Homeopathie en artrose

Alles wat u moet weten over een homeopaat

Homeopathie is één van de meest onderzochte alternatieve geneeswijzen. Toch is het wetenschappelijk bewijs dat het helpt zeer beperkt en nog nooit door andere (reguliere) onderzoeksteams bevestigd. Er zijn echter mensen die aangeven baat te hebben bij homeopathie, waaronder patiënten met chronische gewrichtsklachten. Het kan dus nooit kwaad eens te kijken wat het met ú doet. Het kan meestal geen kwaad om een homeopathisch middel naast uw medicijnen te gebruiken. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend.

homeopathie artrose

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een Grieks woord. Het kan vertaald worden als ‘het gelijkwaardig ziekmakende’. De filosofie is namelijk: als een bepaalde stof je ziek maakt, dan kan deze je in een sterk verdunde oplossing ook weer beter maken. Iedereen kent wel het fenomeen van tranende ogen en een loopneus tijdens het schillen van een ui. Dit zijn ook de verschijnselen van een verkoudheid. De homeopathisch arts zal dan bij verkoudheid een middel voorschrijven dat ui in een sterk verdunde oplossing bevat. Dit zou het lichaam een prikkel moeten geven om zichzelf te herstellen. In dit geval van een griep of verkoudheid.

Nu is ui niet schadelijk voor het lichaam. Sommige plantaardige stoffen zijn dat echter wel. Daarom zijn de bestanddelen in homeopathische middelen altijd sterk verdund. Bovendien worden ze per verdunning 100 maal geschud. Dit wordt ‘schudverdunnen’ genoemd. Daardoor zouden deze middelen geneeskrachtig blijven, hoe sterk de verdunning ook is.

Vormen van homeopathie

homeopathie artrose hahnemannDe klassieke homeopathie volgt strikt de richtlijnen van de grondlegger van deze alternatieve geneeswijze. Dat is Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843). Volgens hem moet een homeopathisch medicijn niet alleen passen bij de specifieke klacht. Er moet ook rekening gehouden worden met de oorzaak en de lichamelijke, emotionele en mentale kenmerken van de patiënt. Dit wordt ‘holistisch’ genoemd.

In de klinische homeopathie wordt het totale ‘mensbeeld’ buiten beschouwing gelaten. Het geneesmiddel wordt alleen voorgeschreven voor de specifieke aandoening.

De complexe homeopathie houdt ook enkel en alleen rekening met de klacht. Het verschil met klinische homeopathie is, dat er ‘complexmiddelen’ worden voorgeschreven. De complexe druppels of tabletten bevatten dus meerdere werkzame stoffen.

Erkende homeopathische arts in uw buurt

Als u weinig baat heeft bij uw huidige behandeling, kunt u wellicht eens een afspraak maken met een homeopathisch arts. Er is nog geen enkel overtuigend wetenschappelijk bewijs dat homeopathie helpt bij artrose, reumatoïde artritis of andere reumatische klachten. Aan de andere kant: zonder resultaten kan een eeuwenoude geneeswijze niet overleven tot in 21e eeuw…
Hier kunt u een erkende homeopaat bij u in de buurt vinden.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen