Scoliose

Scoliose (kromme rug) komt met name bij jonge meisjes voor

De niet-medische term voor Scoliose is ‘kromme rug’. Dat maakt in één keer duidelijk wat deze aandoening nu precies is. De wervelkolom is zijdelings gekromd en in veel gevallen ook om zijn as gedraaid. In ons land heeft 4 op de 1000 mensen Scoliose. Ieder jaar komen er ongeveer 1000 nieuwe patiënten bij. Dit zijn meestal meisjes tussen de 10 en 18 jaar.

Wat is een Scoliose nu precies?

scolioseAls je aan de voorkant of achterkant naar de wervelkolom of ruggengraat kijkt, dan staat deze normaal gesproken in een rechte lijn. Bij een normale houding van de rug zijn er van opzij wel vier natuurlijke krommingen te zien. Het gaat om een bolling vanuit het bekken en de billen, een holling vanuit de lage rug, een bolling van de middenrug en een holling in de nek. Deze S-vormen zijn nodig om het lichaamsgewicht zo efficiënt mogelijk te verdelen en om het lichaam goed in balans te houden. Daardoor is er minimale spierkracht nodig om het evenwicht te bewaren. Bij een Scoliose is de wervelkolom echter ook zijdelings verkromd, waardoor er één of twee bochten ontstaan. Meestal draait de wervelkolom ook om haar as, zodat er een bochel ontstaat. Bij een C-vormige Scoliose groeit de wervelkolom maar één kant op. Een S-vormige Scoliose komt echter het vaakst voor. Er zijn dan twee zijdelingse verkrommingen aanwezig. Men spreekt van een Scoliose als de bocht 12 graden of meer bedraagt.

Hoe ontstaat een Scoliose?

Een scoliose kan al bij de geboorte aanwezig zijn. De aandoening ontstaat dan door één of meerdere aangeboren wervelafwijkingen. Het kan om halve wervels gaan of wervels die aan één kant aan elkaar zijn vastgegroeid. In de meeste gevallen ontstaat een Scoliose tijdens de groei van baby naar volwassene. Bij meisjes is de kans op deze aandoening groter dan bij jongens. Het jaar voor de eerste menstruatie maken zijn immers een flinke groeispurt door. Dit verhoogt het risico van scheefstand.

Een scoliose kan ook op latere leeftijd nog ontstaan. In veel gevallen speelt dan een verschil in beenlengte een rol. Het lichaam past de houding en bewegingen aan, wat kan resulteren in een zijdelingse stand van de wervelkolom. Daarnaast kan een Scoliose het gevolg zijn van het verouderingsproces. Door slijtage – en soms ook onder invloed van osteoporose – kan een reeds aanwezige bocht in graden toenemen. Deze vorm van Scoliose ontwikkelt zich tussen het 40e en 50e levensjaar.

Wat zijn de klachten bij een Scoliose?

Eén van de bekendste klachten bij deze aandoening is: pijn in de rug. Deze pijn is vooral aanwezig wanneer er voorover wordt gebogen. Bij een bocht ter hoogte van de borst kunnen er problemen ontstaan met de bloedsomloop en ademhaling. Als de kromming van de wervelkolom lager aanwezig is, kan er door druk tegen de maag maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Andere klachten kunnen zijn: hoofdpijn, uitstralende pijn naar de benen, stijfheid en vermoeidheid door een verminderde longfunctie.

Hoe wordt de diagnose voor een Scoliose gesteld?

rug scolioseDe arts zal eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten. De wervelkolom zal daarbij van boven tot beneden grondig gecontroleerd worden. Er zal zorgvuldig worden gekeken of de schouders ten opzichte van elkaar scheef staan en of er zichtbare krommingen in de ruggengraat aanwezig zijn. Ook zal gecontroleerd worden op de aanwezigheid van een bult. Op een röntgenfoto kunnen de zijdelingse wentelingen van de ruggengraat goed in beeld worden gebracht. Wanneer een Scoliose is vastgesteld, zal de arts uitzoeken of de aandoening een duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Bijvoorbeeld een verschil in beenlengte. Dit is belangrijk voor de verder behandeling van een Scoliose.

Hoe wordt een Scoliose behandeld?

Hoe eerder een Scoliose wordt vastgesteld, hoe beter de behandeling kan zijn. Daarbij is het hoofddoel om de verdere zijdelingse verkromming van de wervelkolom te stoppen. Als deze verkromming niet meer dan 25 graden bedraagt, zal eerst gekozen worden voor oefentherapie. Denk daarbij aan fysiotherapie, cesartherapie en mensendieck. Deze oefentherapeuten doen eigenlijk allemaal hetzelfde: de pijnklachten verminderen en de beweeglijkheid van de rug verbeteren. Ook kan de hulp van de chiropractor worden ingeroepen. Hij richt zich op stoornissen van het bewegingsapparaat. Bij een kromming tussen de 25 en 45 graden komt de orthopeed in beeld. Deze kan een brace of gipskorset adviseren. De Scoliose zal hierdoor niet verdwijnen. Het proces van verkromming kan wel gestopt worden en de kromming kan eventueel wat verminderen.

Wanneer wordt er operatief ingegrepen bij een Scoliose?

Wanneer de kromming meer dan 45 graden bedraagt, verliest de brace haar corrigerende werking. Er kan dan gekozen worden voor een operatie. Bij kinderen gaat de arts hier eerder toe over dan bij volwassenen. De wervelkolom bij volwassenen is namelijk stijver en herstelt langzamer. Tijdens zo’n operatie zet de orthopedisch chirurg de rug vast met behulp van metalen staven. Daardoor wordt verdere kromgroei voorkomen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 110    Gemiddelde: 3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties