Oestrogeen mogelijk sleutel tot behandeling van rug- en artrosepijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 nov 2023

Het is al langer bekend dat oestrogeen meer is dan alleen een geslachtshormoon. Tijdens de overgang begint de aanmaak ervan geleidelijk af te nemen, waardoor vrouwen vatbaarder worden voor lage rugklachten en artrose. Chinese onderzoekers bestuderen nu deze link in de hoop een therapie op basis van oestrogeen te ontwikkelen.

Een recente studie toont aan dat oestrogeen mogelijk effectief kan zijn als behandeling voor lage rugpijn en artrose. Na de menopauze, wanneer de productie van dit vrouwelijke geslachtshormoon afneemt, krijgen vrouwen vaker last van deze aandoeningen dan mannen. In deze studie hebben Chinese onderzoekers bewijs verzameld en geanalyseerd dat suggereert dat oestrogeen een cruciale rol kan spelen in de gezondheid van tussenwervelschijven en gewrichten.

Veelbelovende resultaten

Onderzoekers Felicity Han en Sidong Yang, verbonden aan het Third Hospital van de Hebei Medical University in China, zijn van mening dat op oestrogeen gebaseerde therapieën kunnen bijdragen aan de aanpak van lage rugklachten en artrose. Hoewel de resultaten van hun studie veelbelovend zijn, benadrukken ze dat er nog veel onbekend is over hoe oestrogeen de pijn verlicht en wat de mogelijke bijwerkingen van zo’n therapie kunnen zijn.

Over de potentiële voordelen van oestrogeen merkt Yang op: “De mogelijke impact van oestrogeen op gewrichtsklachten moet nog grondig worden onderzocht,” zegt Yang. “We moeten eerst begrijpen welke behandelingen en doseringen het meest effectief en veilig zijn.”

Geslachtshormoon

Volgens Yang en Han zijn er inmiddels overtuigende verbanden aangetoond tussen oestrogeen en gewrichtspijn. Dit bevestigt hun standpunt dat oestrogeen veel meer is dan alleen een geslachtshormoon. De onderzoekers hopen nieuwe deuren te hebben geopend om met oestrogeenbehandelingen het leven van miljoenen mensen wereldwijd te verbeteren. Wilt u meer lezen over de link tussen geslachtshormonen en gewrichtsklachten? U kunt het uitgebreide artikel hier lezen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.