot op heden nog geen bijwerkingen gemeld.

Corticosteroïden bij artrose

injectie knieUw arts kan in grote gewrichten die een ontsteking hebben een injectie geven met corticosteroïden. Dit geldt voor de schouder, knie, elleboog, pols en enkel. Corticosteroïden zijn stresshormonen die geproduceerd worden in de bijnierschors. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen. De werking van zo’n injectie houdt een paar weken tot enkele maanden aan. De ontsteking wordt afgeremd, maar de artrose blijft bestaan. Sterker nog, corticosteroïden hebben een schadelijk effect op kraakbeen: het is dus niet de langdurige behandeling van voorkeur bij artrose. Toch kan zo’n injectie met corticosteroïden in sommige situaties uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als u even pijnvrij van een vakantie wilt genieten of nog een paar maanden moet wachten op een prothese.

Pijnkliniek en artrose

Als de genoemde oplossingen bij u onvoldoende resultaat geven, dan kunt u worden doorverwezen naar een pijnkliniek. Eén van de overige mogelijkheden is om bepaalde zenuwen te blokkeren. Pijnsignalen worden daardoor niet meer doorgegeven.

Alternatieve pijnbestrijding bij artrose

Veel mensen met artrose kijken ook naar alternatieve behandelingsmogelijkheden die moeten leiden tot minder pijn en meer beweeglijkheid. De reeds genoemde Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes bladextract zijn sinds een paar jaar veelgebruikte natuurlijke alternatieven. Daarnaast hebben sommige artrose-patiënten ook baat bij accupunctuur, homeopathie of een behandeling door een orthomoleculair arts. Bekijk het complete overzicht van alle behandelingsmogelijkheden bij artrose.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen