Tendinose: als de schouderpezen minder sterk worden

De pezen in de schouder kunnen bij het ouder worden, overbelasting en onderbelasting wakker worden. Dit wordt Tendinose genoemd. Er ontstaat pijn en de trekkracht van de pezen nemen af. Het gaat hier om een milde aandoening die met rust en fysiotherapie kan worden verholpen.

En wat is het verschil tussen Tendinose en Tendinitis?

Tendinose: als de schouderpezen minder sterk worden
Tendinose is een aandoening van de pezen en doet zich het meest voor in de schouder. Dat is niet zo opmerkelijk. De schouder is immers het gewricht van uw lichaam waar de meeste beweging in zit. De vier grote pezen in dit gebied zorgen ervoor dat de armen naar links en rechts, omhoog en omlaag, naar voren en achter en zelfs ronddraaiend kunnen bewegen. Doordat we de armen vaak veel en intensief gebruiken, kunnen de schouderpezen overbelast raken. De meest voorkomende aandoeningen van de pezen zijn Tendinitis en Tendinose. In het eerste geval gaat het om een ontsteking van de pezen. Bij Tendinose of Tendinopathie neemt de kwaliteit van de pees af. Overigens kunnen ook de pezen in de elleboog, pols, heup, knie en achillespees geïrriteerd raken. Een tennisarm bijvoorbeeld is in feite een vorm van Tendinitis of Tendinose.

Wat is een pees?

Pezen vormen een onmisbare schakel bij het maken van bewegingen. Dit zijn sterke koorden die gemaakt zijn van een harde en vezelige stof dat collageen wordt genoemd. Ze brengen de spieractiviteit over op het bot. Daardoor zijn we in staat om bijvoorbeeld te lopen, tillen of bukken. Pezen kunnen heel wat kracht en spanning weerstaan. Maar bij veelvuldige, intensieve of verkeerde bewegingen kunnen er problemen ontstaan. Deze kunnen vooral in het schouder optreden, omdat dit het meest beweeglijke gewricht van uw lichaam is. Meestal wordt de diagnose Tendinitis gesteld. Maar in de praktijk blijkt het in werkelijkheid vaak om Tendinose te gaan.

Wat is Tendinose?

Tendinose is een degeneratieve aandoening van de pezen. Door afbraak van collageen ontstaan er kleine scheurtjes in dit weefsel. Deze worden in het Engels met ‘microtears’ aangeduid. Er ontstaat abnormale groei van bloedvaten en de pees neemt in omvang toe. Daardoor wordt de trekkracht van de pezen minder. Een Tendinose is meestal niet ernstig. De verzwakking van de pezen verhoogt echter wel de kans op blessures. In ernstige gevallen kan de pees scheuren en is een operatie vereist.

Wat is de oorzaak van Tendinose?

golfen
De kans op deze aandoening neemt toe boven de 40 jaar. Bij het ouder worden, wordt het peesweefsel minder sterk en neemt de kans op scheurtjes toe. Ook overbelasting en het maken van verkeerde bewegingen kan Tendinose veroorzaken. Dat geldt tevens voor onderbelasting. Doordat de pees onvoldoende wordt gebruikt, wordt de kwaliteit minder. Een verkeerde lichaamshouding kan de spanning op de pezen verhogen, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Bij reumatische aandoeningen kunnen de pezen verzwakken, zoals bij Reumatoïde artritis en Jicht. Tendinose komt vaker voor bij mensen die één van de volgende sporten beoefenen: golf, tennis, honkbal, bowling, hardlopen en zwemmen.

Wat zijn de symptomen van Tendinose?

Bij Tendinose voelt u pijn in uw schouder. Meestal treedt de pijn op waar de pees de spier en het bot met elkaar verbindt. Soms kan de pijn ook in andere delen van de schouder voelbaar zijn. De pijn neemt toe bij het bewegen en vooral wanneer de armen naar boven worden bewogen. Het is vaak niet mogelijk om ’s nacht op de pijnlijke schouder te slapen.

Hoe wordt Tendinose behandeld?

Deze aandoening is meestal mild, dus u hoeft er niet mee naar de huisarts. Beschadigde pezen herstellen zich heel langzaam. Het genezingsproces kan dan ook vele maanden duren. Door uw schouders voldoende rust te geven, kunt u het herstel wat versnellen.
Wanneer de pijn langer aanwezig blijft en in hevigheid toeneemt, dan is een bezoekje aan de huisarts wel aan te raden. De arts zal uw schouder onderzoeken en mogelijk een MRI of echografie laten uitvoeren om een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak. In de meeste gevallen zal hij u doorsturen naar de fysiotherapeut. Gerichte oefentherapie zorgt ervoor dat de kwaliteit van de verzwakte pees weer toeneemt. Nogmaals: een pees herstelt zeer langzaam. U zult dus gedurende langere tijd de opgegeven oefeningen dagelijks moeten blijven doen. Soms kan er een scheur ontstaan in de pees. Dit wordt een ‘ruptuur’ genoemd. U zult dan worden doorverwezen naar een orthopedisch chirurg voor een herstellende operatie.

Helpt een pijnstiller bij Tendinose?

Tegen de pijn kunt u eventueel een Paracetamol nemen. Bij hevige klachten kan de arts een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAIDs) voorschrijven. Deze geneesmiddelen verminderen weliswaar de pijn, maar blijken het genezingsproces van de pezen te belemmeren. Het advies is om ze uitsluitend gedurende een korte tijd als pijnbestrijder te gebruiken. Mogelijke alternatieven zijn vloeibare GroenlipmosselCurcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die het herstelproces van de pezen niet zouden afremmen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen