Behandeling artrose met medicijnen

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Helaas zijn er geen medicijnen die artrose kunnen genezen. De enige behandeling die uw arts momenteel voorhanden heeft, is het voorschrijven van medicijnen die de pijn verlichten en de ontstekingen remmen die met artrose gepaard gaan. Deze ontstekingen ontstaan door irritatie van het gewrichtskapsel als gevolg van het slijtageproces. Bij beginnende en gevorderde artrose is dit de belangrijkste bron van pijn en stijfheid. Slijtage van het kraakbeen zelf is niet gevoelig, omdat dit weefsel geen zenuwen bevat die pijnsignalen naar de hersenen kunnen sturen.

↳Inhoudsopgave

Waar blijft de doorbraak bij artrose?
Niet alleen geneesmiddelen bij artrose
Paracetamol bij artrose
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) bij artrose
Corticosteroïd injectie bij artrose
Natuurlijke ontstekingsremmers bij artrose

Waar blijft de doorbraak bij artrose?

Naar schatting hebben wereldwijd 300 miljoen mensen last van artrose. Het is dan ook niet zo vreemd, dat op alle continenten wetenschappers naarstig op zoek zijn naar behandelingen om deze ziekte te stoppen of om te keren. Regelmatig schrijft Bewegen zonder Pijn over internationale ontdekkingen die mogelijk een doorbraak kunnen betekenen in de strijd tegen artrose. Maar deze vondsten hebben een lange weg te gaan voordat ze als behandeling door de officiële instanties worden toegelaten. Na uitgebreide testen in laboratoria volgen dierenproeven. Uiteindelijk wordt de nieuwe behandeling eerst op een select groepje patiënten toegepast en daarna op wat grotere schaal. Dit hele traject kan jaren en jaren duren. En in veel gevallen sneuvelen onderweg deze veelbelovende behandelingen, omdat ze toch niet blijken te werken. Op deze pagina geven wij u steeds een actueel overzicht van de behandelingen bij artrose die momenteel onderzocht worden:
Daarom is afvallen zo belangrijk bij artrose
Hoe staat het nu met de kraakbeenpleister?
Onderzoek naar artrose tijdens vrije val met vliegtuig
Meer kans op artrose door vitamine K-remmende bloedverdunners
Curcumine is krachtige ontstekingsremmer bij knie-artrose

Niet alleen geneesmiddelen bij artrose

Hoewel er dus geen remedie is voor artrose, kan de juiste behandeling uw kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Medicatie alleen is echter niet voldoende. Bij milde en gevorderde artrose moet u ook uw leefstijl aanpassen om de klachten te verminderen. Dat omvat: afvallen naar een gezond lichaamsgewicht, minimaal een half uur per dag wandelen, fietsen of zwemmen, streven naar een verantwoorder voedingspatroon en activiteiten die pijn veroorzaken zoveel mogelijk vermijden.

Paracetamol bij artrose

Is de gewrichtspijn dragelijk? Dan kunt u in de meeste gevallen volstaan met Paracetamol. Dit is een veilige pijnstiller. Neem drie tot vier keer per dag twee tabletten met een tussenpauze van in ieder geval vier uur. Paracetamol nooit langer dan vier weken achter elkaar gebruiken zonder overleg met uw huisarts. Dit geneesmiddel werkt pijnstillend maar niet ontstekingsremmend. Dus als de ontstekingsverschijnselen ten gevolge van de artrose op de voorgrond staan kunt u beter een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAIDs) slikken.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) bij artrose

Eerder hebben wij al uitgelegd dat artrose in veel gevallen gepaard gaat met reactieve ontstekingen van het gewrichtskapsel. In dat geval is een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) effectiever. Deze zijn gewoon bij drogisterijen en supermarkten zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen: ibuprofen, naproxen en diclofenac, maar in lage doseringen. U kunt ook kiezen voor een gel die u wel langer achter elkaar mag gebruiken. Bij ernstige gewrichtsontstekingen zal de arts een sterkere, dus een hogere dosering, van deze pijnstillers voorschrijven die dan ook alleen op recept verkrijgbaar is.

Corticosteroïd injectie bij artrose

Bij ernstige pijn kan de arts ook een injectie met corticosteroïden in het gewricht zetten. Corticosteroïden zijn de chemische variant van cortisol. Dit is een ontstekingsremmend hormoon dat in de bijnier wordt aangemaakt. De pijnstillende werking van zo’n injectie varieert sterk maar kan soms best maanden verlichting geven. Ook al werken corticosteroïden bij de meeste mensen goed, de arts zal deze behandeling liever niet te veel willen herhalen. Deze ontstekingsremmer heeft helaas een negatief effect op het nog resterende kraakbeen.

Natuurlijke ontstekingsremmers bij artrose

Niet alleen corticosteroïden hebben bijwerkingen. Dit geldt in het bijzonder voor ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) waarvan de maag- en darmklachten de meest voorkomende zijn. Dat is de reden dat mensen soms al heel snel stoppen met het slikken van dit geneesmiddel. Er zijn zelfs artrose-patiënten die vanwege de nare neveneffecten absoluut weigeren om deze ontstekingsremmende pijnstillers te slikken. Daarmee komen ze in een lastig pakket terecht, omdat het alternatief – Paracetamol – meestal onvoldoende de pijn kan afremmen. Om die reden zijn natuurlijke ontstekingsremmers als behandeling bij artrose de laatste jaren sterk in opkomst. Op dit moment worden vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad het meest gebruikt om de ontstekingen – en dus pijn en stijfheid – bij artrose te bestrijden. Tot op heden zijn nog geen nadelige bijwerkingen beschreven van deze natuurlijke ontstekingsremmers en zijn deze supplementen bovendien veilig te combineren met bloedverdunners.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen