Heb ik artrose? Alle symptomen op een rij

Hoe merkt u dat het kraakbeen in uw gewrichten gaat slijten? Pijn is één kenmerk. Maar er zijn nog negen andere artrose symptomen die u waarschuwen dat deze ziekte in één of meerdere gewrichten ontstaat. Bewegen zonder Pijn zet ze in dit artikel allemaal voor u op een rij.

artrose symtomen

10 symptomen van artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening in Nederland. Slijtage van het kraakbeen in de gewrichten gaat naast pijn gepaard met een groot aantal andere klachten. Hoe herkent u beginnende tot gevorderde artrose in bijvoorbeeld uw knie, heup of schouder? Bewegen zonder Pijn zet de tien belangrijkste artrose symptomen voor u op een rij.

1) Pijn

Mensen die al langer last hebben van artrose, zijn er mee bekend. Zij ervaren dagelijks een diepe pijn in de aangetaste gewrichten. De pijn van beginnende gewrichtsslijtage kan op twee manieren worden geclassificeerd: pijn en gevoeligheid. U kunt een scherpe pijn voelen op het moment dat u het gewricht in een bepaalde richting beweegt. Gevoeligheid is het ongemak dat u ervaart op het moment dat u druk uitoefent op een gewricht.

2) Stijfheid

Bij beginnende artrose is het normaal dat het getroffen gewricht stijf aanvoelt als u wakker wordt. Dit noemen we startpijn. Meestal gaat u zich beter voelen als u zich opwarmt met wat lichte oefeningen. Maak overdag regelmatig een korte wandeling om uw gewrichten soepel te houden.

3) Minder flexibel

Mensen met beginnende artrose merken dat het bewegen van de getroffen gewrichten niet zo eenvoudig meer is. Door de pijn en stijfheid neemt de flexibiliteit af. Dit symptoom van artrose wordt ook wel verlies van bewegingsbereik genoemd. Deze term staat voor de mate waarin u uw gewrichten normaal kunt bewegen. Mensen met gevorderde artrose kunnen bijvoorbeeld hun knie of elleboog niet meer helemaal buigen of strekken. Oefen dagelijks de getroffen gewrichten om het verlies aan flexibiliteit zoveel mogelijk te beperken.

4) Luidruchtige gewrichten

Kraakbeen is een flexibele en beschermende laag die ervoor zorgt dat de gewrichten soepel over elkaar kunnen glijden. Bij slijtage kunnen de gewrichten tijdens het bewegen schurende, knarsende of krakende geluiden produceren. Dat komt, omdat het oppervlak door slijtage onregelmatig is geworden. Deze vreemde geluiden zijn ook te horen als het kraakbeen vrijwel helemaal is verdwenen. Dan hoort u hoe de kale bot-uiteinden over elkaar schuiven. Lees meer over een krakende nek. Is pijn daarnaast ook een belangrijk symptoom, dan is het tijd om plaatsing van een kunstgewricht of wel prothese serieus te overwegen.

5) Pijn als u zich niet beweegt

Bij vroege artrose zijn pijn en stijfheid zeer beperkt. U voelt bijvoorbeeld wat pijn in uw heupen of knieën na het oplopen van een trap. Misschien voelt uw rug een korte periode stijf aan bij het ontwaken. Maar naarmate het slijtageproces vordert, kunnen uw gewrichten ook pijn doen als u rustig op de bank voor de TV zit. Dit noemen we dan ook rustpijn. Bovendien worden uw gewrichten stijver en stijver.

6) Afname stabiliteit

Bij artrose kunt u het aangetaste gewricht niet meer zo ver en vrij bewegen als voorheen. Het bewegingsbereik neemt steeds verder af. Daardoor verzwakken de spieren en wordt het gewricht minder stabiel. Dit kunt u enigszins voorkomen door spierversterkende oefeningen te doen. Blijf daarnaast in beweging. Een half uur per dag wandelen, fietsen of zwemmen houdt de gewrichten soepel en vermindert de pijn.

7) Misvormde gewrichten

Op de plekken waar het kraakbeen is afgesleten, kan extra botweefsel ontstaan. Dit worden osteofyten genoemd. Daardoor kunnen gewrichten er vreemd uit gaan zien. Dit is het meest zichtbaar bij artrose in de vingers. Er verschijnen dan botachtige gezwellen in de gewrichten. Alle veranderingen door artrose kunnen leiden tot een andere stand van de gewrichten of misvormingen.

8) Rugpijn

Artrose kan niet alleen in de knie, heup of schouder ontstaan, maar ook in de wervelkolom. Als de tussenwervelschijven zijn beschadigd, veroorzaken deze milde pijn en stijfheid en op den duur ook afname van uw lichaamslengte. Wanneer er slijtage optreedt in de nek of onderrug kunnen de klachten ernstiger zijn. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, pijn en zwakte in armen of benen. De botsporen die de plaats van het afgesleten kraakbeenweefsel innemen, gaan dan op de zenuwen drukken. Dit veroorzaakt deze klachten.

9) Gewrichten op slot

Tijdens het slijtageproces laten steeds kleine kraakbeenschilfertjes los. Soms kan het ook gebeuren dat een groter stukje afbreekt. Dat gaat vervolgens zwerven door het gewricht. Hierdoor kan het gewricht plotseling op slot raken, zodat u het niet meer kunt buigen of strekken.

10) Warme gewrichten

Warme en gezwollen gewrichten wijzen op ontstekingen door artrose. Deze symptomen ontstaan vrijwel altijd bij artrose. Aan het afgesleten kraakbeen kunt u weinig doen. Wat eenmaal weg is, groeit niet meer terug. Uw enige optie is om de ontstekingsverschijnselen in uw gewrichten te bestrijden. Dit zorgt ervoor dat ze minder pijn doen en soepeler worden. Bovendien voorkomt u zo, dat ontstekingen het slijtageproces van het kraakbeen onderhouden of zelfs versnellen. Bij beginnende ontstekingen kunt u Paracetamol gebruiken. Ook kan uw arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven. Kiest u liever voor een natuurlijke ontstekingsremmer zonder bijwerkingen? Probeer dan eens vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

Wellicht ook interessant voor u:

15 tips om uw leven met artrose comfortabeler te maken
Artrose en overgewicht
Pijnbestrijding bij Artrose
Oefentherapieën bij artrose

Veelgestelde vragen over symptomen van artrose

Waarom zijn mijn gewrichten warm en gezwollen?

Dit kan wijzen op ontstekingen als gevolg van artrose. Deze ontstaan niet aan het slijtende kraakbeen, maar door irritatie van de gewrichtskapsels. Bij beginnende klachten kunt u paracetamol of natuurlijke ontstekingsremmers gebruiken.

Waarom gaan mijn gewrichten er zo vreemd uit zien?

Het verlies aan kraakbeen probeert het lichaam te corrigeren door de aanmaak van extra botweefsel. Er ontstaan botachtige gezwellen die de gewrichten als het ware misvormen. Dit is vooral bij de vingers goed te zien.

Waarom heb ik pijn als ik op een stoel zit?

Bij beginnende artrose heeft u alleen wat pijn als u zich inspant. Naarmate het slijtageproces vordert, kunt u ook last krijgen van rustpijn. Bijvoorbeeld als u in uw luie stoel op uw gemak de krant aan het lezen bent. Ook wordt het aangetaste gewricht steeds stijver.

Waarom maken mijn gewrichten zoveel lawaai?

Bij artrose kunnen gewrichten luidruchtig worden bij het bewegen. Door de slijtage wordt het oppervlak van het kraakbeen onregelmatig. Dan kunt u schurende, knarsende of krakende geluiden horen. Zeker als het kraakbeen in de gewrichten helemaal verdwenen is en er bot-op-bot contact ontstaat.

Waarom schiet mijn kniegewricht op slot?

Dat kan gebeuren als er als gevolg van artrose een stukje kraakbeen afbreekt. Dit kan het gewricht plotseling blokkeren, waardoor u uw knie niet meer kunt buigen of strekken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen