Daarom is afvallen zo belangrijk bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 sep 2021

Heeft u last van artrose, reumatoïde artritis of andere reumatische aandoeningen en kunnen er wel wat kilo’s af? Dan kunt u de gewrichtsklachten flink verlichten door iets aan die overtollige kilo’s te doen. Met dank aan de Amerikaanse Arthritis Foundation staan alle voordelen van een gezond lichaamsgewicht in dit artikel voor u op een rijtje.


Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk voor uw algehele gezondheid. Het vermindert het risico op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes. Maar wist u dat afvallen ook de gewrichtspijn vermindert bij artrose en reumatoïde artritis en ervoor zorgt dat uw medicijnen of natuurlijke ontstekingsremmers beter werken? De Amerikaanse Arthritis Foundation heeft alle voordelen van een gezond lichaamsgewicht eens duidelijk op een rijtje gezet.

1) Vermindert druk op de gewrichten

Een studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift Arthritis & Rheumatism toont het effect van overgewicht op de kniegewrichten aan. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij volwassenen met overgewicht en knie-artrose. Het verliezen van slechts vijf kilo verminderde de druk op deze gewrichten met maar liefst 20 kilo. Hierdoor werd het slijtageproces aanzienlijk vertraagd.

2) Verlicht pijn

Meerdere onderzoeken tonen aan dat afvallen leidt tot pijnverlichting bij artrose. Een studie gepubliceerd in Arthritis Care and Research liet zien dat de pijnverlichting toenam naarmate er meer overtollige kilo’s werden verloren. Dit werd in een andere studie bevestigd. Het verliezen van 10 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht had meer effect dan 5 procent.

3) Vermindert ontstekingen

Vet is een actief weefsel dat ontstekingsstoffen aanmaakt en afgeeft. Door de vetreserves in het lichaam te verminderen, zullen de ontstekingen in uw lichaam afnemen. In een artikel in Autoimmunity Reviews wordt uitgelegd dat door overgewicht overal in het lichaam laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan. Deze kunnen ook de symptomen van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica en lupus verergeren.

4) Vermindert ziekteactiviteit

Afvallen kan de symptomen van reumatoïde artritis verminderen. Dat blijkt uit een studie die is verschenen in het International Journal of Clinical Rheumatology. Patiënten met reumatoïde artritis die vijf kilo afvielen, hadden drie keer zoveel kans op verbetering van de gewrichtsklachten dan mensen die dit niet deden.

5) Minder kans op jichtaanvallen

Een analyse van tien onderzoeken wees uit dat het verliezen van overtollige kilo’s gunstig is voor mensen met jicht. Over het algemeen hadden mensen die afvielen lagere urinezuurspiegels en minder jichtaanvallen. Dit onderzoek is gepubliceerd in Annals of Rheumatic Diseases.

6) Vertraagt slijtage kraakbeen bij artrose

In een studie die is gepubliceerd in Radiology werden MRI’s beoordeeld van de knieën van 640 mensen met overgewicht. Deelnemers die afvielen vertoonden opvallend minder kraakbeenslijtage. Hoe meer gewicht er werd verloren, hoe minder kraakbeen er werd afgebroken.

Tips om af te vallen

U kunt meer lezen over artrose en overgewicht. In dit artikel vindt u ook een groot aantal tips om actief wat te doen aan uw overtollige kilo’s en dus ook aan de gezondheid van uw gewrichten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.