Zeven mysterieuze symptomen van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis treft niet alleen uw gewrichten. Er kunnen overal in uw lichaam problemen ontstaan, zelfs op plekken waar u dat niet snel zult verwachten. De zeven meest bijzondere symptomen van deze reumatische aandoening worden in dit artikel behandeld.

Gewrichtspijn is het meest kenmerkende symptoom van reumatoïde artritis. Bij deze reumatische aandoening raakt de slijmvliesbekleding aan de binnenkant van de gewrichten chronisch ontstoken. Deze ziekte kan echter ook gezond weefsel op andere plaatsen in het lichaam aantasten. Zelfs op plaatsen waar u het niet zult verwachten. Hier zijn enkele minder bekende – maar soms ernstige – symptomen die kunnen optreden bij reumatoïde artritis. Heeft u last van één of meer van deze minder bekende symptomen van reumatoïde artritis? Bespreek deze klachten dan met uw huisarts of specialist.

1) Gemakkelijk blauwe plekken krijgen

Auto-immuunziekten – zoals reumatoïde artritis – kunnen ervoor zorgen dat het aantal bloedplaatjes afneemt. Dit zijn cellen die het bloed laten stollen als u inwendig of uitwendig bloed verliest. Als gevolg van deze reumatische aandoening gebruikt of vernietigt uw lichaam meer bloedplaatjes dan dat het produceert, waardoor u gemakkelijk blauwe plekken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als u valt of ergens tegenaan stoot. Ook is bekend dat bij gebruik van bepaalde reumamedicijnen – zoals prednison – de kans op het krijgen van blauwe plekken toeneemt.

2) Chronische vermoeidheid

Bloedarmoede door ontstekingen en chronische ziekte treedt vaak op bij reumatische aandoeningen als reumatoïde artritis en lupus. Dit is na bloedarmoede door ijzertekort de meest voorkomende vorm van anemie. Bij beide vormen circuleert er te weinig ijzer in het bloed. Bij bloedarmoede door ontstekingen en chronische ziekte is het opgeslagen ijzergehalte in het lichaam normaal, maar wordt er te weinig van dit mineraal aan het bloed afgegeven. Veelvoorkomende symptomen zijn zwakte, vermoeidheid, bleke huid, snelle hartslag en kortademigheid.

3) Huidproblemen

Reumatoïde artritis kan zelfs uw huid aantasten. Ongeveer een kwart van de patiënten ontwikkelt reumatoïde knobbeltjes. Dit zijn kleine bultjes onder de huid die vaak gepaard gaan met jeukende handen en voeten. Pijnlijke huiduitslag, huidzweren of zweertjes in de mond kunnen symptomen zijn van een ernstige aandoening die verband houdt met reumatoïde vasculitis. Het lichaam maakt dan spontaan ontstekingen aan in de bloedvaten.

4) Jeukende en droge ogen

Keratoconjunctivitis sicca of het droge-ogensyndroom komt relatief veel voor bij patiënten met reumatoïde artritis. Deze aandoening is het gevolg van onvoldoende productie van traanvocht of een onjuiste samenstelling daarvan. Typische klachten zijn droogheid, brandend gevoel, jeukerig of stekend gevoel, wazig blik, roodheid en vermoeidheid. In de meeste gevallen zijn beide ogen aangedaan. Het droge-ogensyndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

5) Scherpe pijn op de borst

De ontstekingen bij reumatoïde artritis kunnen ook pijn op de borst veroorzaken die echter geen verband houden met hart- en vaatziekten. Deze klacht is het gevolg van irritatie van de gewrichten die de ribben met het borstbeen verbinden. Dit kan erg pijnlijk zijn. Daarom denken veel patiënten direct aan een hartaanval wanneer er pijn op de borst ontstaat. Het is dus niet het gevolg van een hartaandoening, maar een symptoom die bij reumatoïde artritis kan optreden. De pijn verdwijnt meestal vanzelf, maar kan een paar weken of soms langer aanhouden.

6) Voetproblemen

Reumatoïde artritis kan problemen in de enkel en voet veroorzaken. De gewrichten kunnen daardoor pijnlijk aanvoelen en ook kan er roodheid en zwelling ontstaan. Mensen met deze reumatische aandoening kunnen ook last krijgen van eeltknobbels, hamertenen, slijmbeursontsteking, reumatische knobbeltjes en hielpijn.

7) Prikkelende, brandende of gevoelloze handen

Als u geen gevoel meer hebt in uw handen of last hebt van brandende of prikkelende vingers kan dit een teken zijn van het carpaal tunnelsyndroom (CTS). Bij deze aandoening – die veel voorkomt bij patiënten met reumatoïde artritis – is de zenuw die van de pols naar de vingers loopt, bekneld geraakt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen