Wanneer koelen of verwarmen bij gewrichtsklachten?

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Niet altijd hoeft u naar medicijnen te grijpen om gewrichtsklachten te verminderen. Kou en warmte kunnen enige tijd voor verlichting zorgen. Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ijskompres. En bij stijve, koude en pijnlijke gewrichten kan warmte uitkomst bieden.

IJskompres

koelen of verwarmen bij gewrichtsklachtenVoelen uw gewrichten warm en pijnlijk aan? Dan is ijs een geweldige en bovendien goedkope pijnstiller. In overleg met uw therapeut of arts kunt u een coldpack gebruiken, die u voor een paar euro kunt aanschaffen bij de apotheek of drogist. Nog goedkoper is om wat ijs in een handdoek te wikkelen en die tegen de warme en gevoelige plek te leggen. Wat ook heel goed werkt is om een zak diepvriesgroente als kompres te gebruiken. Doperwten zijn daar prima geschikt voor. Leg altijd een handdoek of een theedoek tussen uw huid en de koelkompres. En behandel daarmee de warme en gevoelige plek niet langer dan 20 minuten. Zo’n koude-behandeling verdooft de pijn en helpt om de zwelling te verminderen.

Hotpack

Als u gewrichten stijf, koel en pijnlijk aanvoelen, dan is warmte de beste methode om de klachten te verlichten. Door de warmte verbetert de doorbloeding van uw spieren en gewrichten. Daardoor neemt de pijn en stijfheid tijdens het bewegen af. Bij de apotheek en drogist zijn hotpacks verkrijgbaar. Een douche of bad – niet langer dan 15 minuten – kunnen ook helpen om de gewrichten op te warmen en daardoor soepeler te maken. Nog even een waarschuwing: de gewrichten niet verwarmen als ze hevig ontstoken zijn. Daardoor kunnen de klachten alleen maar verergeren.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen