Is de achillespees uw achilleshiel?

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

De achillespees (tendo Achilles) is een dikke en sterke pees die aan de achterzijde van de voet en enkel loopt. Het vormt de verbinding tussen de twee kuitspieren en de hiel. De kuitspieren – en dus ook de achillespees – spant u onder andere aan tijdens het lopen, rennen, springen, fietsen en op de tenen staan. Bij deze inspanningen komen vaak grote krachten op de achillespees te staan, waardoor deze flink belast wordt. Blessures aan deze pees komen dan ook vaak voor.

Is de achillespees uw achilleshiel?

Wat is het verhaal achter de achillespees?

De achillespees is de sterkste en dikste pees van uw lichaam. Het verbindt de beide kuitspieren – de musculus gastrocnemius en de musculus soleus – met het hielbeen. De achillespees is vernoemd naar de Griekse held Achilles. Zijn moeder – de zeegodin Thetis – had het plan opgevat om haar baby onschendbaar te maken. Daarom dompelende zij haar zoontje in het magische water van de rivier Lethe of Styx. Met één ding hield ze echter geen rekening tijdens dit ritueel. Omdat ze Achilles bij de hiel vasthield, bleef dit een kwetsbare plek. Tijdens de Trojaanse oorlog werd hij dan ook gedood door een giftige pijl in zijn hiel.
Ook bij veel mensen blijkt deze pees een ‘achilleshiel’ te zijn. Achillespeesblessures komen immers vaak voor. Deze zijn veelal pijnlijk en hardnekkig. Daardoor kan veel hinder worden ondervonden bij het uitoefenen van veel dagelijkse activiteiten.

Wat zijn de symptomen van een achillespeesblessure?

Afhankelijk van de oorzaak kunt u last hebben van pijn in de achillespees. Deze kan toenemen tijdens of na een inspanning. Ook kan de pees stijf aanvoelen. Dit treedt meestal aan het begin van de inspanning op. Andere symptomen zijn: een rode huid, een knisperend geluid en zwelling. Soms kunt u nauwelijks of helemaal niet meer op uw tenen staan.

Wat zijn de oorzaken van een achillespeesblessure?

De belangrijkste oorzaak van een achillespeesblessure is overbelasting. Intensief sporten, een slechte warming-up, het dragen van verkeerde (sport)schoenen, een verkeerde lichaamshouding en het niet goed uitvoeren van oefeningen kunnen allemaal bijdragen aan een achillespeesblessure. Een typische sportblessure dus. Maar ook de leeftijd kan een rol spelen. Bij het ouder worden kan de stevigheid van het weefsel van de achillespees afnemen.

Degeneratie van de achillespees

Tendinose is een degeneratieve aandoening van de achillespees. Dit wordt veroorzaakt door afbraak van het harde en vezelige collageen, waaruit de pezen zijn opgebouwd. Er ontstaan kleine scheurtjes in de achillespees en de trekkracht neemt af. Boven de 40 jaar wordt het peesweefsel minder sterk, zodat de kans op beschadigingen toeneemt. Tendinose kan ook het gevolg zijn van overbelasting. Het is dan ook een veelvoorkomende sportblessure. Het gaat hier om een milde aandoening. Maar doordat het peesweefsel minder sterk is, neemt de kans op andere blessures wel toe. Het kan lang duren voordat de scheurtjes zich weer goed hersteld hebben. Bij aanhoudende en ernstige pijn zal de huisarts u doorsturen naar de fysiotherapeut. Hij of zij zal oefeningen met u doen om het verzwakte peesweefsel te versterken.

Ontsteking aan de achillespees

Tendinitis Achilles is een ontsteking van de achillespees. Ook onder mensen die niet of nauwelijks sporten komt deze aandoening veelvuldig voor. Naast overbelasting, bijvoorbeeld zonder warming-up gaan sporten, is ouder worden eigenlijk de grootste boosdoener.
Er ontstaan milde pijnklachten bij het lopen die na een paar uur weer verdwijnen. Ook kan de achillespees pijnlijk en stijf aanvoelen bij het opstaan. De pees kan soms gezwollen zijn.
Een andere variant is peritendinitis. Dit is een ontstoken zwelling van het vlies rondom de achillespees. De pees zelf is dan niet verdikt of ontstoken. Een beginnende peesontsteking gaat meestal binnen twee weken weer over. Bij de behandeling staat het wegnemen van de overbelasting centraal. Dat kan door het nemen van meer rust, het dragen van beter schoeisel en het verbeteren van de stand van de voet. Bij sporters zal het trainingsschema moeten worden aangepast.
Als de pijn in uw achillespees ook in rust aanhoudt, dan is er sprake van een chronische achillespeesontsteking. Hier staat een herstelperiode van minimaal 6-8 weken voor. De arts zal u ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven en/of u doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Operatief is in deze fase vrijwel geen oplossing te bereiken.

Gescheurde achillespees

Soms kan de achillespees gedeeltelijk of helemaal scheuren. Dit wordt een achillespeesruptuur genoemd. Deze blessure kan optreden tijdens het sporten of een andere zware inspanning, maar ook spontaan tijdens een simpele poging tot krachtig afzetten. Dit letsel is vrijwel altijd het gevolg van een verzwakking – degeneratie – van het peesweefsel door veroudering. Achillespeesrupturen treden dan ook meestal op na het 40e levensjaar.
Bij een gescheurde achillespees treden klachten op als pijn, roodheid en zwelling, krachtsverlies en niet meer in staat zijn om het been normaal te belasten. Bij een niet-operatieve behandeling wordt het onderbeen 8 weken in het gips gezet. Dat gebeurt zodanig, dat de voorvoet naar beneden wijst. Zo kunnen de afgebroken delen van de achillespees weer keurig aan elkaar groeien. Bij een operatie worden beide helften van de achillespees weer aan elkaar gehecht.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over artrose in de knie die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de knie of een andere aandoening.

Geneest de ontsteking van mijn achillespees ooit nog?

Is er nog hoop dat de ontsteking bij mijn achillespees weg gaat?
Je bent inderdaad orthopedisch wel zo’n beetje uitbehandeld. Misschien dat de revalidatiearts nog iets voor je kan betekenen. Verder zou je op eigen kosten ergens een PRP-behandeling kunnen krijgen waarbij je een injectie krijgt met een deel van je eigen afgedraaide bloedmonster. Zoek het maar eens op. De verzekeraar vergoedt het niet meer. Wij hebben enige jarenlang, redelijk succesvol, patiënten met dit soort chronische klachten ermee behandeld.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen