Meer kans op artrose door vitamine K-remmende bloedverdunners

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 mei 2021

Vitamine K-remmende bloedverdunners hebben een vernietigende uitwerking op de gewrichten. Bij mensen bij wie het MPG-gen minder goed functioneert, is de kans op artrose zelfs vier keer zo groot bij het gebruik van deze bloedverdunners. Bovendien ontwikkelt artrose zich bij de groep mensen die de bloedverdunners gebruiken, sneller én ernstiger. In Nederland gebruiken meer dan 200.000 mensen zo’n voor de gewrichten schadelijke bloedverdunner.


Sommige bloedverdunners kunnen het risico op artrose flink vergroten. Het gaat om medicijnen die de aanmaak van vitamine K sterk verminderen. Door het remmen van deze voedingsstof functioneert een specifiek eiwit – dat de gewrichten soepel houdt – minder goed. Daardoor gaan de gewrichten verkalken en neemt de kans op gewrichtsslijtage toe. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC dat recent is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases. Het advies is om patiënten boven de 45 of met overgewicht geen vitamine K-remmende bloedverdunners meer voor te schrijven.

MPG houdt gewrichten soepel

Veel bloedverdunners remmen vitamine K, omdat deze voedingsstof nauw betrokken is bij het bloedstollingsproces. Het speelt aan de andere kant ook een rol bij de aanmaak van MPG. Dit eiwit houdt de gewrichten soepel, sterk en gezond. Vitamine K-remmende bloedverdunners zorgen er dus ook voor dat MPG minder goed functioneert.
Uit een eerdere studie bleek dat een specifiek gen verantwoordelijk is voor de aanmaak van MPG. Bij naar schatting 30 procent van de bevolking functioneert dit gen niet goed, waardoor er minder MPG wordt aangemaakt. Deze Nederlanders lopen daardoor een groter risico op artrose. Als ze daarnaast ook nog eens een vitamine K-remmende bloedverdunner gebruiken, dan is de kans zelfs vier keer zo groot. In 2019 gebruikten 244.400 mensen zo’n bloedverdunner.

Overstappen in overleg met arts

Tijdens het onderzoek werden patiënten die vitamine K-remmende bloedverdunners gebruikten, vergeleken met patiënten die een ander soort bloedverdunner door hun arts kregen voorgeschreven. In de eerste groep bleken mensen met artrose veel vaker een gewrichtsvervangende operatie aan de knie of heup te hebben ondergaan. De onderzoekers concluderen dan ook, dat artrose zich dus sneller én ernstiger ontwikkelt bij artrose-patiënten die ook vitamine K-remmers gebruiken. Het gaat om middelen op basis van acenocoumarol. Uw arts of apotheker kan u meer informatie geven of u op dit moment een vitamine K-remmer gebruikt.
“Overstappen op een andere bloedverdunner moet wel altijd in overleg met de arts”, benadrukken de onderzoekers. Het Erasmus MC gaat in een aparte studie onderzoeken of een vitamine K-supplement helpt om het risico op artrose te verminderen. Daar komen we in 2022 meer over te weten als deze studie is afgerond.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.