Langzaam afvallen redt levens van zwaarlijvige artrosepatiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 dec 2023

Last van overgewicht en heup- of knieartrose? Dan loopt u een groter risico op aandoeningen die kunnen leiden tot vroegtijdige sterfte. Daarom is het belangrijk voor mensen met gewrichtsklachten om te streven naar een gezond lichaamsgewicht. Chinese onderzoekers raden echter ‘crashdiëten’ af en adviseren om heel geleidelijk af te vallen. Het hoe en waarom wordt in dit artikel uitgelegd.

Mensen met overgewicht die ook last hebben van knie– of heupartrose lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Deze aandoeningen kunnen leiden tot vroegtijdige sterfte. Daarom is het beheersen van het lichaamsgewicht van levensbelang voor artrosepatiënten die veel overtollige kilo’s met zich meedragen. Volgens onderzoekers van het Xiangya University Hospital in China kunnen echter ‘crashdiëten’, waarbij je in korte tijd veel kilo’s verliest, het tij niet keren.

Sibutramine

Een recent onderzoek van de Chinese universiteit wijst uit dat een langzame tot matige gewichtsafname door het gebruik van anti-obesitasmedicatie het risico op vroegtijdige sterfte kan verminderen. Dit voordeel is niet geconstateerd bij artrosepatiënten met een snelle gewichtsafname. Aan deze studie namen 6.524 patiënten met knie- of heupartrose deel. Ze werden gedurende vijf jaar behandeld met medicijnen zoals orlistat, sibutramine, of rimonabant.

Minder risico

De groep met een langzaam tot matig gewichtsverlies had een 28 procent lager risico op overlijden in vergelijking met de artrosepatiënten met snel gewichtsverlies. De bevindingen suggereren dat een geleidelijke gewichtsafname, gestimuleerd door medicijnen tegen obesitas, levensverlengende voordelen kan hebben voor zwaarlijvige patiënten met knie- of heupartrose. Dit onderzoek is gepubliceerd in december 2023 in het tijdschrift Arthritis & Rheumatology.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.