Quad Power: sleutel tot minder knieoperaties

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 dec 2023

Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat het versterken van de quadriceps-spieren kan helpen om een knievervanging te voorkomen. Dit zijn de sterkste spieren van het lichaam en bevinden zich aan de voorkant van het dijbeen. In dit artikel is ook een link opgenomen naar oefenvideo’s om deze spiergroep te versterken.

Uit recent onderzoek blijkt dat sterke quadriceps-spieren de kans op een knievervanging kunnen verlagen. Dit zijn de spieren aan de voorkant van het dijbeen die sterker zijn dan de hamstrings die zich aan de achterkant bevinden. Daardoor spelen de quadriceps een grotere rol bij het stabiliseren van de knie en het vertragen van de artrose in dit gewricht.

Krachttrainingsprogramma’s

Dit onderzoek van de Universiteit van Californië is in november 2023 gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA). De studie werd uitgevoerd door professor Upasana Upadhyay Bharadwaj en toont de grote potentie van krachttrainingsprogramma’s aan voor mensen met gevorderde knieartrose. Daarbij moet volgens haar de nadruk liggen op het versterken van de spieren aan de voorkant van het dijbeen in plaats van de hamstrings die zich aan de achterkant bevinden.

Tegenkrachten

De quadriceps vormen de sterkste spiergroep in het lichaam en hebben een aanzienlijke invloed op het lopen en andere bewegingsactiviteiten. De hamstrings spelen een rol bij het buigen en strekken van de heup, wat cruciaal is voor bewegingen zoals zitten, traplopen en fietsen.

“Deze twee spiergroepen fungeren als tegenkrachten. Bij een goede balans tussen de quadriceps en hamstrings zijn een breed scala aan activiteiten mogelijk, terwijl het kniegewricht goed beschermd wordt,” zegt de Amerikaanse professor. “Een onbalans kan echter – naast andere factoren – leiden tot de progressie van artrose in het kniegewricht.”

Minder kans op knieoperatie

Upasana Upadhyay Bharadwaj evalueerde tijdens het onderzoek het dijbeenvolume van 135 deelnemers aan het Osteoarthritis Initiative. Dit is een landelijk onderzoek dat wordt gesponsord door de National Institutes of Health in Amerika. Bij patiënten met sterkere quadriceps-spieren in vergelijking met hun hamstringspieren was de kans op een knievervangende operatie kleiner. “Deze bevindingen kunnen leiden tot gerichte therapieën voor patiënten met beginnende en gevorderde knieartrose. Maar ook het grote publiek kan profiteren van deze onderzoeksresultaten door de quadriceps intensiever te trainen om knieartrose te voorkomen,” aldus de Amerikaanse professor.

Oefeningen voor Squat Power

Meer weten over knieartrose? Hier kunt u meer lezen over de symptomen en behandelingen. Ook vindt u hier tips en oefeningen, waaronder trainingsvideo’s voor de quadriceps-spieren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.