Curcumine is krachtige ontstekingsremmer bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 mei 2021

Curcumine werkt net zo goed tegen de pijn en stijfheid bij knie-artrose als Paracetamol. Dit blijkt uit een nieuwe Indiase studie, waarbij het effect van deze natuurlijke ontstekingsremmer en deze chemische pijnstiller met elkaar zijn vergeleken. Een obstakel is de slechte opname van Curcumine door het lichaam. Dit werd overwonnen door dit specerij te mixen met de etherische oliën uit de Kurkumawortel.


Een nieuwe studie in India toont aan dat Curcumine even effectief is bij het verminderen van pijn en stijfheid bij knie-artrose als Paracetamol. Het probleem is alleen dat dit ontstekingsremmende bestanddeel uit de Kurkumawortel amper via de darmen door het bloed opgenomen kan worden. Bij dit onderzoek werd gebruik gemaakt van Curcuminoïden die zijn gemixt met de etherische oliën uit de wortel van deze plant. Dit zorgt ervoor dat de opname sterk wordt verbeterd en dat de actieve bestanddelen minimaal vijf uur door het lichaam wordt vastgehouden.

WOMAC-scores

Deze studie stond onder leiding van professor Shuba Singhal die is verbonden aan de afdeling Orthopedie van het Lok Nayak Jai Prakash Hospital in New Delhi. Hij selecteerden 193 patiënten met knie-artrose die geheel willekeurig tweemaal daags 500 mg Curcumine of driemaal daags 650 mg Paracetamol kregen. Na zes weken werd de balans opgemaakt. Typische symptomen van knie-artrose – zoals pijn, stijfheid en verminderde fysieke functie – werden geëvalueerd met behulp van de Western Ontario en Mc Master Universities Osteoarthritis Index (WOMAC). In zowel de Curcumine- als Paracetamol-groep werd een significante verbetering van de WOMAC-scores opgemerkt: een verbetering van 18 procent bij 50 procent van de deelnemers en een verbetering van 70 procent bij 3 procent van de proefpersonen. Deze natuurlijke ontstekingsremmer bleek dus net zo goed te werken als Paracetamol.

Vrije en beschikbare Curcumine

“We leren steeds meer over het mechanisme achter het ontstekingsremmende effect van Curcumine,” zegt Shuba Singhal. “We vermoeden dat dit toe te schrijven is aan het vermogen om prostaglandines, leukotriënen en cox-2 af te remmen die ontstekingsprocessen in de gewrichten op gang kunnen brengen. De belangrijkste uitdaging was om het probleem van de opname in het lichaam te overwinnen. Door de Curcuminoïden te vermengen met de etherische oliën is de biologische beschikbaarheid bijna zeven keer hoger dan een standaard Curcumine supplement. Dit hebben wij kunnen aantonen door het meten van de vrije Curcumine-spiegel in het bloed.”
Meestal is Curcumine gebonden aan een ander component om de opname te verhogen. Dit kan echter niet voorkomen dat deze natuurlijke ontstekingsremmer weer snel het lichaam verlaat. Door Curcumine te binden aan etherische oliën uit de Kurkumawortel komen de actieve bestanddelen in ‘vrije’ vorm in het bloed en zijn ze dus direct beschikbaar om tot actie over te gaan. Ook zorgen de etherische oliën ervoor dat de Curcumine minimaal vijf uur door het lichaam kan worden vastgehouden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties