20 tips om uw leven met artrose comfortabeler te maken

In ons land hebben ruim 1,1 miljoen mensen last van artrose. Deze aandoening kan dus beschouwd worden als een volksziekte. Dit slijtageproces van het kraakbeen treedt vooral op bij het ouder worden. Symptomen van artrose zijn onder andere pijn en stijfheid in de gewrichten. Omdat Nederland aan het vergrijzen is, zal het aantal artrose-patiënten de komende decennia dan ook flink toenemen. In dit artikel geeft Bewegen zonder Pijn 20 tips om uw leven met gewrichtsklachten comfortabeler te maken. Deze tips bij artrose kunt u heel eenvoudig zelf toepassen.

Wat is artrose?

Artrose wordt ook wel slijtagereuma genoemd. Door alledaagse belasting van de gewrichten kan het kraakbeen gaan slijten. Door onder andere overgewicht, langdurig staan, intensief sporten, zwaar lichamelijk werk en een verkeerde houding ontstaat er overmatige druk op de gewrichten. Daardoor wordt de kraakbeenbekleding van de gewrichten geleidelijk zachter en dunner en gaat het uiteindelijk afbrokkelen. Het gevolg is dat uw gewrichten minder soepel over elkaar bewegen. Bovendien kan er pijn, zwelling en stijfheid ontstaan. De afbraakproducten van het kraakbeen kunnen immers lokale ontstekingen in gang zetten. Het is in ieder geval belangrijk om deze ontstekingen tijdig en effectief te bestrijden. Ze kunnen immers het slijtageproces van het kraakbeen versnellen. Artrose komt vooral voor in de wervelkolom, heupen, handen en knieën. Maar ook het kraakbeen van schouders, ellebogen, enkels, polsen, nek en zelfs kaak en schaambeen kunnen door slijtage worden aangetast. U kunt u leven comfortabeler maken met deze tips voor artrose.

Tip 1: blijf actief

Actief in beweging blijven, is misschien het laatste waar u zin in heeft als de gewrichten pijn en stijf aanvoelen. Veel studies tonen echter aan dat lichamelijke activiteit één van de beste manieren is om uw kwaliteit van leven te verbeteren. Door minimaal een half uur per dag te fietsen, wandelen of zwemmen worden de spieren rondom de aangetaste gewrichten versterkt. Daardoor krijgen ze meer ondersteuning en worden ze soepeler. Bovendien verbrandt u extra calorieën, waardoor u beter op gewicht zult blijven. Dit vermindert immers de druk op de gewrichten. Lees hier meer info over artrose en beweging.

Tip 2: volg een uitgebalanceerd voedingspatroon

Studies tonen aan dat meerdere voedingsstoffen kunnen helpen om de symptomen van artrose te verlichten. Zo is bekend, dat Omega 3-vetzuren uit vette zeevis kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en dat Vitamine C bijdraagt tot het behoud van gezond kraakbeen. Experts adviseren u om niet te concentreren op een paar voedingsstoffen, maar op gezonde en uitgebalanceerde voeding. Dan krijgt u alles wat u nodig heeft binnen. Ruim in uw dagelijkse menu vooral plaats in voor veel fruit en groente, vette zeevis (haring, makreel en zalm) en mager vlees (kalkoen, kipfilet, mager rundvlees). Lees meer over voeding tegen artrose.

Tip 3: zorg voor een gezond gewicht

gewicht vrouwAfvallen hebben we al kort in tip 1 voor artrose aangestipt. Niet voor niets komen we er in een aparte tip op terug. Overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten van uw knieën, rug, heupen, enkels en voeten. Door af te vallen naar een gezond gewicht, kunnen symptomen als pijn en stijfheid worden verlicht. Toegegeven: overtollige kilo’s verliezen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Probeer dit in kleine stapjes te doen. Bijvoorbeeld door iets kleinere porties te eten en iets meer te gaan bewegen. Dit kan al voor een positieve verandering in uw lichaamsgewicht zorgen. Lees meer over artrose en overgewicht.

Tip 4: zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is de beste remedie tegen pijn. Probeer iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Ban de televisie, tablet of smartphone uit uw slaapkamer. Dat zorgt alleen maar voor onnodige afleiding, waardoor u minder goed in slaap valt. Ook kan het licht van beeldschermen voor het slapengaan ervoor zorgen dat uw biologische dag-nachtritme verstoord raakt. Wanneer u niet comfortabel ligt, leg dan een kussen onder het pijnlijke gewricht. Er is sprake van een slaapprobleem, wanneer u drie weken lang drie nachten per week wakker ligt. Het is dan verstandig om dit even met uw huisarts te bespreken. Doe direct bij het opstaan oefeningen om de stijfheid uit uw gewrichten te verdrijven. Lees een aantal tips tegen ochtendstijfheid.

Tip 5: gebruik warme of koude kompressen

Bij pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten hoeft u niet altijd direct een greep te doen in de medicijnkast. U kunt eerst eens proberen de klachten te verlichten met koude of warme kompressen. Als uw gewrichten pijnlijk en ontstoken zijn, helpt een ijskompres. Bij stijve gewrichten kiest u voor een warmtekompres. Lees meer over het effect van koude en warmte bij artrose.

Tip 6: koud douchen en artrose

Als u last heeft van gewrichtspijn door artrose, zou koudwater-therapie hoog op uw lijstje moeten staan voor pijnverlichting. Dus neem regelmatig een koude douche. De huid heeft een extreem hoge dichtheid aan koude-receptoren. Wanneer deze worden gestimuleerd, geven ze via elektrische impulsen af aan de perifere zenuwuiteinden in de hersenen. Dit heeft een pijnstillend effect.

Tip 7: houd de pijn onder controle

ParacetamolPijn in de gewrichten kan uw kwaliteit van leven drastisch verminderen. Dus hoog tijd voor tips bij pijn door artrose. Probeer daarom als eerste de pijn onder controle te houden met paracetamol. Werkt dit middel onvoldoende, ga dan in gesprek met uw arts. Meestal zal hij een ontstekingsremmende pijnstiller van het type NSAID voorstellen. Ook een injectie met corticosteroïden of een doorverwijzing naar een pijnkliniek behoort tot de mogelijkheden. Meer over pijnbestrijding bij artrose.

Tip 8: kijk ook naar alternatieve behandelingsmogelijkheden

Niet altijd helpen medicijnen om grip te krijgen op de vervelende symptomen van artrose. Daarom is het verstandig om u ook te oriënteren op alternatieve behandelingsmethoden. Deze worden ‘complementair’ genoemd, omdat ze een aanvulling zijn op een ‘reguliere’ behandeling. Voorbeelden daarvan zijn acupunctuur, massage, homeopathie, Ayurveda en Chinese geneeskunde. Lees meer over alternatieve behandelmethoden.

Groenlipmossels

Tip 9: artrose behandelen zonder geneesmiddelen

Ondervindt u ook bijwerkingen van ontstekingsremmende pijnstillers of wilt u deze al helemaal niet gebruiken? Kijk dan ook eens of u deze kunt vervangen door voedingssupplementen. De werking van Glucosamine en Chondroïtine is wetenschappelijk nog niet bewezen. Beter onderbouwd zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten.

Tip 10: artrose en warm weer

De relatie tussen weer en artrosepijn is in 2019 uitgebreid onderzocht. Maar liefst 72,9% van de deelnemers aan deze enquête had minder pijn bij goed weer. Dus zoek op zonnige dagen de buitenlucht op voor een lekkere wandeling. Dit doet uw gewrichten goed. Maar bij koude en gure weersomstandigheden neemt volgens 83% van de ondervraagden de pijn juist toe. Zorg dat u in de herfst en winter zowel binnen als buiten warm ingepakt bent om gewrichtspijn te verminderen.

Tip 11: massage en artrose

Mag je masseren bij artrose? Uit een onderzoek aan de Duke Universiteit komt naar voren, dat mensen na acht massagebehandelingen minder pijn rapporteerden. Door zachtjes te kneden neemt de spierspanning af en verminderen de zwelling en pijn. Ga wel op zoek naar een ervaren massage-therapeut. Dus laat de behandeling niet over aan uw partner of een kennis. Als de behandeling niet goed wordt uitgevoerd, kunnen de klachten toenemen.

Tip 12: gebruik hulpmiddelen

aankleedstokHulpmiddelen maken het leven met artrose een stuk gemakkelijker. Ze ondersteunen u bij uw dagelijkse bezigheden, zonder dat uw gewrichten teveel belast worden. Bovendien hoeft u dan niet altijd en overal assistentie bij te vragen. Maak dus gebruik van deze hulpmiddelen. Zo zijn er aankleedstokken, speciale bad- en douchestoelen en anti-slipmatten. Ook in de keuken kunt u gebruik maken van hulpmiddelen. Er bestaat bijvoorbeeld keukengerei met een gehoekte greep, die uw hand, pols en arm in een natuurlijke positie houden. Daardoor is er minder krachtinspanning nodig voor een bepaalde activiteit. Verder zijn er ook grijpers voor het oppakken van lichte voorwerpen en handvegers en toiletborstels met een lange steel. Deze hulpmiddelen zijn te koop of te huur bij een thuiszorgwinkel of bij een specialist voor revalidatiehulpmiddelen. Meer over hulpmiddelen bij artrose of lees verder over hulpmiddelen bij artrose in de handen.

Tip 13: zoek steun

Leven met artrose is niet altijd even gemakkelijk. Ga daarom op zoek naar mensen in uw omgeving waar u uw verhaal aan kwijt kunt en die u waar nodig ergens mee kunnen helpen. Die u bijvoorbeeld met de auto naar het ziekenhuis of naar een winkelcentrum kunnen brengen. Kijk ook of er een patiëntenvereniging bij u in de buurt zit. Altijd goed om met lotgenoten te kunnen praten.

Tip 14: blijf positief

michelangelo artroseUw geestelijke gesteldheid heeft een grote invloed op hoe u zich voelt en hoe u dagelijks functioneert. Probeer daarom elke dag wat leuks te doen. Breng tijd met vrienden door. Zoek een leuk hobby voor wat afleiding. Concentreert u zich vooral op de dingen die u wél kunt doen en niet op de dingen die u door artrose niet kunt doen. Lees het verhaal van Michelangelo die bleef schilderen met artrose aan de handen.

Tip 15: doe boodschappen in uw eigen tempo

Winkelen kan vermoeiend zijn. De meest simpele oplossing is om uw boodschappen te laten bezorgen. Steeds meer supermarkten bieden deze service aan. Doet u liever zelf de boodschappen? Groepeer dan op uw lijstje de producten die zich in hetzelfde gebied bevinden. Dan hoeft u minder kris kras door de supermarkt te lopen. Gebruik de winkelwagen als ondersteuning en rust zo nu en dan even uit. In veel supermarkten is een koffiecorner aanwezig waar u even kunt zitten. Is de boodschappentas te zwaar voor u? Er is altijd wel een vriendelijke supermarktmedewerker aanwezig die u wil helpen om ze naar de auto te sjouwen. Doe ook thuis met het uitpakken van de boodschappen rustig aan. Zet eerst de versproducten in de koelkast. Neem dan even pauze voordat u de andere boodschappen opbergt.

Tip 16: verdeel het huishoudelijk werk

Zo af en toe een beetje huishoudelijk werk doen is vaak beter voor uw gewrichten dan alles op één dag te doen. Plan dagelijks een grote klus – bijvoorbeeld de kamer stofzuigen – of een paar kleinere taakjes in. Beperk u steeds tot één ruimte van uw huis. Zo voorkomt u dat u meerdere keren de trap op en af moet gaan of heen en weer moeten lopen tussen verschillende kamers. Neem tussen de werkzaamheden door regelmatig wat pauze.

Tip 17: kies het goede been bij het traplopen

Traplopen geeft extra druk op de knieën en heupen. Wanneer u last heeft van deze gewrichten, dan heeft u veel aan de volgende tip. Bij het oplopen van de trap gebruikt u eerst het gezonde been. Bij het naar beneden gaan doet u het precies andersom. Het door artrose aangetaste been zet u steeds als eerste op de tree. Neem steeds één stap. Gebruik de trapleuning als ondersteuning.

Tip 18: gemakkelijker in en uit de auto

Beperkt de pijn in uw gewrichten uw bewegingsvrijheid? Laat de angst om in en uit de auto te stappen uw wereld niet nóg kleiner maken. Probeer dit eens. Ga eerst op de autostoel zitten en zwaai vervolgens uw benen naar binnen. Om uit te stappen doet u precies het tegenovergestelde. Dus eerst uw benen naar buiten zwaaien. Een draaibaar plateau op de autostoel kan deze manoeuvre nog comfortabeler maken.

Tip 19: comfortabeler op reis

Veel mensen met artrose zien als een berg op tegen een vakantiereis. Het kan allemaal best meevallen, wanneer u een aantal dingen voor vertrek goed regelt. Boek altijd de juiste accommodatie. Dus verzeker u vooraf dat u een kamer reserveert die goed bereikbaar is met de lift. Gebruik altijd koffers met wielen en neem zo weinig mogelijk mee in uw reistas. Een wandelstok kan een goede ondersteuning van uw pijnlijke gewrichten geven tijdens de lange wandelingen door de terminals. Vraag om een stoel bij de nooduitgangen boven de vleugels. Deze rij heeft de meeste beenruimte. Helemaal ideaal is, als u een stoeltje aan het gangpad kunt bemachtigen. Dan zit u helemaal comfortabel.

Tip 20: Extra tips voor artrose in specifieke gewrichten

Artrose kan in alle gewrichten van uw lichaam optreden. Daarom geven wij u tenslotte nog wat tips om de klachten in specifieke gewrichten te verlichten.

Tips artrose voeten en enkel

Belangrijk bij artrose in de voeten is om door oefeningen de gewrichten in een goede conditie te houden. Een fysiotherapeut kan speciale oefentherapie voor de voeten geven. Laat u niet weerhouden door wat pijn. Dit is niet schadelijk voor de gewrichten. Bekijk oefenvideo’s voor artrose in de voeten.

Tips artrose hand

Heeft u bij artrose in de handen moeite om de knoopjes van uw overhemd of blouse vast- of lot te maken? Deze kledingstukken zijn sinds kort ook met een sluiting van klittenband verkrijgbaar. Bekijk een aantal oefeningen om de gewrichten van uw handen soepeler te houden.

Tips artrose knie

Uit een Fins onderzoek is naar voren gekomen, dat aquatraining de kwaliteit van het kraakbeen bij knie-artrose verbetert. Dit is een zeer intense training met 400 tot 500 bewegingen van de onderste ledematen per sessie. Dit houdt het kraakbeen gezond en de ondersteunende spieren sterk. Uit een andere studie blijkt, dat Tai Chi net zo effectief bij knie-artrose is als fysiotherapie. Bekijk oefenvideo’s voor knie-artrose.

Tips artrose heup

De Universiteit van Melbourne heeft aangetoond, dat het eten van voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten kunnen helpen bij beginnende heupartrose. Deze celbeschermende stoffen worden vooral in groente, fruit en noten aangetroffen. Bekijk oefenvideo’s voor artrose in de heup.

Tips artrose nek

Bekijk oefenvideo’s voor artrose in de nek.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen