Psychologische behandeling verdrijft chronische rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 nov 2021

Bij de meeste mensen met rugklachten wordt geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden. Bij een nieuwe behandeling wordt dit gegeven als uitgangspunt genomen. De chronische pijn wordt met succes bestreden met Pain Reprocessing Therapy. Na afloop van deze psychologische behandeling waren de meeste patiënten een jaar lang klachtenvrij.


Een psychologische behandeling van vier weken heeft bij patiënten met chronische rugklachten een goed effect gehad. Bijna 70 procent was na deze therapie pijnvrij of bijna pijnvrij. Ook zagen de onderzoekers dat de hersengebieden die betrokken zijn bij pijnverwerking positieve veranderingen vertoonden. Deze klinische studie van de Universiteit van Colorado is eind september 2021 gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA Psychiatry.

Pijn afleren

De patiënten met chronische rugpijn ondergingen een psychologische behandeling die Pain Reprocessing Therapy (PRT) wordt genoemd. Niet alleen waren de meeste deelnemers na afloop vrijwel zonder pijnklachten, dit effect hield ook nog eens een jaar lang aan. Deze bevindingen leveren één van de sterkste bewijzen dat een psychologische behandeling krachtige én duurzame verlichting kan geven bij chronische pijn.
“Tot voor kort werd aangenomen dat chronische pijn veroorzaakt wordt door een probleem ergens in het lichaam. Daar is de behandeling dan ook op gericht,” vertelt onderzoeker Yoni Ashar. ”Bij PRT wordt er van uitgegaan dat de hersenen pijn kunnen veroorzaken als er geen weefselbeschadiging is of als het letsel al lang genezen is. Dat betekent dat mensen die pijnklachten hebben deze kunnen afleren. Uit ons onderzoek blijkt dat dit werkt.”

Vals pijnalarm

Ongeveer 85 procent van de mensen met chronische rugklachten heeft ‘primaire pijn’. Dat betekent dat medische testen geen duidelijke lichamelijke bron kunnen aanwijzen, zoals weefselbeschadiging. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde netwerken van zenuwcellen overgevoelig zijn en te heftig reageren op zelfs milde prikkels.
“Pijn is een waarschuwingssignaal dat er iets mis is met het lichaam. Bij primaire chronische pijn wordt als het ware een vals alarm afgegeven. Dit haperende systeem proberen we met PRT uit te schakelen,” aldus Ashar. En hij vervolgt: ”Het idee achter deze therapie is dat mensen pijn als veilig gaan beschouwen in plaats van bedreigend. Daardoor kunnen hersennetwerken veranderen die pijn versterken en neutraliseren.”

Pijnpsycholoog

PRT is een techniek die is ontwikkeld door de in Los Angeles gevestigde pijnpsycholoog Alan Gordon. Het doel is om patiënten voorlichting te geven over de rol van de hersenen bij het ontstaan van chronische pijn. Daarbij worden ze geholpen om hun pijn opnieuw in te schatten, terwijl ze bewegingen maken die ze eerder niet durfden te doen. Ook worden emoties aangepakt die de pijn kunnen verergeren. Tijdens dit onderzoek kregen 151 mannen en vrouwen met chronische rugpijn gedurende vier weken acht behandelingen met deze techniek. Daarna was 66 procent van de deelnemers bijna of volledig pijnvrij. Bij veel deelnemers bleven de klachten een jaar weg.
“De omvang en duurzaamheid van pijnverminderingen die we zagen, worden zeer zelden waargenomen in onderzoeken naar chronische pijnbehandeling,” zegt Ashar. “Scans na afloopt van de behandeling toonden aan dat de hersengebieden die pijnsignalen verwerken aanzienlijk tot rust waren gekomen. Deze studie suggereert een fundamenteel nieuwe manier om na te denken over de oorzaken van chronische rugpijn. Het biedt een potentieel krachtige optie voor mensen die pijnvrij of bijna pijnvrij willen leven.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.