Deze onalledaagse manier van lopen kan gewrichtsklachten verlichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 jan 2023

Last van knieartrose of lage rugklachten? Ga dan eens een stukje achteruitlopen. Volgens een Engelse inspanningsfysioloog is dit de manier om uw spieren en gewrichten te versterken en de pijn te verminderen. Kies wel uw parcours met grote zorgvuldigheid uit!

Wandelen is een van de gemakkelijkste vormen van lichaamsbeweging. Het vereist geen speciale uitrusting en is helemaal gratis. Eén vorm van lopen kan echter voor mensen met gewrichtsklachten meer voordelen opleveren dan de traditionele voorwaartse gang. En dat is achteruit lopen. Daarmee versterkt u de spieren, gewrichten en het coördinatievermogen.

Goed bij knieartrose

“Voor de meeste mensen is lopen iets wat ze op de automatische piloot doen. Maar wat gebeurt er als we onze hersenen en ons lichaam uitdagen door achteruit te lopen? Deze koerswijziging vraagt niet alleen meer van onze aandacht, maar kan ook extra gezondheidswinst opleveren,” zegt Jack McNamara, docent Klinische Inspanningsfysiologie aan de Universiteit van Oost-Londen.
Volgens hem hebben twee van de vier belangrijkste spieren in onze dijen de neiging om iets harder te werken als je stappen achteruit zet. Deze worden normaal gesproken amper gebruikt als je vooruit loopt. Door achteruit te lopen kunt u deze spieren – die betrokken zijn bij het strekken van de knie – versterken. Dit vermindert de belasting van dit gewricht. Ook worden er meer spieren geactiveerd om u rechtop te houden en te voorkomen dat u achterover valt.
“Dit kan de pijn verminderen bij mensen met knieartrose,” aldus McNamara.

Goed bij lage rugpijn

Door de houdingsverandering bij het achteruit lopen, worden ook meer spieren gebruikt die de wervelkolom ondersteunen. Het kan volgens de Engelse inspanningsfysioloog een bijzonder heilzame oefening zijn voor mensen met chronische lage rugpijn.
McNamara: “Vooruit lopen kun je urenlang op verschillende soorten terrein doen. Dat is niet het geval wanneer u voor de omgekeerde richting kiest. Daar is een parcours voor nodig dat vlak is en geen obstakels heeft. Kies daarom binnenshuis voor de gang, een open veld of de galerij van een flatgebouw. De veiligste manier van achteruitlopen is op een loopband.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.